Čitaj mi!

Evropske selekcije žele kapitenske trake duginih boja na Mundijalu, ne i Srbija i Hrvatska

Kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Dušan Tadić neće nositi kapitensku traku u duginim bojama na predstojećem Svetskom prvenstvu u Kataru, preneli su svetski mediji, uključujući i En-Bi-Si sports.

Svetska fudbalska federacija našla se pod velikim pritiskom nekolicine evropskih federacija koje su zahtevale da njihovi kapiteni nose trake duginih boja na Mundijalu, koja simbolizuje borbu protiv bilo kakve diskriminacije u fudbalu.

"Nošenje ove trake poslaće jasnu poruku svetu", rekao je kapiten Engleske Hari Kejn, a preneli britanski mediji.

Kampanja "Jedna ljubav" protiv diskriminacije u fudbalu počela je u Holandiji, čija reprezentacija igra u grupi sa Katarom, a od 13 evropskih selekcija čak osam želi da nosi traku sa duginim bojama.

To su Francuska, Nemačka, Holandija, Švajcarska, Engleska, Vels, Belgija i Danska.

Sa druge strane, u kampanji nisu učestvovale Srbija, Hrvatska, Portugalija i Španija, dok će kapiten Poljske Robert Levandovski oko ruke nositi traku u bojama zastave Ukrajine.

Levandovski će nositi kapitensku traku u bojama Ukrajine

Kapiten fudbalske reprezentacije Poljske Robert Levandovski na Mundijalu u Kataru nosiće kapitensku traku u bojama Ukrajine, preneli su brojni ukrajinski i evropski mediji.

Njemu je traku u Varšavi uručio legendarni ukrajinski fudbaler Andrij Ševčenko.

"Hvala ti, Andrij. Bilo je zadovoljstvo upoznati te. Biće mi čast da nosim ovu kapitensku traku u bojama Ukrajine na Svetskom prvenstvu", napisao je Levandovski na svom Instagram nalogu.

Poljaci su na brojne načine pomogli Ukrajincima od početka ratnih sukoba sa Rusijom, a primera radi, predstavnik Ukrajine u grupnoj fazi Lige šampiona Šahtjor iz Donjecka svoje mečeve kao domaćin igra u Varšavi.

Svetsko prvenstvo u Kataru održaće se od 20. novembra do 18. decembra, a Poljska će se takmičiti u C grupi sa Saudijskom Arabijom, Meksikom i Argentinom.