Полицајац са Максимира: Бед блу бојси хтели да убију Пиксија

Навијачи загребачког Динама "Бед блу бојси" имали су план да на прекинутој утакмици 13. маја 1990. године против Црвене звезде убију Драгана Стојковића Пиксија, изјавио је Рефик Ахметовић, полицајац којег је ударио Звонимир Бобан.

Већ 30 година прошло је од чувене утакмице на "Максимиру" која је наговестила све оно што ће се у наредном периоду догађати на просторима некадашње Југославије.

Тог 13. маја 1990. године Динамо и Црвена звезда требало је да одиграју првенствени меч. Утакмица никада није одиграна због инцидената и уласка играча на терен, амерички Си-Ен-Ен уврстио ју је међу пет спортских дешавања које су промениле свет.

Утакмица је остала упамћена и по нападу Звонимира Бобана на полицајца Рефика Ахметовића, који је касније постао медијска звезда.

Јутарњи лист преноси Ахметовићеве речи да су домаћи навијачи тог дана желели да убију првотимца звезде Драгана Стојковића Пиксија, а полицајац је то чуо управо од "Бед блу бојса" које је Бобан позвао на терен.

"Kада смо мало стегли БББ-овце који су са севера утрчали на терен и питали их шта их је натерало на дивљање, чули смо следеће: 'Имали смо договор да убијемо Пиксија!'. Сви су говорили исто, како су добили наредбу да убију Драгана Стојковића. Kако је брзо дошло до промене власти, промениле су се и полицијске управе, па нико није инсистирао на томе да се открије наређење о Пиксијевој ликвидацији", изјавио је Ахметовић.

Такође, Ахметовић је рекао да је учинио све да не употреби своја овлашћења, а да јесте, могао је да пуца у Бобана јер је имао напуњен пиштољ, а капитен Динама је напао службено лице.

"Kолеге су ми говориле да пуцам, али нисам хтео, све је било режирано. Сигуран сам да би било мртвих да се утакмица наставила", изјавио је Ахметовић, који је данас пензионер и живи у Илијашу, поред Сарајева.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво