Bukti rasistički požar u Italiji

Rasistički "požar" u Italiji buknuo je, rasplamsao se i nikako da bude stavljen pod kontrolu. Piroman je ugledni sportski list Korijere delo sport, koji je na i ovako napetu situaciju u italijanskom fudbalu samo dolio ulje.

Jedan od dva najveća sportska lista je u četvrtak, pred derbi između milanskog Intera i Rome, izbacio naslovnu stranu kojom je neprimereno najavljen utakmica 15. kola Serije A.

"Crni petak" naslov je članka, uz priloženu fotografiju najboljih igrača dva tima, Romelua Lukakua i Krisa Smolinga. Kako su oba igrača tamnoputa, reakcija javnosti je bila veoma burna, uz ocenu da se radi o rasizmu.

Osuda javnosti je bila snažna, list se našao na udaru kritika, a samo dan kasnije je osvanula nova naslovnica.

"Rasisti, ko?", objavljeno je na naslovnoj strani Korijere delo sporta, uz dodate tekstove iz tog lista koji su oštro kritikovali rasizam na Apeninima.

Tu su podsetili izjave mnogih stručnjaka, ali i na slučaj Marija Balotelija i spomenutog Lukakua, koji su bili žrtve rasizma navijača.

Za sada nije pokrenuta istraga protiv Korijere delo sporta, a kako sada stvari stoje, koliko god su pod lupom javnosti, urednici lista će nastaviti da na svoj način reaguju na ovu temu. Moguće će to uticati da se požar proširi...

Inter i Roma sastaju se od 20.45 na stadionu "Đuzepe Meaca".

broj komentara 0 pošalji komentar