Читај ми!

Irci kao amajlija za srpske fudbalere

Fudbalske selekcije Srbije i Republike Irske igraju treći kvalifikacioni meč u Beogradu u bliskoj istoriji, oba prethodna puta naš nacionalni tim završio je na velikom takmičenju.

Orlovi sa novim selektorom počinju kvalifikacioni ciklus za plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru, a prvi protivnik je selekcija Republike Irske.

U prethodna dva navrata, Irci su nam kao protivnici donosili sreću – naš nacionalni tim oba puta se plasirao na velika takmičenja, jednom kao Jugoslavija, drugi put kao Srbija.

Zanimljivo je da su u oba navrata Orlovi prvi meč u kvalifikacijama igrali upravo protiv Iraca, oba puta u Beogradu, oba puta na "Marakani".

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2000. godine, Jugoslavija je savladala Irsku golom Predraga Mijatovića, a posle remija u Dablinu i legendarnog meča na "Maksimiru" sa Hrvatskom "plavi" su se plasirali na kontinentalni šampionat.

Kapiten tadašnje ekipe Jugoslavije bio je sadašnji selektor Orlova Dragan Stojković Piksi.

I u kvalifikacijama za poslednji Mundijal, održan u Rusiji, sudbina je htela da se Srbija i Irska nađu u istoj kvalifikacionoj grupi. Ponovo su dve selekcije odigrale prvi meč u Beogradu, ovoga puta bilo je 2:2.

U drugoj utakmici u Dablinu Srbija je slavila pogotkom nekadašnjeg kapitena Aleksandra Kolarova, što je verovatno bila ključna pobeda za plasman u Rusiju.

U poslednjih 20 godina, dve selekcije odigrale su i tri prijateljska susreta. U Dablinu 2008. bilo je 1:1, u Beogradu 2012. nije bilo golova, dok su 2014. Orlovi u gostima slavili sa 2:1.

Tradicija kaže da nam Irci leže kao rivali, ostalo je samo da "nova" reprezentacija Srbije to još jednom dokaže na terenu.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи