Читај ми!

Od ispita iz matematike do polufinala Ju-Es opena - ko je Ema Radukanu

Osamnaestogodišnja Britanka Ema Radukanu pre samo par meseci polagala je završne ispite iz matematike i ekonomije. Bila je 338. teniserka sveta i više od godinu dana nije igrala zbog pandemije koronavirusa. Danas je pobedila olimpijsku šampionku Belindu Benčič i postala prva kvalifikantkinja koja se plasirala u polufinale Ju-Es opena.

Ema Radukanu je rođena u Torontu u Kanadi 13. novembra 2002. godine. Otac joj je poreklom Rumun, a majka Kineskinja. Sa porodicom se preselila u predgrađe Londona kada je imala dve godine, a sa pet je već počela da igra tenis.

Idoli su joj Simona Halep i Li Na. Očekivano, omiljeni turnir joj je Vimbldon. Da nije tenesirka, kaže da bi radila nešto što ima veze sa finansijama, po uzoru na roditelje, jer je dobra u matematici.

Pred ovogodišnji Ju-Es open bila je 150, a pred Vimbldon, pre samo nešto više od mesec dana, 338. teniserka na svetu. Nakon turnira u Njujorku sigurno će se naći među prvih 75, a ako ovako nastavi i prvih 50 igračica na planeti.

Pre nego što je ovog leta dobila specijalnu pozivnicu za Vimbldon, polagala je (takođe veoma uspešno) završne ispite iz matematike i ekonomije. Zbog pandemije koronavirusa nije igrala takmičarski tenis 15 meseci.

Nikome ni set, gem samo kad mora

Radukanu se pobedom nad Belindom Benčič plasirala u polufinale Ju-Es opena, a računajući i kvalifikacije, na ovogodišnjem turniru u Njujorku pobedila je osam protivnica i nijednoj nije prepustila ni set.

Pred meč sa Belindom Benčič, teniserkama sa druge strane mreže je u prva četiri meča glavnog žreba dozvolila da osvoje samo 15 gemova, što je uspela još samo Serena Vilijams 2013. godine.

Redom su pred Britankom u Njujorku padali Bibijan Šofs, Marijam Bolkvadze i Majar Šerif u kvalifikacijama, a zatim u glavnom žrebu Stefani Vogel, Šuai Žang, Sara Soribes Tormo, Šelbi Rodžers i olimpijska šampionka Belinda Benčič.

Postala je tako tek četvrta kvalifikantkinja koja je uspela da u Open eri stigne do polufinala nekog od grend slem turnira, a a prva koja je to uradila na Ju-Es openu.

Prethodno su do polufinala stigla Kristin Matison 1978. na Australijan openu, Aleksandra Stivenson 1999. na Vimbldonu i Nađa Podoroska na Rolan Garosu pre godinu dana.

Takođe, prva je teniserka još od Dženifer Kaprijati i 1990. godine, koja je stigla do barem četvrtog kola na svoja prva dva grend slem turnira. 

Ema će u meču protiv Marije Sakari ili Karoline Pliškove imati priliku da postane i prva kvalifkantkinja koja se plasirala u finale grend slema.

Sve bilo jasno već na Vimbldonu

Mlada Britanka je već na ovogodišnjem Vimbldonu pokazala da nije bez razloga dobila specijalnu pozivnicu organizatora u domovini.

Izbacila je sa turnira Marketu Vondrusovu i Soranu Kristeu - dve teniserke iz top 50 i stigla do četvrte runde sa 18 godina i 239 dana, čime je postal najmlađa Britanka kojoj je to pošlo za rukom u Open eri.

Ipak, meč sa Ajlom Tomljanović završila u suzama i uz intervenciju lekara jer je moral da preda pri rezultatu 4:6, 0:3 zbog, kako je kasnije saopšteno, problema sa disanjem.

Radukanu je pred Vimbldon bila 338. teniserka na svetu, sa iskustvom igranja samo jednog meča na WTA turu - dvadesetak dana pre početka turnira u Londonu ispala je od Harijet Dart u prvom kolu turnira u Notingemu, za koji je takođe dobila pozivnicu.

Manje uspeha na malo manjih turnira

Zanimljivo je da je britanska teniserka u dosadašnjoj kratkoj karejeri ima više odigranih mečeva, ali i znatno više uspeha, na grend slemovima nego na drugim, slabijim WTA turnirima.

Posle debija u Notingemu i dobrih partija na Vimbldonu, a pre kvalifikacija za Ju-Es open, Radukanu je u avgustu odigrala još dva turnira.

Ponovo je izgubila u prvom kolu od Kineskinje Šuai Džang u San Hozeu, da bi zatim u Čikagu ušla u finale turnira serije WTA 125 (ekvivalent muškim čelendžerima), gde je poražena od Klare Tauson.

Radukanu je u međuvremenu promenila i trenera. Najdžela Sirsa, nekadašnjeg trenera Ane Ivanović i tasta Endija Marija, zamenio je Endrju Ričardson, sa kojim je Radukanu već radila kao juniorka.

Svojom ubedljivom i efikasnom igrom, ali i pojavom i ponašanjem na terenu i pažnjom koju već sada izaziva van njega, Ema Radukanu je najozbiljniji kandidat da bude ono što ženskom tenisu fali - nova zvezda i prepoznatljivo lice koje privlači gledaoce i medije.

Pored svih uspeha na terenu, a i u školi, stigla je da se fotografiše i za čuveni magazin Voug.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво