Čitaj mi!

Poznat izgled dresova Srbije za Mondijal u Kataru

Fudbalski savez Srbije i kompanija "Puma", nemački sportski gigant za proizvodnju sportske opreme, predstavili su izgled dresova "orlova" za predstojeće Svetsko prvenstvo u Kataru.

Srbija će igrati u novim dresovima – prva garnitura je crvene boje sa zlatnim aplikacijama, dok je gostujući dres beli, takođe sa detaljima u zlatnoj boji.

Ono što je najveća razlika u odnosu na prethodne godine jeste novi grb koji će krasiti opremu našeg nacionalnog tima.

"Novi dres, ali i novi grb, reprezentativni za sve nacionalne selekcije, za sve one kojima srce kuca za Srbiju i zbog Srbije. Igrače i navijače, ljude kojima je svetinja zbog onoga što on predstavlja. A to su tradicija, strast, posvećenost, jedinstvo i hrabrost. Inspirisan tradicionalnim motivima, simbolima naše zemlje kroz bogato istorijsko nasleđe", stoji u saopštenju Fudbalskog saveza Srbije.

"Puma' je u saradnji sa Fudbalskim savezom Srbije učinila ogroman napor da kroz jedan zajednički studiozan i temeljan rad, Srbiji podari reprezentativni grb i dres koji je inspirisan fantastičnim uspehom 'zlatnih orlića' i osvajanjem titule prvaka sveta na Novom Zelandu 2015. godine."

Razdvajanje institucionalnog grba od reprezentativnog je praksa koja se već sprovodi u Savezima (Belgija, Holandija, Francuska, Italija...).

Nacionalni savez, kao krovna institucija, treba da bude predstavljen kao moderna i autoritativna organizacija čija je misija sveobuhvatna briga o fudbalu.

Sa druge strane, grb koji će ubuduće krasiti dres nacionalnih selekcija simbolizuje i sadrži više vrednosti: tradiciju, strast, posvećenost, jedinstvo i hrabrost. Inspirisan je tradicionalnim motivima, simbolima naše zemlje kroz istoriju.

Iz Saveza su saopštili da je ideja bila da se kreira jedinstveni oblik koji iako nema heraldičku ima simboličku vrednost.

Centralni deo grba inspirisan je štitom koji se nalazi na spomeniku Knezu Mihailu Obrenoviću simbolu grada Beograda, ali i simbolu nove Srbije, nastale junačkim oslobođenjem od Otomanskog carstva (podignut je 1882. iste godine kada se Srbija uzdigla iz kneževine u kraljevinu, prvi put u novom veku, a iste godine zajedno upotrebljene kao državni simbol štit sa ocilima i dvoglavi orao).

Domaća, crvena garnitura dresova

Domaća, crvena garnitura dresova inspirisana je zlatnom generacijom Orlića koja je 2015. godine vratila nadu i ponos srpskom fudbalu i osvojila svet na Novom Zelandu pobedom nad Brazilom. Upravo zato se na novom dresu nalaze zlatni detalji.

Dres predstavlja korene i sećanje na vanvremenski uspeh generacije igrača od kojih mnogi danas nose dres najboljeg nacionalnog tima Srbije. Podsećamo da su i dresovi u kojima je igrala generacija rođena 1995. i 1996. godine, takođe bili u kombinaciji crvene i zlatne boje.

Dres simbolično predstavlja strast i način igre kako je igrala/igra Srbija i predstavlja inspiraciju za nadolazeće generacije.

Specifična crvena nijansa, karakteristična za našu reprezentaciju, ustanovljena je još pre dve godine prilikom izrade prethodnog dresa. U moru ‘crvenih' reprezentacija dobili smo svoju nijansu.

Zbog same crvene boje kao takve, osetljive i specifične, materijala, kao i osvetljenja, može doći do odstupanja od realne nijanse.

Ćirilično slovo "b" u ispisu "Serbia", takođe postoji već dve godine na dresu naše reprezentacije i simbolizuje naše pismo, ali i detalj koji nas sve čini ponosnim, jer smo jedan od naroda koji ima u upotrebi dva pisma.

Gostujuća, bela garnitura dresova

"Puma" je za sve nacionalne federacije kojima je tehnički partner u najnovijoj garnituri gostujućeg belog dresa usvojila isti koncept dizajna tako da se na sredini dresa sa prednje strane nalazi jedna vrsta rama, odnosno oblika koji za svaki savez predstavlja određeni simbol.

Što se tiče dresa reprezentacije Srbije, geometrijski oblik okvira na sredini dresa odgovara konturama centralnog dela novog grba nacionalnih fudbalskih selekcija Srbije.

"Puma" je učinila maksimalan profesionalni napor da novim, u nekim oblastima revolucionarnim dizajnom, reinterpretira nacionalne motive iz fudbala, kulture i prirode, spajajući ih na način da svaki dres učini bliskim za narod i nacionalni tim

Brojevi i prezimena igrača trebalo je da budu zlatne boje, ali zbog Fifinog pravilnika, kontrasta koji se zahteva, boja će biti "pikok" (peacock) plava, istovetna kao na prethodnoj beloj garnituri.

Na poleđini kragne nalazi se prvi put ćirilični natpis "orlovi".

Karakteristike novih dresova Srbije

Dresovi imaju ULTRAWEAVE performanse i dryCELL tehnologiju, čineći dres najlakšim i najudobnijim koji je "Puma" ikada napravila.

Četiri godine je rađeno na testiranju i izradi dresa koji je težak svega 72 grama.

Vodilo se računa bukvalno o svakom gramu, jer je u fokusu bio igrač koji na utakmici pretrči između 10 i 13 kilometara. Učinjeno je sve da ovom revolucionarnom izradom igraču olakša svoje kretanje na terenu.

Dres je napravljen od 100 odsto recikliranih materijala.