Читај ми!

Odlazak švajcarskog maestra, Federer uz suze i ovacije ispraćen u penziju

Spektakl na oproštaju Rodžera Federera, dubl Tima sveta savladao Tim Evrope sa 2:1 po setovima 4:6, 7:6, 11:9 i doneo svojoj ekipi drugi poen. Rezultat posle prvog dana je 2:2.

Došao je kraj jedne ere, ere Rodžera Federera, karijere duge 24 godine. Od tenisa je dobio sve, a Rodžer mu dao i više od toga. Švajcarac se mečom u dublu u paru sa Rafaelom Nadalom u veličanstvenoj atmosferi u prepunoj "O2 areni" u Londonu, pred 17.500 gledalaca, oprostio od aktivnog igranja tenisa.

Izuzetno emotivno bilo je već od samog ulaska na teren Rodžera Federera i Rafaela Nadala. Verovatno je cela karijera prošla kroz glavu Fedeksa, koji se "branio" osmehom na licu, a podršku mu je davao ceo Tim Evrope na čelu sa Novakom Đokovićem, koji je bio i u ulozi glavnog trenera.

Počeo je i meč. Iako revijalan, od starta su oba tima krenula žestoko, čuvala su svoje servise, a onda je u jednom momentu Federer uradio nemoguće, pronašao je rupu u mreži. Tačnije jedan forhend je uspeo da provuče kroz mrežu pored stuba koji je drži.

 

Zanimljivo je bilo na svakoj pauzi između gemova. Publika se maksimalno veselila i podizala atmosferu. S druge strane, Novak je koristio priliku da posavetuje Rafu i Federera na šta da obrate pažnju. Očigledno da su sva trojica ozbiljno shvatila ovaj meč. Naravno sve se završalo osmehom sve trojice.

Borba se brzo rasplamsala, a u devetom gemu Tim Sveta je prvi stigao do brejk prilike. Usledio je snažan smeč Federera i Tim Evrope se odbranio i dobio gem.

Već u narednom gemu zapretili su Evropljani, oduzimaju servis protivnicima i dobijaju prvi set sa 6:4. Tim Sveta nije imao priliku za popravni.

Nastavljena je velika borba i u drugom setu. Prvo su zapretili Nadal i Federer. Nakon sjajnog poena vratili su se u gem stigli do 15:30, ali su rivali uspeli da odbiju njihov napad.

U narednom gemu Tim sveta je na servis Nadala stigao do tri vezane brejk prilike. Sjajnim servisima Rafa spasava dve. Međutim, Federer nije uspeo da uhvati jako tešku loptu i Sok i Tijafo dolaze do brejka prednosti u drugom setu.

Nakon pauze Tim Evrope je osvojio i propustio dve vezane brejk prilike. Potom nije relizovao još jednu. Sok i Tijafo uspevaju da vežu još dva poena i dobiju gem i tako zadrže brejk prednosti.

Naredni servis Tima sveta doneo je još dve vezane brejk lopte za Nadala i Federera, koriste prvu i vraćaju brejk.  

Potom su oba para bila sigurna na svoje servise sve do jedanaestog gema. Tada Tim sveta osvaja tri vezane brejk prilike na servis Nadala. Evropljani uspevaju da se izvuku i stignu do izjednačenja. Usledilo je još jedno izjednačenje nakon prednosti za Nadala i Federera. Duplom servis greškom Nadal poklanja rivalima četvrtu brejk priliku. Sevnula su dva snažna smeča Federera za novo izjednačenje.

Nastavljena je borba u ovom gemu, još dva izjednačenje nakon prednosti za Tim Sveta. Potom Tim Evrope dolazi do prilike da reši gem u svoju korist. Koriste je i rešavaju gem u svoju korist - 6:5.

Sok je servirao za ostanak u meču, Tim Evrope je stigao do izjendačenja, ali nije uspeo da osvoji brejk priliku. Sok i Tijafo vezuju još dva poena za 6:6 u drugom setu - taj-brejk.

Mini-brejkom Tim Sveta je otvorio ovaj period igre. U trećem poenu evropljani vraćaju brejk. Međutim, Nadal ponovo greši i rivali su opet stigli do prednosti, a potom i do vođstva od 5:2. Novim mini-brejkom Tim sveta stiže do četiri vezane set lopte, koriste prvu i dolaze do izjednačenja u setovima.

Pobednik je rešen u meč taj-brejku koji se igrao do 10. Počeo je mini-brejkom Tima Evrope. Nastavili su sa odličnom igrom i ekspreesno došli do 3:0. Potom su rivali bili sigurni na svoj servis - 3:2.

Na servis Nadala Tim sveta vraća mini-brejk, potom mu oduzima i drugi servis i stižu do mini-mini breka prednosti - 4:3. Vraćaju se Evropljani, oduzimaju servis rivalima za novo izjednačenje.

Bez mini-brejkova u narednih nekoliko servisa i Tim Evrope je poveo sa 6:5. Za novo izjednačenje pred promenu strana pobrinuo se Tim sveta. Usledila je razmena mini-brejkova i rezultat je ponovo izjednačen. Potom Federer i Nadal ponovo oduzimaju servis rivalima i stižu do meč lopte i to na servis Federera.

Međutim, rivali supevaju da se izvuku, vrate mini-brejk i dođu do izjednačenja 9:9. Potom Tim sveta dolazi do prve meč lopte. Koriste je i dobijaju ovaj meč. 

Tim sveta je izjednačio na 2:2 posle prvog dana Lejver Kupa.

Poraz u ovom meču nije umanjio spektakularan odlazak u penziju "Maestra iz Švajcarske", kome su na kraju krenule suze prilikom poklanjanja publici.

Federer je morao da još jednom vrati na teren, a potom zagrljen sa celim svojim timom stao je na sredinu terena i još jednom se poklonio publici, koja je gromoglasnim aplauzom pozdravljala velikog Fedeksa.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво