Tri decenije od nereda koji su označili početak kraja Jugoslavije

Pre ravno 30 godina, 13. maja 1990. godine, desili su se veliki navijački neredi na zagrebačkom "Maksimiru" uoči početka fudbalske utakmice između hrvatskog Dinama i srpske Crvene zvezde, koji su najavili početak raspada SFRJ.

Tog 13. maja 1990. godine Dinamo i šampion Crvena zvezda trebalo je da odigraju prvenstveni meč. Međutim, ta utakmica nikada nije odigrana zbog incidenata na tribinama i ulaska navijača na teren.

Američki Si-En-En uvrstio ju je među pet sportskih dešavanja koje su promenile svet, a meč je ostao upamćen i po napadu Zvonimira Bobana na policajca Refika Ahmetovića, koji je kasnije otkrio da su ”Bed blu bojsi” planirali ubistvo legendarnog srpskog fudbalera Dragana Stojkovića.

"Kada smo malo stegli BBB-ovce koji su sa severa utrčali na teren i pitali ih šta ih je nateralo na divljanje, čuli smo sledeće: 'Imali smo dogovor da ubijemo Piksija!'", otkrio je nedavno Ahmetović za Jutarnji list.

"Kolege su mi govorile da pucam (u Bobana), ali nisam hteo jer je sve bilo režirano", dodao je silom prilika poznati policajac. 

Sa ove istorijske distance, sasvim je jasno je da su incidenti bili izrežirani, s obzirom na to da je neposredno pre toga na izborima pobedio HDZ, što je značilo i početak otcepljenja Hrvatske.

Na čuveni neodigrani meč u Zagreb tada je stiglo oko 3.000 ”delija”, a na Maksimiru je bio kontroverzni Željko Ražnatović Arkan.

"Straha za nas nije bilo jer, nismo očekivali da će se to dogoditi. Više smo bili šokirani. Kad je kamenje počelo da pada na teren, otišli smo u svlačionicu i većinu događaja videli tek kasnije na televiziji. Igrači Dinama su pričekali da se situacija malo smiri i zajedno smo napustili stadion. Svi smo mi bili veliki prijatelji, sportisti i do danas smo u odličnim odnosima", rekao je tadašnji Zvezdin kapiten i golman Stevan Dika Stojanović za portal Indeks.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво