Читај ми!

Директор Тиршове: Долазе нам деца са постковидом и тешком клиничком сликом

У последњем таласу епидемије у Дечјој клиници у Тиршовој је нешто мање тешких пацијената него у претходним таласима. Међутим, јављају се деца са постковид симптомима, каже директор клинике Синиша Дучић.

Директор Дечје клинике у Тиршовој Синиша Дучић каже да се у овом тренутку у тој клиници налазе два пацијента позитивна на коронавирус, који су тестирани рутински - јер су дошли на операцију.

Они немају никакве симптоме, каже доктор Дучић.

Напомиње да су у клинику у Тиршовој од почетка пандемије долазили најтежи пацијенти који су захтевали интензивну негу.

"У току последњег таласа било је нешто мање тешких пацијената, с тим што смо у овом таласу имали постковид пацијенте. Од почетка пандемије лечили смо преко 50 деце са постковид симптомима, махом са тешком клиничком сликом, фебрилним стањем, са свим параметрима запаљења", каже директор Дечје клинике.

Додаје да су у постковиду највише погођени срце, плућа, бубрези, али да су такви пацијенти добро пролазили након интензивног лечења које траје неколико недеља.

Према његовим речима, у претходном периоду су, у пиковима пандемије, на клиници смањивани елективни оперативни програм и елективне педијатријске интервенције, које нису хитне. Истиче да се није десило да неки хитан пацијент није оперисан или збринут.

"Наше хитне хируршке и педијатријске амбуланте су радиле пуном паром. Сада радимо пуном паром", рекао је Дучић.

Због ковида је стала и трансплантација, али се сада и то враћа у редован режим.

"То је утицало на то да је већи број пацијената на хемодијализи. Ту смо подбацили", каже Синиша Дучић.

Додаје да се на Дечјој клиници у Тиршовој ради са најтежим болесницима, по принципима модерне медицине. Сву опрему која им је потребна, каже, имају.

"Принцип и метод и услови лењења нису гори него у неким страним земљама", рекао је директор клинике и напоменуо да има простора да се брзо прихвати и начин и организација рада која постоји и на неким великим клиникама у свету.

Што се тиче лечења деце у иностранству, напомиње да је принцип да се сви страни стручњаци који нешто раде боље доведу у Србију.

"Пуно је једноставније и родитељима и деци да се дете лечи у Тиршовој, него у Москви или неком другом граду. Друго, странци када дођу, они врше едукацију наших младих лекара", рекао је Дучић и нагласио да ће ускоро лекари из Немачке долазити у Тиршову, а да ће наши лекари одлазити у Универзитетски клинички центар у Немачкој.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво