Читај ми!

Kina o ukidanju VTA turnira: Protivimo se politizaciji sporta

Kina je saopštila da se protivi "politizaciji sporta", nakon što je Ženska teniska asocijacija (VTA) suspendovala turnire u toj zemlji posle optužbi teniserke Peng Šuaji da ju je seksualno napastvovao bivši zamenik premijera Džang Gaoli.

Kada je upitan da prokomentariše odluku VTA, portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin nije to direktno učinio, ali je ponovio da se Kina "protivi politizaciji sporta", preneo je Rojters. 

Ženska teniska asocijacija (VTA) suspendovala je turnire u Kini, posle optužbi teniserke Peng Šuaji da ju je seksualno napastvovao bivši zamenik premijera Džang Gaoli.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je da je održao još jedan video-razgovor sa Peng, nakon prvog razgovora prošlog meseca, u kojem je učestvovao i predsednik te organizacije, Tomas Bah.

"Delimo zabrinutost mnogih ljudi i organizacija o stanju i bezbednosti Peng Šuaji. Zbog toga je u sredu tim MOK-a razgovarao putem video-linka sa njom još jednom", naveo je MOK.

Rojters ističe da je Peking u velikoj meri ostao nem na optužbe Peng i blokirao je diskusije na ovu temu na internetu.

Novine "Global tajms" na engleskom, koje su pod okriljem lista "Pipls dejli" vladajuće Komunističke partije, kritikovale su danas VTA, optuživši tu organizaciju da je "uvela politiku u ženski tenis" i da služi kao poluga zapadnom javnom mnjenju.

"VTA je izdajnik olimpijskog duha. Neke snage na Zapadu podstiču na bojkot protiv Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022 godine", naveli su iz "Global tajmsa" na Tviteru.  

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво