Коријере дело спорт на стубу срама због насловне стране

Коријере дело спорт нашао се на удару (не само) италијанске јавности пошто је текст о предстојећој утакмици између Интера и Роме насловио "Црни петак", са фотографијама Ромелуа Лукакуа и Криса Смолинга, тамнопутих фудбалера ове две екипе.

Борба против расизма у Италији добија нове контуре, пошто се на друштвеним мрежама појавила насловна страна листа Коријере дело спорт, која на непримерен начин најављује дерби меч 15. кола Серије А између Интера и Роме.

"Црни петак" наслов је чланка, уз приложену фотографију најбољих играча два тима, Ромелуа Лукакуа и Криса Смолинга. како су оба играча тамнопута, реакција јавности је била веома бурна, уз оцену да се ради о расизму.

Из листа кажу да нико није ни прочитао чланак, већ да су се сви "ухватили" за наслов, док је смисао текста баш супротан – "негирање разлика је типична грешка 'расизма' антирасизма", била је одбрана уредништва.

Лист је стављен на стуб срама, бројне организације, попут мреже Фаре (некадашње удружење Football against racism in Europe), сматрају да управо медији у Италији свакодневно хране расизам.

Реаговала је и Рома, али многи нису задовољни начином на који је римски клуб заштитио Смолинга од "расистичког напада".

Италијански фудбал је већ недељама на насловним странама спортских часописа широм света, али због негативног односа (пре свега) навијача према тамнопутим фудбалерима.

Ромелу Лукаку био је суочен са мајмунским крицима које су узвикивали навијачи Каљарија, док је недавно Марио Балотели ушао у отворени сукоб са присталицама Вероне.

Утисак је да органи који би требало да регулиши прописе, али и понашање италијанских навијача на утакмицама не раде свој посао како треба, па је непримерен наслов угледног листа какав је Коријере дело спорт само долио уље на ватру.

А ватра прети да прерасте у пожар... 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 05. дец 2019, 21:45) - anonymous [нерегистровани]

Nije Crni Petak, nego Crni Petko!

A to je bas rasisticka uvreda. Friday je Petko, crnac iz romana o Robinsonu Krusou. Inace nisam pristalica "politicke korektnosti" i ne znam zasto bi kanadski premijer Trido trebalo da se izvinjava sto se na maskenbalu prerusio u crnca (koje misljenje deli cak i moj drug Pajus iz Gane), ali za Korijere dela Sera mislim da su bas neukusno preterali.