Читај ми!

Не игра се тако меч деценије, "Орлови“ поново разочарали, Србија наставља да сања ЕП

Фудбалска репрезентација Србије поражена је у Београду од Шкотске након пенала. Наша селекција доказала је да је једна од најконстантнијих на "старом“ континенту, пошто се ни након 20 година није пласирала на Европско првенство. Таман пошто су успели да врате еуфорију и дух репрезентације међу навијаче, "орлови" су поново разочарали нацију.

Србија ће морати још да чека на пласман фудбалске репрезентације на Европско првенство, бар још четири године, пошто су "орлови" поражени од Шкотске на стадиону "Рајко Митић".

Након бледог издања и сламке спаса ухваћене у 90. минуту, победник није био познат ни након продужетака, па је пенал лутрија одлучила ко иде на Европско првенство. 

Селектор Љубиша Тумбаковић и његови изабраници пропустили су велику шансу, да испишу историју српског фудбала, скину велики терет и љагу са његових леђа и имена и врате поштовање и оптимизам међу навијаче и српски фудбалски свет.

Ипак, по добром, старом обичају: Када је требало да се стисну зуби, одигра мушки, оправда улога фаворита, направи искорак - "орлови" су били збуњени, подлегли притиску, у великој мери разочарали, ушли у драматичну завршницу и из ње, сада већ традиционално, изашли погнутих глава.

Фудбалери Србије нису изгледали ни налик репрезентацији која је надиграла Норвешку у сваком параметру игре и заслужено изборила дуел са Шкотском.

Победа над Норвежанима поново је вратила репрезентативни дух међу српске навијаче, али су тај дух и еуфорија угашени већ у наредном мечу.

Србија је против Шкотске предуго била у грчку, бледа, помало изненађена отпором ривала и односу снага на терену.

Знаци "буђења", жеље, амбиције и елана показани су у финишу регуларног дела и у продужецима, али је сусрет отишао у пенале, а фортуна се поново насмешила Шкотској. 

Сва предвиђања и анализе ривала пред меч говорила су да ће Шкотска неће доћи у Београд да се преда, већ да се "побије", преоре терен и поквари планове фаворизованом ривалу.

Иако се знало да се против Шкотске мора наметнути јак ритам и интензитет на обе стране терена, бити консантно у фокусу и да се мора од првог минута нагласити да сте од њих бољи, те сломити их што пре, Србија то није радила.

Како је време одмицало, гости са Острва су добијали на самопоуздању, јер је њихов план успевао и утакмица је ишла током који им више одговора.

Лепршаве игре није било, акције готово да нису постојале и могле да се играју, рововска борба водила се на средини терена, коју су штопери обе екипе радо прескакали, само да би противничка одбрана лако очистила сваку опасност. 

Што због кадровских проблема, здравља играча, али и тактичких замисли, Србија је у мечу деценије експериментисала, одустала од своје игре, својих принципа и радила нешто што очигледно није полазило за ногом.

Пенал серија је лутрија, пречесто чујемо тај израз и он је великим делом тачан. Срећа је хтела да један од најбољих нападача и стрелаца које је наша земља имала, промаши одлучујући пенал. 

Ипак, нисмо смели да се на срећу ослањамо, није као да смо је у поменутих 20 година имали, а своје грешке смо поново прескупо платили.  

Шкотска након 22 године чекања напокон иде на једно од највећих такмичења и треба им честитати, већим делом су то и заслужили.

А ми, нама остаје да још чекамо, да се надамо, да градимо и стварамо, да устајемо из пепела и да се поново рађамо. 

Не треба плакати за просутим млеком, већ треба гледати напред, али је то јако тешко радити, када изнова и изнова просипате млеко. 

Репрезентацију Србије поново очекује један веома тежак период, нова реконструкција и ново дизање главе након неуспеха. Нажалост, на то смо се већ навикли... 

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво