Читај ми!

Роџер Федерер - од тениса је добио све, а дао му и више од тога

Дуго одлагани одлазак у тениску пензију је дошао - у 41. години легенда "белог спорта" Роџер Федерер одлучио је да "окачи рекет о клин". Иако је тенис његов живот, његов начин живота, његово све, време је да почне да са стране ужива у овој игри. Једно је сигурно - овај сурови професионалац тениски рекет држаће рекреативно, али и на егзибиционим турнирима ветерана.

Великан тениса блиставе каријере. Најстарији члан велике тројке у којој су, поред њега, Новак Ђоковић и Рафаел Надал. Сва тројица заслужна су за подизање летвице у тенису на највиши ниво. Можда су и главни "кривци" што неколико генерација тенисера није успела да потврди свој раскошни таленат. Једноставно били су на правом месту али, за остале, у погрешно време.

Пад у игри или повреда и тренутно нешто лошија форма једног, користио је други или трећи. Једно време уз ову тројицу био је и четврти члан Енди Мари, али су повреде успориле његов напредак и остала је "велика тројка", која није дозвољава да им се умеша неко нови.

Њихо ривалство достигло је епске размере. Њихови дуели називани су - сударом титана, тениским класицима... Допринели су популаризацији тениса, а публика, нарочито неутрална, уживала је у чаролијама њихове игре. Прегршт "немогућих" потеза, пуно трчања, убитачних сервиса, преокрета, маратонских мечева након којих нису могли да стоје... Свега онога што "бели спорт" чини атрактивним.

Како је време одмицало, респект и поштовање међу ова три ривала било је све веће. Сваки од њих имао је своју публику и омиљене турнире. Публика се неретко стављала на страну једног од њих. Чини се највише на Федерерову. Можда зато што је први завладао светским тенисом, можда због стила игре, или из ко зан ког разлога...

Како игра Федерер

Роџер је одувек имао сјајан, лако препознатљив и прилагодљив стил игре применљив на трави, бетону и шљаци. Једноставно, био је спреман за све услове игре. Његови снажни и пре свега прецизни ударци "излуђују" ривале. Одиграва их са свих позиција на терену.

Својевремено, Џими Конорс је констатовао:

"Можете бити специјалиста за шљаку или за траву или за бетон... Или можете бити - Роџер Федерер."

Одлично је усавршио све ударце. Тенис делује тако лако кад га игра Федерер. Одлична кретња, сјајна игра са основне линије, неретко је излазио на мрежу са огромним успехом. Волеј га је одлично служио.

Имао је ту способност да лоптицу након ударца дуже прати од већине тенисера. О његовом форхенду не треба трошити речи. То је ударац који су ривали покушавали да избегну. Топ-спин из форхенда, један од удараца који је његова специјалност, давао му је предност у односу на противнике. Знао где ће ривал вратити лоптицу, а ако покуша нешто друго вероватно неће успети.

Једноручни бекхенд довео је до савршенства. Овим ударцем постизао је све - од сјајних слајсева до топ-спин винера по паралели. Увежбао је да лоптицу удара још док је у пењању. Након таквог ударца ривал има много мање времена за реакцију, а више шанси да погреши, чак и ако пребаци лоптицу следи убитачан винер.

Још један детаљ игре који је довео до савршенства - сервис. Његов почетни ударац је изузетно тешко прочитати. Лоптицу увек баца на исто место, без обзира где ће сервирати и окреће леђа противнику у моменту сервиса. Први је брзине између 190 и 220 км/час, Други сервис најчешће је јак кик-сервис.

Један је од најбржих играча, све је стизао. За то је заслужан његов рад ногу који му омогућава да покрије цео терен. Његов корак је дуг и равномеран, за разлику од већине која ситним корацима долази до лоптице.

Ривалство са Новаком Ђоковићем

Федерер и Ђоковић састали су се 50 пута, а српски тенисер забележио је 27 победа. Ђоковић је на бетону успешнији 20:18. Занимљиво, на трави је такође бољи Новак 3:1. На шљаци је резултат изједначен - оба тенисера имају по четири победе.

На најважниим турнирима - гренд слемовима имају рекордних 16 одиграних мечева, углавном у полуфиналима. Новак Ђоковић, уз Рафаела Надала, тенисер је који је успео да победи Федерера на више гренд слем турнира. Такође, само Новак и Рафа су успели да два пута заредом на гренд слему надигрју Федерера - било је то 2010. на Ју-Ес опену и 2011. на Астралијан опену.

Одиграли су 19 АТП финала, Новак је и ту успешнији - 13 победа и шест пораза. Пет пута састали су се у финалима гренд слема. На Ју-Ес опену 2007. тријумфовао је Федерер. Новак је славио у остала четири финала - 2015. такође у Америци и три пута на Вимблдону - 2014, 2015. и 2019.

Роџер Федерер је успео да прекине Новакових величанствених 41:0 у сезони 2011. Десило се то на Отвореном првенству Француске. Епски дуел одиграли су исте године на Ју-Ес опену. Величанствена борба у пет сетова, када је српски ас успео да спаси две меч лопте ривала.

Њихово ривалство већина тениских стручњака сматра највећим у Опен ери, нарочито на бетону где су одиграли 35 мечева.

На завршном АТП турниру 2014. Федерер је предао меч Ђоковићу у финалу и то је био први пут у историји тог такмичења да се један тенисер повукао на финалном мечу.

Рекордних 17 мечева одиграли су гренд слем турнирима. Једини ривали који су се састали у једанаест полуфинала гренд слем турнира. Такође, рекорд држе и на Ју-Ес опену - шест пута су играли у Америци. Још један податак са овог турнира - рекордних пет година заредом играли су један против другог.

Ривалство са Рафаелом Надалом

Роџер Федерер и Рафаел Надал држали су прво место на АТП листи од јула 2005. до августа 2009. Федерер је био број један тада рекордних 237 узастопних недеља од фебруара 2004, а Надал, који је пет година млађи, други светски тенисер од јула 2005, оставши ту рекордних 160 узастопних недеља пре него што је престигао Федерера августа 2008.

Роџер Федерер се за мање од годину дана поново вратио на прву позицију престигавши Надала јула 2009.

Играли су један против другог 40 пута - Надал је добио 24 меча, а Федерер 16. Осим тога што су најдуже били бројеви 1 и 2 на АТП листи, има још доста података који фасцинирају а везани су за ривалство ова два тенисера.

Од марта 2005. до јула 2009, њих двојица су успели да освоје 17 од 18 гренд слемова, од Ролан Гароса 2005. до Вимблдона 2009. нису освојили само Отворено првенство Аустралије 2008, њега је освојио Новак Ђоковић.

Такође, освојили су 24 од 38 турнира АТП мастерс серије. У току тог периода, Федерер и Надал су освојили 11 узастопних гренд слемова, почевши од Ролан Гароса 2005. до Отвореног првенства САД 2007. Тако су постали једини пар у историји са три различита гренд слема (2005-2008 Ролан Гарос за Надала, 2003-2007. Вимблдон и 2004-2008. Ју-Ес опен за Федерера) које су освојили бар четири пута узастопно за време пет година доминације.

Федерер је имао доминантне четири године, од завршног АТП турнира 2003. до завршног турнира 2007. Освојио је 43 турнира, укључујући 12 гренд слемова, сва четири завршна турнира и 13 турнира мастерс серије. Његов однос победа и пораза је био 320:24, што је укључивало и 6:8 против Надала.

Надал је непрестано заустављао Федерера у његовом покушају да освоји Ролан Гарос и тиме комплетира своје трофеје са гренд слемова. Рафаел Надал је успевао да порази Роџера четири пута везано на овом гренд слему и то једном у полуфиналу, а три пута у финалу. На крају је Федерер ипак успео да освоји Ролан Гарос, и то у финалу без Надала, било је то 2009. године.

Федерер и Надал поседују рекорде по броју узастопних победа на једној подлози, Федерер на трави и бетону, а Надал на шљаци, а занимљиво је да низ обојице прекинуо онај други.

Три узастопне године, њих двојица су играли у финалу Вимблдона и Ролан Гароса плус још два турнира на шљаци мастерс серије. Рафаел је освојио сва три Ролан Гароса и пет од шест мастерс турнира, а Роџер два од три Вимблдона.

Једини су тенисери који су међусобно одиграли девет гренд слем финала. По мишљењу тениских познаваоца финале Вимблдона 2008. је проглашено за најбољи меч у историји тениса. Такође, одиграли су рекордних 12 финала мастерс серије.

Одласком Федерера у пензију тенис ће бити ускраћен за великана ове игре. Да ли ће генерације које долазе успети да попуне "рупу" остаје да се види.

Ђоковић и Надал још нису рекли своје последње речи у овом спорту. Од њих очекујемо да одиграју још доста мечева својствених великој тројци "белог спорта".

Роџер је добио од тениса много, а Швајцарац му се реванширао на најбољи начин.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво