Читај ми!

"Pola kontinenta" na Evropskom prvenstvu, ne i Srbija – poznati sastavi grupa

Posle finalnih utakmica baraža, poznata su imena svih reprezentacija koje će učestvovati na Evropskom fudbalskom prvenstvu. Iako će na Evru učestvovati "pola Evrope", tamo neće biti Srbije – na turniru će učestvovati 24 selekcije, raspoređene u šest grupa. Takmičenje počinje 11. juna naredne godine, a i dalje nije poznato gde će se mečevi igrati.

Porazom od Škotske, fudbalska reprezentacija Srbije izgubila je šanse da se plasira na Evropsko prvenstvo, peti put uzastopno. Škoti će na veliki šampionat prvi put posle 22 godine, a preko baraža Evra su se dokopale i Severna Makedonija, Mađarska i Slovačka.

Prvi put u istoriji, na kontinentalnom šampionatu će učestvovati 24 reprezentacije, što je gotovo polovina od ekipa koje su započele kvalifikacije (54).

Ekipe će biti podeljene u šest grupa, ali zbog pandemije koronavirusa još nije poznato da li će se mečevi igrati u 12 predviđenih gradova ili će se naći alternativno mesto za domaćina.

U osminu finala će po dve najbolje plasirane selkcije iz grupa, kao i četiri najbolje trećeplasirane.

Takmičenje počinje 11. juna, a finale je planirano za 11. jul naredne godine, naravno ukoliko koronavirus tako nešto dozvoli.

Prosto je neverovatno da selekcija Srbije nije uspela da se nađe među 24 najbolje selekcije na Starom kontinentu, što nas vraća u surovu realnost - "orlovi" nikako nisu (vele)sila u fudbalu, a teško da će to i postati u nekom bliskom periodu.

Ali, ovaj tekst nije posvećen izabranicima Ljubiše Tumbakovića, već onima koji su svojim igrama i zalaganjem zaslužili da učestvuju na Evropskom prvenstvu.

Grupa A - Turska, Vels, Italija i Švajcarska

Italijani su ponovo oni stari. Propustili su Svetsko prvenstvo u Rusiji, ali su, pod dirigentskom palicom Roberta Mančinija, napravili "novu" selekciju, značajno podmlađenu, koja ponovo cilja na najviši plasman.

Švajcarska će biti najveći konkurent za prvo mesto u grupi. Veliki broj kvalitetnih igrača na raspolaganju ima Vladimir Petković, a u Rusiji su pokazali da znaju da igraju velike mečeve (to je dobro naučila i Srbija).

Turska i Vels trebalo bi da se bore za treće mesto u grupi, ali ne spadaju u grupu reprezentacija koje bi mogle da se umešaju u borbe za visok plasman na Evru.

Grupa B - Danska , Finska, Belgija i Rusija

Belgija je apsolutni favorit za osvajanje prvog mesta u grupi. Mnogi stručnjaci smatraju da "crveni đavoli" imaju možda i najkvalitetniju selekciju na svetu, a Evropsko prvenstvo biće jedna od poslednjih prilika za tim Roberta Martineza da nesporni kvalitet kruniše titulom na nekom velikom takmičenju.

Danska i Rusija trebalo bi da se bore za drugo mesto u grupi. Dve ekipe sličnog kvaliteta, veoma čvrste i disciplinovane, koje su imale i dobar rezultat na prethodnom Mundijalu.

Finska je autsajder, ali nedavno je u prijateljskom meču savladala Francuze u gostima. Ipak, teško je očekivati da Temu Puki i drugari u ovakvoj konkurenciji mogu do osmine finala.

Grupa C - Holandija, Ukrajina, Austrija i Severna Makedonija

Holanđani su favoriti, ali još od 2010. godine "lalama" ne ide na velikim prvenstvima, a prethodno Svetsko prvenstvo su propustili, što je bilo veliko iznenađenje.

Ukrajina i Austrija boriće se za drugo mesto u grupi, a obe kipe su prilično nepredvidive. Umeju da pokažu zube najjačim selekcijama, ali i da razočaraju protiv autsajdera, pa tu svoju priliku vidi Severna Makedonija.

Makedonci su preko baraža stigli do Evra, prvi put u istoriji, zahvaljujuću pogotku legendarnog Gorana Pandeva. Teško da će na šampionatu ostaviti dublji trag, ali će konačno imati priliku da se oprobaju na velikoj sceni.

Grupa D - Engleska, Hrvatska, Škotska i Češka

Nesuđena grupa "orlova", koja važi za jednu od najtežih na šampionatu. Englezi i Hrvati sada već imaju tradiciju rivaliteta i boriće se za prvo mesto u grupi.

Engleska konačno ima tim za najveće domete, ekipu čine najveće zvezde iz Premijer lige, verovatno najjačeg klupskog takmičenja na svetu. Garetu Sautgejtu malo je nedostajalo na Mundijalu u Rusiji da ekipu dovede do same završnice.

Hrvati na Evro stižu kao svetski vicešampioni. I upravo su oni zaustavili Engleze u polufinalu Mundijala i po ko zna koji put pokazali da nemaju strah od "velikih" ekipa, što je kvalitet kojim retko ko može da se podiči.

Češka će pokušati da umeša svoj prste u konačan raspored u grupi, dok je Škotska, u to smo se i sami uverili, izuzetno čvrsta i disciplinovana ekipa, ali ništa više od toga.

Grupa E - Španija, Švedska, Poljska i Slovačka

Španci su jedni od favorita za osvajanje Evra, a konkurenciju u grupi imaće u vidu Poljske, predvođene sjajnim Robertom Levandovskim.

"Furija" već neko vreme ne postiže rezultate u skladu sa kvalitetom i renomeom, a možda je naredno Evropsko prvenstvo prava prilika da se momci Luisa Enrikea vrate na krov Evrope. 

Švedska ima ekipu koja može da pomrsi konce favoritima, iako je još teško zamisliti tim bez Zlatana Ibrahimovića, dok Slovačka, bar na papiru, ima najmanje šanse za plasman u osminu finala.

Grupa F - Mađarska, Portugalija, Francuska i Nemačka

"Grupa smrti", kako to često nazivaju mediji, ugostiće tri velika favorita za ovajanje prvog mesta na turniru. Franuzi su zvanični svetski prvaci, Nemci su to bili četiri godine ranije, dok je Portugalija zvanični evrospki šampion.

"Trikolori" ne blistaju otkako su se u Rusiji popeli na krov sveta. Ipak, činjenica je da selektor Didije Dešan na okupu ima veliki broj kvalitetnih pojedinaca, a realno je očekivati da Francuzi zaigraju najbolje na samom šampionatu.

Nemci kao Nemci - uvek su favoriti. "Panceri" su verovatno selekcija koja raspolaže najvećim brojem kandidata za nacionalni tim, pa je veći problem za Joakima Leva kako da napravi pravu kombinaciju igrača, nego taktiku za određeni meč.

Portugalci brane titulu osvojenu pre četiri godine u Francuskoj i u tome će im pomoći Kristijano Ronaldo, kome će Evro verovatno biti poslednja velika smotra na kojoj će učestvovati.

Pored njega, Portugalci raspolažu velikim brojem superzvezda koji nastupaju u najjačim evropskim klubovima, a trijumfom na prethodnom Evru razbili su barijeru zvanu osvajanje titula. 

Mađari će na turniru popunjavati broj. Možda nije korektno nešto tako reći, pošto su izabranici Marka Rosija u poslednje vreme pokazali zavidan napredak u igri (i to mogu da potvrde "orlovi"). Soboslaj je jedan od najtraženijih igrača u Evropi, ali u konkurenciji sa "zverima" teško da čemu mogu da se nadaju.

 

Evropsko prvenstvo trebalo je da se održi ove godine, ali je zbog svima dobro poznate situacije sa pandemijom koronavirusa odloženo za narednu.

Možemo samo da se nadamo da će se pandemija uskoro smiriti i da ćemo Evro dočekati zdravi i u dobrom raspoloženju, bez obzira što su se fudbaleri Srbije svojski potrudili da tako ne bude. 

Prvi kontinentalni šampionat sa 24 ekipe možda će donekle razvodnjiti kvalitet, ali će doneti veći broj zanimljivih utakmica i velika uzbuđenja za navijače širom Evrope.

Zahvaljujući porazu od Škotske, to neće važiti za navijače u Srbiji, koji će peti put uzastopno morati da podržavaju neku drugu naciju na kontinentalnom prvenstvu.

недеља, 02. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије