Читај ми!

ВТА суспендовао све турнире у Кини због Шуаи Пенг, огласио се и Ђоковић

Женска тениска асоцијација (ВТА) суспендовала је све турнире у Кини због забринутости за здравље играчице Шуаи Пенг. Председник ВТА Стив Сајмон је у отвореном писму објавио да више нема турнира у најмногољуднијој земљи на свету, док се о тој теми огласио и први тенисер света и оснивач ПТПА Новак Ђоковић.

Шуаи Пенг је 2. новембра на кинеским друштвеним мрежама објавила да ју је бивши потпредседник Џанг Гаоли приморао на секс пре три године и да су касније имали добровољну везу, али ни Џанг ни кинеска влада нису коментарисали њене наводе.

Њен коментар је брзо обрисан са друштвене мреже Веибо, водеће кинеске друшствене мреже, али су се скриншотови њених оптужби појавили на интернету.

Кинеско министарство спољних послова саопштило је да није било упознато са контроверзама око Пенг, која се водила као нестала након што је оптужила бившег високог званичника да ју је сексуално напаствовао.

"ВТА је препознао потребу да њена порука мора бити схваћена озбиљно. Играчице на ВТА туру, али и све жене света заслужују ништа мању пажњу", започео је Сајмон своје саопштење.

"Она је показала колико је битно изаћи у јавност када је у питању сексуално злостављање, а посебно када су моћни људи укључени у све то."

Тениски свет устао је како би се пронашла бивша најбоља играчица у дублу, АТП је пружио подршку колегама из ВТА, док су бројни тенисери и тенисерке захтевали на друштвеним мрежама да се открије шта се дешава за 35-годишњом Кинескињом.

Она се потом, наводно, појавила на једном турниру у Пекингу, након чега је и путем видео-позива разговарала са председником Међународног олимпијског комитета Томасом Бахом.

Међутим, Сајмон и водећи људи у тенису су после тог разговора додатно почели да сумњају да је безбедна, тврдећи да се налази под великом цензуром, а сада су отишли корак даље и суспендовали све турнире у Кини.

"Иако сада знамо где се Шуаи Пенг налази, постоји сумња да она није на безбедном и да је под цензуром. Ако моћни људи могу да утишају гласове жена и гурну оптужбе о злостављању под тепих, темељи на којима је изграђен ВТА озбиљно су пољуљани. Као резултат тога, уз подршку борда директора организације, објављујем да су сви ВТА турнири на територији Кине, уључујући Хонг Конг, суспендовани", стоји у Сајмоновом писму.

"Не знам како наше играчице могу да играју у Кини, ако Шуаи Пенг не може да комуницира слободно и ако је под притиском. Такође сам забринут због свих ризика који постоје уколико би се 2022. одржали турнири у Кини. Жалим што смо дошли до ове тачке, јер у Кини има много сјајних људи са којима смо радили током ових година. Искрено се надам да ће наше молбе бити услишене и да ће кинеске власти предузети неопходне кораке по овом питању", закључује први човек Женске тениске асоцијације.

Најважније тениско питање, како је окарактерисан нестанак Пенг, важно је и у мушком тенису, после чега се огласио и светски "број 1" Новак Ђоковић.

"Потпуно подржавам став ВТА јер немамо довољно информација о Шуаи Пенг и њеном стању, а њено здравље је од највеће важности тениској заједници, без обзира на то што је баш она у питању. Може да буде било ко, тенисерка или тенисер којем тако нешто може да се деси", рекао је Ђоковић.

Новак је упитан на конференцији за медије, после победе Србије над Казахстаном у четвртфиналу Дејвис купа, да прокоментарише цео случај јер је, осим што је водећи играч, оснивач Асоцијације професионалних тенисера (ПТПА).

"Не видим ништа лоше у организацији ВТА и свима. АТП је, такође, тражио да се разјасни шта се дешава. Немамо довољно информација и мислим да је веома одважан и храбар став ВТА. Нисам видео вести, ви сте ми управо рекли. Морам мало да видим који су детаљи, али подржавам. Као што сам рекао, мислим да је важно да се међусобно подржавамо - АТП, ВТА, ПТПА, тенисери, тенисерке... Без обзира на то којој организацији припадате и који су ваши лични ставови, колективно мора да нам се разјасни шта се догађа."

За крај, навео је да сви у тенису морају бити уједињени око питања Шуаи Пенг.

"Не знам да ли је нешто изјавила или не, нисам видео званично. Знам да је можда пре неколико недеља изашло неко саопштење и да је тражила приватност. Знате, веома је тужно да немате довољно информација о томе. Живот тенисерке је у питању овде, тако да ми, као тениска заједница, морамо да будемо јединствени и ја подржавам одлуку", закључио је Ђоковић.  

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи