Читај ми!

"Orlovi" će se u Kataru sresti sa starim dužnicima, sada je vreme za osvetu

Fudbalska reprezentacija Srbije saznala je protivnike u grupnoj fazi Svetskog prvenstva u Kataru, a njihova imena su Brazil, Švajcarska i Kamerun. Igrom sudbine i, kako to vole da kažu, voljom žreba odlučeno je da će se "orlovi" za plasman u osminu finala ponovo boriti protiv Brazilaca i Švajcaraca, baš kao i pre četiri godine na Mondijalu u Rusiji. Tešku grupu zaokružilo je izvlačenje selekcije Kameruna, jedne od najvećih i najuspešnijih sa teritorije Afrike.

"Орлови" ће се у Катару срести са старим дужницима, сада је време за освету "Орлови" ће се у Катару срести са старим дужницима, сада је време за освету

Tada, pod vođstvom selektora Mladena Krstajića, nacionalni tim nije uspeo da se plasira u osminu finala, iako je na startu takmičenja trijumfovao nad Kostarikom.

Međutim, porazi protiv Švajcarske i Brazila u nastavku takmičenja, uz neke u najmanju ruku sumnjive sudijske odluke, značili su da "orlovi" još nisu osetili slast nokaut faze u 21. veku.

Četiri godine kasnije situacije je mnogo drugačija, posebno od dolaska Dragana Stojkovića Piksija na mesto selektora, koji je vratio samopouzdanje igračima, poverenje u izabrane momke i izgradio kult reprezentacije o kojem se mnogo priča.

Sledeća prilika da se napravi zapažen rezultat biće Svetsko prvenstvo u Kataru, prvo koje će biti igrano na jesen, odnosno od 21. novembra do 18. decembra.

Brazil – najbolja reprezentacija na svetu

Ne treba mnogo govoriti o Brazilu, zemlji koja se pet puta pela na svetski tron i koja je u ovom trenutku prva na Fifinoj rang-listi. Brazilci su jedina reprezentacija koja je igrala na svakom svetskom prvenstvu, ali već pune dve decenije nemaju uspeha na Mondijalima.

Poslednji put "selesao" je podigao "boginju" 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji, sa čuvenom generacijom koju su činili Ronaldo, Ronaldinjo, Rivaldo, Kafu, Roberto Karlos i drugi.

Brazil je dominantno prošao kroz južnoameričke kvalifikacije i osvojio ih bez poraza i sa 45 bodova, a na 17 utakmica postigao je 40 golova i primio samo pet. Trenutno je ovaj tim u seriji od 11 mečeva u kojima nije osetio neuspeh, a poslednji im se desio pre skoro devet meseci protiv Argentine.

Jasno je da Srbiji najveća opasnost preti od napadačkog dela ekipe koji predvodi superstar Pari Sen Žermena Nejmar, a uz njega su tu Vinisijus žunior, Gabrijel Žezus, Roberto Firmino, Rišarlison, Entoni, Rodrigo.

Međutim, ni drugi delovi brazilskog tima nisu mnogo slabiji – dva ponajbolja svetska golmana na raspolaganju su selektoru Titeu, u pitanju su Alison i Ederson koji dominiraju u Premijer ligi, dok odbranu i vezni red "popunjavaju" imena poput Markinjoša, Tijaga Silve, Danija Alvesa, Danila, Edera Militaa, Kazemira, Fabinja, Filipea Kutinja, Freda...

Tite voli da igra u formaciji 4-2-3-1 koja u napadačkim akcijama često izgleda kao klasična postavka 4-3-3, gde su posebno opasni bočni igrači.

Najbolji strelac ekipe je spomenuti Nejmar, koji će imati dodatni motiv u svakoj utakmici, pošto mu nedostaje samo šest pogodaka da izjednači rekord legendarnog Pelea koji je najbolji strelac Brazila u istoriji.

Srbija i Brazil otvoriće grupu G utakmicom u četvrtak, 24. novembra.

Kamerun – pravi neukrotivi lavovi

Kamerunce je nekoliko sekundi delilo da ne budu deo najveće fudbalske smotre, ali su zahvaljujući dramatičnom trijumfu u Alžiru obezbedili vizu za Katar. Alžirci su u revanšu finala afričkog plej-ofa imali rezultat koji ih vodi na Svetsko prvenstvo (1:1), pre nego što ih je rastužio Toko Ekambi.

Ekambi je u četvrtom minutu nadoknade drugog produžetka pogodio za 2:1 i ogromno slavlje izabranika selektora Rigobera Songa.

"Neukrotivi lavovi", kako je zvanični nadimak ekipe, plasirali su se osmi put u istoriji na neko svetsko prvenstvo, a do sada im je najbolji učinak četvrtfinale iz 1990. godine.

Kamerun je petostruki šampion Afrike (poslednju titulu osvojili 2017.), jednom su osvojili olimpijsko zlato, a 2003. bili finalisti Kupa konfederacija, tradicionalnog takmičenja koje služi kao uvertira za Mondijal.

Zemlja iz centralnog dela "crnog kontinenta" ponovo ima izuzetno jaku generaciju koju, pored spomenutog Ekambija, predvode igrač minhenskog Bajerna Erik Maksim Šupo-Motang, odnosno Vinsent Abubakar, Andre Onana, Majkl Ngadu, kao i nekadašnji član Partizana Leandre Tavamba.

Kamerun je jedan od najneugodnijih timova iz četvrtog šešira i aktuelna generacija nada se da će moći da ponovi igre i uspehe čuvenih Samjuela Etoa, Rože Mila, Pjer Vebo.

Srbija i Kamerun igraće drugu utakmicu u grupi, u ponedeljak 28. novembra.

Švajcarska – najveći dužnik Srbije

Ako ste srpske navijače pre žreba u Dohi pitali koga bi najviše voleli da izvuku, većina bi verovatno rekla Švajcarsku. Ne zbog toga što su Švajcarci lak protivnik, nego zbog činjenice da su veliki dužnici Srbije i da "orlovi" moraju da im se revanširaju.

Razlog je spomenuti okršaj iz Rusije pre četiri godine, kada je Švajcarska posle preokreta nadigrala naše momke i stavila ih u veoma tešku situaciju.

Predvođen Džerdanom Šačirijem i Granitom Džakom, momcima poreklom sa ovih prostora, "krstaši" su iskoristili sve taktičke slabosti tadašnjeg selektora Krstajića i ostvarili važan trijumf, a isti začinili pokazivanjem dvoglavog orla.

Jasno je da će i ovoga puta duel dve reprezentacije prevazići sportske okvire i to je nešto na šta Srbija mora da bude spremna i da se čuva provokacija i većih ispada.

Najviše zbog činjenice da Švajcarska nije reprezentacija koja je jača od naše, štaviše, možda je u ovom trenutku i slabija jer su svi glavni igrači davno prošli zenit karijera. Spomenuti Šaćiri i Džaka su baš u 2018. dostigli najbolju formu, dok ni ostali nisu "bauci".

Nemaju izrazitu zvezdu i čoveka koji ih nosi u igri, već se oslanjaju na timski napor i posebno na adrenalin i naboj koji imaju kada im je na grudima nacionalni grb.

Kvalifikacije su završili kao prvoplasirani ispred evropskog prvaka Italije, a primili su samo dva pogotka, što je još jedan poziv na oprez kod "orlova".

Srbija i Švajcarska zatvaraju grupnu fazu utakmicom u petak, 2. decembra.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво