Читај ми!

Senka "orlova" i problem veći od samog poraza

Košarkaši Srbije doživeli su neočekivan poraz od selekcije Švajcarske u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Daleko od toga da je prokockan plasman na Evrobasket, jer je ostalo još dovoljno mečeva u kvalifikacijama da se odigra, ali sama partija "orlova", kao i činjenica da su poraženi od selekcija kakve su Gruzija i Švajcarska, ukazuju da postoje određeni problemi u srpskoj košarci.

Izgovora za poraz ima na pretek, ali je Srbija u takvoj situaciji da se nijedan izgovor ne sme ni pomenuti.

Igranje u "bablu" je veoma specifično, zgusnut raspored utiče na fizičku spremu, nisu nam nastupali mnogobrojni igrači, Švajcarci su pogađali gotovo sve što su šutnuli, i tako dalje i tako bliže...

Realnost je ipak drugačija. Čak i da su za Švajcarsku igrali Klint Kapela i Tabo Sefolodža, Srbija bi imala kvalitetniji i talentovaniji tim, koji bi morao da pregazi košarkašku "silu" kakva je Švajcarska.

Švajcarska nije izolovan slučaj, pa se sećamo ne tako davnog poraza od Gruzije, ali i generalnog mučenja Srbije u kvalifikacijama za najveća prvenstva.

Utisak je da je Fiba, sa svojim "prozorima", pronašla veliku manu u srpskoj košarci.

Naime, naša zemlja poseduje jedan od najkvalitetnijih timova, kako u Evropi, tako na celom svetu, pa tako čak i kada ne igraju momci poput Jokića, Bogdanovića, Teodosića, Bjelice, Marjanovića, Micića... Srbija ima igrače iz ekipa koje učestvuju u Evroligi, Evrokupu i kvalitetnoj regionalnoj ligi.

Igrači koji nastupaju za timove poput Crvene zvezde, Partizana, Unikahe, Estudijantesa, Budućnosti, Burža i koji bi, kako na papiru, tako i na terenu, trebalo biti bolji od rivala koji nastupaju u klubovima ne tako popularne i kvalitetne švajcarske lige.

Ipak, to često ne bude slučaj. Naravno, utakmica je tekla tako da je vrlo lako moglo da se desi da Srbija u finišu prelomi rezultat na svoju stranu, upiše pobedu i ovaj meč bude zaboravljen već za nedelju dana, ali do toga nije došlo.

Poraz od Švajcarske probudio je sumnju kod mnogih navijača i ljubitelja srpske košarke, smatrajući da se ona nalazi u problemu.

Sve češće se čuju priče o tome kako su pomenuti Jokić, Bogdanović i slični, generacijski biseri koji zataškaju buru o košarci u Srbiji.

Ukoliko pogledamo današnji sastav koji je selektor Kokoškov imao na raspolaganju, primećuje se da nema prevelikog broja košarkaša koji su nosioci i lideri svog tima.

Mnogi od njih, izgubili su strpljenje i manjak šanse u najvećim srpskim timovima, pa su se opredelili za varijantu B - daleko i često ne previše kvalitetno inostranstvo, kao i brojne pozajmice.

Oni koji su odlučili da ostanu u srpskim klubovima, prečesto su u njima bačeni u treći, četvrti i peti plan i služe kao alternativa stranim košarkašima, kojih je sve više u srpskim klubovima.

Retko koji košarkaš u sastavu Srbije koji je poražen od Švajcarske, važi za lidera svoje ekipe i nekoga ko ima veliki broj minuta.

Upravo tada, nedostaje preuzimanje odgovornosti, jer samopouzdanje nije na zavidnom nivou, a protivnik, koji je na papiru znatno slabiji, onda može da igra rasterećenije, jer nema šta da izgubi, a svašta može da dobije.

Naravno da Srbija nije jedina zemlja koja je najviše oslabljena u Fibinim "prozorima" i sukobom u svetskoj i evropskoj košarci. Ne tako davno, Slovenija je kao šampion Evrope propustila Mundijal, a bez istog je ostala i Hrvatska.

Daleko od toga da je sve izgubljeno i da je Srbija ostala bez šansi za plasman na Evrobasket. Za dva dana je čeka meč sa Finskom, a potom još dva duela u februaru.

Ipak, kako bi odbranila ime košarkaške nacije i razlikovala se od selekcija iz regiona i ostatka Evrope, Srbija mora da suzbije redove, stegne zube, pokaže petlju i do kraja kvalifikacionog ciklusa povrati stabilnost u reprezentaciju.

Momci očigledno poseduju kvalitet i imaju želju da brane boje zastave i reprezentativnog dresa, ali moraju više da rade, da budu samopouzdaniji, skoncentrisaniji i disciplinovaniji, kako rezutlat i pobeda ne bi bili dovođeni u pitanje.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво