Читај ми!

Женски тенис има нову звезду - Ема Радукану избацила и олимпијску шампионку

Осамнаестогодишња британска тенисерка Ема Радукану победила је олимпијску шампионку Белинду Бенчич са 2:0 у сетовима (6:3, 6:4) и постала прва квалификанткиња у историји која се пласирала у полуфинале Ју-Ес опена.

Млада Ема Радукану је нервозно ушла у меч, па је у првом гему на свој сервис освојила само један поен и одмах препустила брејк противници.

Правила је млада британка доста неизнуђених грешака, поготово из бекенда, али је почела боље и агресивније да сервира, што јој је донело више лаких понеа које је освојила у само пар удараца.

Успела је Радукану у петом гему да стигне и до своје прве две брејк лопте и искористи другу, па је након почетних 2:0 за противницу изједначила на 3:3.

Бенчич је већ у наредном гему поново запретила на сервис противнице, али је Радукану након 0:30 добила четири везана поена и први пут на мечу имала више освојених гемова.

Потом млада Британка не користи још једну брејк лопту коју јој је Бенчићева омогућила дуплом сервис грешком на 30:30, али је фантастичним форхендом после дуге размене дошло до нове, коју није пропустила.

Наставила је са одличним сервисима захваљујући којима је освајала директне поене, па је дошла и до петог узастопног гема за вођство од 1:0 у сетовима.

Бенчич је добро отворила други сет - освојила је гем на свој сервис без већих проблема, а потом поново у првом сервис гему противнице имала брејк лопте, али Радукану није дозволила да опет изгуби свој сервис на самом старту сета.

У петом гему другог сета, Белинда Бенчић дуплом сервис грешком завршава гем, па Радукану долази до брејка предности, који одмах потврђује за вођство од 4:2.

Успела је искуснија тенисерка да преживи наредни гем, иако је Радукану имала брејк лопте, повела је у наредном са 0:30, али није могла до брејка.

Сервирала је Радукану за меч, стегла јој се рука, па је направила дуплу сервис грешку и допустила противници да поново поведе са 0:30. Ипак, освојила је затим четири везана поена и дошла до велике победе.

Радукану је меч завршила са шест ас сервиса, док је Белинда Бенчич имала само један, уз пет дуплих грешака. 

Противницама ни сет, а гем само ако мора

Млада Британка ће у полуфиналу играти против боље из дуела Марије Сакари и Каролине Плишкове, када ће имати шансу да постане прва квалификанткиња у историји која је успела да се пласира у финале неког гренд слема.

Радукану је, рачунајући и квалификације, победила осам противница и ниједној није препустила ни сет. У претходном колу је прегазила Американку Шелби Роџерс са 6:2, 6:1.

Пред меч са Белиндом Бенчич, противницама је у прва четири меча главног жреба дозволила да освоје само 15 гемова, што је успела још само Серена Вилијамс 2013. године.

Редом су пред Британком у Њујорку падали Бибијан Шофс, Маријам Болквадзе и Мајар Шериф у квалификацијама, а затим у главном жребу Стефани Вогел, Шуаи Жанг, Сара Сорибес Тормо, Шелби Роџерс и олимпијска шампионка Белинда Бенчић.

Радукану је пред Ју-Ес опен била 150, а пред Вимблдон, пре само нешто више од месец дана, 338. тенисерка на свету. Након турнира у Њујорку сигурно ће се наћи међу првих 75, а ако овако настави и првих 50 играчица на планети.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво