Проглашено ванредно стање у Србији, затварају се школе

На територији целе Србије проглашено ванредно стање, рекао је председник Александар Вучић у обраћању јавности. До сада регистровано укупно 48 заражених коронавирусом. Ограничена висина цена основних животних намирница, заштитне опреме и дезинфекционих средстава. Забрана јавног окупљања у затвореним просторијама за скупове на којима је више од 50 људи.

21.23 – Одлука о проглашењу ванредног стања објављена је у Службеном гласнику. Одлуку потписали председник Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић и председница Скупштине Маја Гојковић. 

21.13 – Градски штаб за ванредне ситуације Београда донео одлуку о проглашењу ванредног стања на територији града, а мере које су у надлежности градског штаба подразумевају прекид рада свих предшколских установа, смањење обима јавног градског превоза и његово функционисање по суботњем режиму вожње. 

21.00 Границе Републике Србије ће од вечерас бити затворене, рекла је председница Владе Ана Брнабић. Границе остају отворене за држављане Србије који се враћају из иностранства, као и за дипломате и стране држављане са боравишном дозволом.

20.45 – Купили смо пет милиона маски од Кине да бисмо могли да премостимо десет дана, које ће стићи за неки дан, послаћемо авион, каже председник и додаје да је у току поступак набавке нових респиратора.

20.39 – Српски држављани који долазе из страних земаља мораће да буду 14 дана у изолацији, а они који долазе из жаришта коронавируса 28 дана. Свако нарушавање правила значиће три године затвора.

20.35 – Тренутно се две особе оболеле од Ковида-19 налазе на респираторима и они су у тешком стању. Остали су добро и стабилно, рекао Вучић.

20.34 – Вучић замолио председника Кине Си Ђинпинга за помоћ. Од сутра ће болнице у којима се лече оболели од Ковида-19 чувати Војска. Полиција ће спроводити надзор над онима који су под изолацијом.  

20.26 – Од сутра ће бити затворене школе, вртићи и факултети. Дезинфиковаће се сви простори, поручио је председник. Школски програм емитоваће се преко телевизијских канала – РТС 3 и РТС Планета.

20.22 – Председник замолио лица старија од 65 година да не излазе из куће. Рекао је да ће се контролисати колико се поштује останак у кућама и да ће, ако кршење буде веће од 0,1 и 0,2 одсто бити донета и обавезујућа одлука о останку у кућама и двориштима. 

20.17 У Србији проглашено ванредно стање, рекао је председник Србије Александар Вучић.  

20.15 – Србија је у рату против невидљивог противника, рекао председник Александар Вучић у обраћању јавности. 

19.25 – На Косову су потврђена четири нова случаја заразе коронавирусом, па је број укупно заражених порастао на девет.

19.10 – У Палати "Србија" у току је састанак Кризног штаба за сузбијање заразне болести Ковид-19 и Кризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица коронавируса, којем председава Александар Вучић.

18.15 – Председник Александар Вучић састао се патријархом Иринејом у Палати "Србија".

18.00 – У Републици Србији је до 18 часова регистровано укупно 48 потврђених случајева Ковида-19, објављено је на сајту covid19.rs. То значи да су од јуче регистрована два нова случаја. Од последњег извештаја тестирано је укупно 15 особа.

17.15 – Забрањена јавна окупљања у затвореним просторијама више од 50 особа. 

Влада Републике Србије на данашњој седници донела је Одлуку о ограничењу висине цена основних животних намирница, заштитне опреме и дезинфекционих средстава.

Влада је такође донела Закључак којим се забрана јавног окупљања у затвореним просторијама, са 100 људи колико је претходно било дефинисано, смањује на 50 људи.

Влада је упутила препоруку свим суграђанима старијим од 65 година, да посебно ограниче своје кретање и да у што мањој мери излазе из куће, будући да су они најугроженија група становништва.

Претходно се Влада огласила саопштењем у којем је апеловала на најстарије суграђане да прате савете и буду у комуникацији са најближима.

Према последњим информацијама од 18 часова, у Србији је регистровано укупно 48 оболелих од коронавируса. Током претходне ноћи није било тестираних.

Током дана, председник Вучић је разговарао са премијером Мађарске, Виктором Орбаном.

Вучић и премијерка Ана Брнабић састали су се са представницима Министарства одбране, Министарства здравља, Министарства унутрашњих послова, безбедносних служби, градске управе Града Београда и других институција које учествују у борби против коронавируса.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво