Читај ми!

Završnica ABA lige - ko će isplivati iz Jadrana

Do kraja regularnog dela ABA lige ostalo je još samo tri kola. Dva tima su izvesno iz mutnog košarkaškog Jadrana isplivala u polufinale, a od preostala tri pretedenta, jedan će morati da se udavi. Crvena zvezda pojas za spasavanje još uvek drži u svojim rukama, ali je on sve klizaviji. Uzburkano je i pri dnu tabele, a Mega se bori da ne ostane nasukana.

Regionalna košarka nakratko će na pauzu, pošto će do 28. februara svako u svoje dvorište radi odigravanja nacionalnih kupova, a potom i prvih kvalifikacionih utakmica za Evropsko prvenstvo 2021.

Jadrance po povratku čekaju još tri kola regularnog dela sezone, jedni će ih dočekati mirno, a drugi sa nestrpljenjem da reše probleme u kojima su se našli.

Bezbrižni Partizan

Pobedom nad Budućnosti pred rekordnim brojem navijača u Štark areni, Partizan se sa 15 pobeda osamio na prvom mestu koje pred plej-of garantuje prednost domaćeg terena do kraja takmičenja.

Da su crno-beli uspeli da realizuju poslednji napad u nedelju i pobede Podgoričane sa više od pet poena razlike, koliko su izgubli u glavnom gradu Crne Gore, još bezbrižnije bi otputovali u Niš.

Ipak, mala je verovatnoća da će ispustiti prvo mesto pošto imaju pobedu više i dosta lakši raspored od Budućnosti u preostala tri kola.

Partizanu slede okršaji sa ekipama iz donjeg dela tabele. Prvo sa Krkom u Novom Mestu, potom Mega Bemaksom u Areni i za kraj Cibonom u Zagrebu. Budućnost igra crnogorski derbi sa zahuktalim Mornarom, gostuje Cedeviti u Zagrebu i čeka FMP u "Morači".

U slučaju istog broja pobeda, pošto nema boljeg iz međusobnih susreta, prvoplasiranu ekipu odlučiće ukupna koš-razlika. Podgoričani su trenutno za šest poena bolji, ali čini se da Partizan i u slučaju jednog iznenadnog poraza, ima pogodnije protivnike za jurenje ubedljivih pobeda.

Deluje da je ekipa Andreje Trinkijerija i u regionalnim i u evropskim okvirima na vreme osigurala najbolje moguće startne pozicije pred rasplet sezone i da će bez prinudnih misli moći da se okrene Kupu Srbije i mini pripremama tokom reprezentativne pauze koje "kvari" samo spisak selektora Kokoškova na kojem se nalaze čak četiri igrača Partizana.

Nervozna Zvezda

Posle pet vezanih pobeda, uključujući i onu u derbiju, izgledalo je da Crvena zevzda može da napadne i drugu poziciju na tabeli koja prednost domaćeg parketa garantuje bar u polufinalu, a onda je poraz od Mornara u pitanje doveo i goli plasman u plej-of.

Delovalo je bespredmetno pred utakmicu u Baru spominjati 23 poena razlike iz Beograda, ali nakon što je Mornar na kraju treće četvrtine vodio sa 24, sreća je za Zvezdu što je sačuvala dostojanstvo i status ukupnog pobednika međusobnih susreta sa Mornarom, a utisak je da je pobeda u derbiju tek sad dobila na težini, koje joj ni inače ne manjka.

Zvezda je ostala na 12 pobeda, koliko imaju i Mornar i Cedevita Olimpije. Sledi borba tri ekipe za dva upražnjena mesta u plej-ofu, a Zvezda se još uvek sama pita.

Prvo naredno kolo može biti ključno. Crveno-beli čekaju direktnog konkurenta Cedevita Olimpiju i pobeda bi bi ih značajno probližila definitivnom zauzimanju trćeg mestu jer nije za očekivati da će u naredna dva kola izgubiti od svog razvojnog tima i poslednjeplasiranog Zadra u Beogradu.

U slučaju poraza od Ljubljančana, zvezdaši će morati u crnogorskom derbiju da navijaju za pobedu Budućnost koja bi im sačuvala opciju borbe za četvrto mesto. U paketu sa porazom od Cedevita Olimpije, trijumf Mornara bi uzde istrgao iz Zvezdinih ruku.

Nakon takvog raspleta 20. kola, Cedevita bi imala pobedu više od Zvezde, uz dva trijumfa u međusobnim susretima, pa bi joj u poslednja dva kola, protiv Budućnosti i Krke, bila dovoljna jedna pobeda da ostane ispred crveno-belih.

Mornar u preostale dve utakmice igra sa Krkom i Megom, pa se nije za uzdati u eventualni spasonosni poraz Barana.

Ako izgube i Zvezda i Mornar, crveno-belima će pobede nad FMP-om i Zadrom garantovati četvrto mesto i verovatno polufinalni duel protiv Partizana.

Ugrožena Mega

U borbi za opstanak, ekipa Mega Bemaksa prinuđena je da gleda i ispred i iza sebe, pošto lako može i gore i dole. Trenutno su na pretposlednjem mestu, sa pobedom više od Zadra i pobedom manje od Cibone i Krke.

Mega je bolja i u međusobnim susretima sa Zadrom pošto je ubedljivije pobedila u Beogradu nego što je izgubila u Hrvatskoj, pa će u sledećem kolu protiv Igokee u Beogradu imati najbolju priliku da gotovo definitivno izbegne poslednju poziciju jer je malo verovatno da Zadar u poslednjem kolu može da pobedi Crvenu zvezdu u Beogradu.

Sledeće utakmice sa Partizanom i Mornarom, verovatno nisu dve u kojima bi Mega volela da joj pobeda bude imperativ, mada su i pobede Zadra nad Primorskom ili FMP-om sve samo ne sigurne.

Može se lako ispostaviti da bi se još samo jednom izvojevanom pobedom Mega rešila i bede pretposlednjeg mesta koje vodi u baraž sa finalistom druge ABA lige jer Krka ima pakleno težak raspored do kraja takmičenja (Partizan, Mornar, Cedevita), pa lako može ostati na trenutnom broju pobeda, a Mega je bolja u međusobnim okršajima.

Uspavani FMP

FMP je davno rešio pitanje opstanka. Dugo je delovalo da bi čak mogli da se bore i za plasman u polufinale, ali jasno je da im to nije bog zna kako važno, pa su pre pobede nad Primorskom u subotu, sebi mogli da priušte i četiri uzastopna poraza.

Uz podršku Filipa Čovića i Ognjena Kuzmića, pokušaće da naprave dobar rezultat u Nišu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво