Australijanci pronašli pukotinu u Đokovićevom planu za spas tenisa

Lejton Hjuit i Sem Grot, bivši australijski teniseri, nisu saglasni sa celokupnim planom Novaka Đokovića, koji bi trebalo da pomogne očuvanju muškog tenisa. Đoković je pokrenuo inicijativu za finansijsku pomoć slabije rangiranim teniserima.

Svetski "broj 1" i predsednik Saveta igrača izložio je plan po kojem bi najboljih 100 tenisera planete trebalo da doniraju novac, kako bi pomogli onim slabijim.

Prema Novakovom predlogu, u zavisnosti od plasmana na ATP rang-listi, igrači bi donirali do 30.000 dolara.

Najveći protivnik ovakvog načina pomoći je Dominik Tim – Austrijanac je javno istakao da ne želi da daje svoj novac jer ima igrača koji se ne odnose profesionalno prema tenisu i nisu ga zaslužili.

Sledeća kritika stigla je od Hjuita koji je, da bi obrazložio nedostatke u predloženom planu, predstavio primer sunarodnika Džejmsa Dakvorta. Dakvort trenutno zauzima 83. poziciju, čime spada u grupu tenisera koja bi trebalo da doniraju novac, a ne da ga dobiju.

"Pogledajte nekog ko je nestvarno naporno radio kao što je Džejms Dakvort. Poslednjih nekoliko godina je uradio sve što je trebalo kako bi sebi dao priliku da se vrati u top-100. On trenutno uopšte ne zarađuje, štaviše gubi novac, a ATP želi da on potencijalno donira pet ili deset hiljada dolara igračima koji su slabije rangirani. Mislim da to nije pošteno i da neće dobro proći kod određenih 'manjih' igrača", objasnio je Hjuit u razgovoru sa Semom Grotom tokom jedne emisije.

Dakvort, igrač od čije situacije je Hjuit napravio primer, odlično je počeo tekuću sezonu i u prvih par meseci od turnira je zaradio oko 160.000 dolara. Od njega bi se tražilo da donira 5.000 dolara.

Dvadesetosmogodišnji Dakvort je tokom karijere zaradio oko 1,6 miliona dolara, dok su, primera radi, igrači kao što su Đoković i Tim zaradili 132, odnosno 24 miliona od nagradnih fondova.

Nakon prvobitnog objavljivanja incijative, mnogi su istakli ovakav problem, kao i primer da Endi Mari, nekada prvi a sada 129. teniser planete, ne bi trebalo ni od koga da dobija novac, već da bude među najvećim donatorima.

Hjuit, ipak, misli da bi najbolji trebalo da doniraju više, iako je istaknuto da će oni donirati šest puta više nego teniseri od 50. do 100. pozicije.

"Ako 'razbijete' ovaj prelog na činioce, videćete da bi najboljih četiri ili pet igrača verovatno trebalo da doniraju više novca nego što je planirano", objašnjava 39-godišnjak iz Adelejda.

Grot se usaglasio sa takvim predlogom i spomenuo raspodelu nagradnog fonda na grend slemovima.

"Mislim da nagradni fond nije pravedno raspoređen. Pogledate nekoga kao što je Novak Đoković, koji osvoji Australijan open i dobije 4-5 miliona dolara za pobedu u finalu Grend slema", kazao je čovek koji drži svetski rekord u brzini servisa.

Objasnio je i kako bi to moglo da se reguliše.

"Ako biste uzeli po 500.000 dolara od nagradnog fonda za osvajača turnira i drugačije ih raspodelili, onda odjednom dobijamo 8 miliona dolara godišnje, ili barem 4 miliona, u zavisnosti od toga koliko uzmemo i odakle uzmemo", zaključio je Grot.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се