Čitaj mi!

Pozadina Nadalovih suza - nestao važan deo života, teške nedelje sa malo sna i kraj koji se približava

Oproštajni meč Rodžera Federera bio je emotivan za sve prisutne u "O2 areni", ali je pogotovo upečatljiva ostala slika Rafaela Nadala, kojem je tokom cele večeri bilo teže da zaustavi suze nego i samom Švajcarcu. Španac je kasnije objasnio da je odlaskom Federera nestao i važan deo njegovog života, kao i da su prethodne nedelje i na privatnom planu bile teške i sa malo sna.

Jedan od najboljih tenisera svih vremena Rodžer Federer odigrao je u petak poslednji profesionalni meč u karijeri, u paru sa Rafaelom Nadalom. Bilo je suza na sve strane u londonskoj "O2 areni", ali je baš Španac bio najemotivniji - rasplakao se tokom meča i kasnije na klupi sa Federerom, koji takođe nije mogao da zadrži suze.

Španac, koji se nije takmičio od poraza u osmini finala Ju-Es opena od Frensis Tijafoa, rekao je nakon Federerovog oproštaja da neće igrati više na ovogodišnjem Lejver kupu.

"Nisam dobro. Neću da igram više. Trenutno proživljavam vrlo intenzivan i važan unutrašnji sukob. Moram da se vratim u sobu i razmislim o svemu. Kada prođu svi ovi trenuci uzbuđenja vratiću se u svoju sobu da vidim šta dalje da radim", istakao je Nadal, prenosi Marka.

Nadal je nakon meča rekao za španske medije da je odlaskom Rodžera Federera iz profesionalnog tenisa nestao i važan deo njegovog života.

"Na kraju je bilo veoma emotivno. Bila mi je čast biti deo ovog važnog trenutka u istoriji našeg sporta. Bilo je uzbudljivo, nezaboravno i tužno. Postoji početak i postoji kraj. To je život", rekao je Nadal španskim medijima, prenosi Marka.

Istakao je da je emotivna osoba i da nije zabrinut zbog plakanja. "Plakanje je ponekad dobro. Treba se osloboditi emocija. Deo mog života je nestao pa je teško", rekao je Nadal.

"Teške nedelje sa malo sna" 

Nadal narednih nedelja očekuje rođenje deteta, a njegova supruga je krajem avgusta morala na posmatranje u bolnici u Palmi zbog, kako su mediji tada naveli, manje komplikacije.

Španac je priznao da su i na privatnom planu prethodne nedelje bile teške i sa malo sna.

"Bile su ovo teške nedelje sa samo nekoliko sati sna i stresa uopšte . Situacija je malo komplikovanija nego inače kod kuće. Morao sam da se nosim sa drugačijim pritiskom od onog na koji ste navikli u profesionalnom životu. Srećom, sve je dobro sada, mnogo mirnije i zato sam mogao da dođem ovde, što mi je bilo važno", rekao je španski teniser.

Naglasio je da mu je bilo važno da dođe u London jer je znao koliko je to Federeru važno.

"Dugo imamo prilično blizak lični odnos. Još nisam u penziji, ali znam da ne vidiš kraj kada si dugo povređen. To je frustrirajuće i zato su ovo bila teška vremena za njega, sa oporavkom koji dugo traje. Mnogo mentalnog truda je potrebno, a na kraju shvatiš da nisi stigao nigde".

"Mislio sam da mi je Rolan Garos poslednji turnir" 

Nadal je govorio i o tome da li ga je povlačenje prijatelja navelo da razmisli o tome da li želi da se penzioniše u skorijoj budućnosti.

"Ne znam, nisam još u tom trenutku. Bio sam blizu ove godine, neću da vas lažem. Tokom Rolan Garosa mislio sam da će to možda biti moj poslednji turnir, to je stvarnost. Dva puta sam pokidao trbušne mišiće, na Vimbldonu i u Njujorku. Bio je to niz povreda, otežan svim ovim ličnim stvarima, ali nisam sada u tom trenutku i ne želim da razmišljam o njemu. Sada želim da se vratim u normalu, da sve bude u redu na privatnom planu, što je prioritet, a onda mogu da organizujem svoj život na pravi način", objasnio je Nadal.

Rekao je da je ipak veoma srećan jer je Federer posle mnogo teških trenutaka kroz koje je prošao u poslednje vreme, uspeo da se oprosti od tenisa na pravi način.

"Srećan sam što se oprostio kako dolikuje, što je dobio trenutak koji je zaslužio pred toliko ljudi i što je svet mogao da ga vidi kako se oprašta na teniskom terenu. To je zaista zaslužio, on je ikona, jedna od najvažnijih u istoriji sporta uopšte", zaključio je Nadal.