Čitaj mi!

Zašto trijumf Piksijevih "orlova" nad Portugalijom nije iznenadio japanske novinare

Izveštavajući o pobedi srpske reprezentacije nad Ronaldom i njegovim drugovima, japanski novinari se osvrću na bogatu igračku i trenersku karijeru selektora Dragana Stojkovića u njihovoj zemlji.

Japanski sportski mediji javljaju o pobedi fudbalske reprezentacije Srbije nad Portugalijom, ističući činjenicu da superzvezda Kristijano Ronaldo nije uspeo da se direktno plasira na Svetsko prvenstvo u Kataru i podsećajući domaću javnost na izuzetnu karijeru selektora Dragana Stojkovića u toj ostrvskoj zemlji.

Deo japanskih medija preneo je izjave naših reprezentativaca o tome kako ih je selektor Stojković inspirisao da veruju u sebe i idu na pobedu u gostima. Interesantno je da pojedini japanski sportski listovi fokus stavljaju na izjave naših fudbalera koji kažu da su bili mali kada je Piksi igrao, te da ga se ne sećaju kao igrača.

To je starijim japanskim novinarima svakako neobično jer oni stratega srpske reprezentacije doživljavaju kao fudbalskog mađioničara kojeg bi svaki (mladi) igrač poželeo da oponaša u igri, kada bi mogao.

Selektor Dragan Stojković Piksi igrao je u Japanu od 1994. do 2001. godine i dva puta osvojio Carski kup u dresu tima Nagoja Grampus. U svojoj drugoj sezoni u dalekoistočnoj carevini proglašen je za najboljeg igrača Džej lige.

U Japanu je važio za veliku zvezdu koja pleni neočekivanim potezima i pasovima izuzetne preciznosti. Japance je očarao svojim asistencijama, loptama koje "imaju oči", a status legende zacementirao veštim izvođenjem slobodnih udaraca i kornera.

Ozbiljnim Japancima, koji pored trčanja i borbenosti, tradicionalno puno polažu na disciplinu, te ne vole odstupanja od naučenih obrazaca, njegova tehnika i nesvakidašnje, kreativne odluke, poput gađanja gola iz kornera, bili su jedna vrsta sportskog otkrovenja.

Kuriozitet je i to da su japanske televizije i časopisi pravili analize u kojima su nastojali da raznim merenjima, recimo ugla i snage kojom Stojković udara loptu, odgonetnu tajnu njegove preciznosti i veštine.

Dragan Stojković Piksi ostao je upamćen i po protestu na terenu protiv NATO-a zbog bombardovanja SR Jugoslavije, a tokom karijere u Japanu ga je pratio i glas da je prznica, odnosno, igrač koji brzo plane i zbog ljutnje lako dobija crvene kartone.

Imao je jak uticaj na mnogo mladih ljudi u Japanu, ne samo u fudbalu već i u smislu opšteg interesovanja za SR Jugoslaviju i učenja srpskog jezika i istorije.

O njemu je napisano nekoliko knjiga na japanskom, u kojima je opisivan i njegov život u Srbiji i Jugoslaviji, reprezentativna karijera i majstorije sa Mundijala u Italiji 1990, te dramatični događaji iz doba raspada SFRJ i sankcije koji su oblikovali tu karijeru.

Selektor Stojković je u periodu od 2008. do 2013. bio i šef struke Nagoje Grampusa, s kojim je 2010. osvojio titulu šampiona Japana. Tada je bio proglašen i za trenera godine.