Читај ми!

Ivana Vuleta i Zurab Datunašvili najbolji sportisti godine u izboru OKS-a

Olimpijski komitet Srbije dodelio je nagrade za najbolje selekcije i sportiste u 2022. godini. Najbolji sportista je rvač Zurab Datunašvili, a najbolja sportistkinja Ivana Vuleta. Najbolji mladi sportista je bacačica koplja Adriana Vilagoš. najbolji ženski tim je odbojkaška reprezentacija. Najbolji muški tim su basketaši Srbije, najbolji sportista u ekipnim sportovima je Tijana Bošković. Dragan Jović, selektor taekvondo reprezentacije poneo je titulu najboljeg trenera.

U Domu narodne skupštine Srbije održana je ceremonija dodele nagrada za najbolje sportiste u Srbiji u 2022. godini. Tokom ceremonije su govorili predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković i ministar sporta Zoran Gajić. Ceremoniji dodele su prisustvovale mnoge poznate ličnosti iz srpskog sporta.

"Narod koji je izgradio Sopoćane ima najboljeg košarkaša na svetu jer Nikola Jokić nestvarnim igrama preti da se svrsta uz velikane poput Majkla Džordana i Pita Maravića. Car zida manastir Svetih Arhangela na vodi Bistrici dug hiljadu hvata, silni su mu stubi od albastra bela, temelji od srebra, zidovi od zlata. Danas narod koji je sazidao Svete Arhangele ima Novaka Đokovića najboljeg tenisera ikad. Nikola Bošković, veliki darodavac Hilandara i otac Ruđera Boškovića rođen u blizini Trebinja, danas se najbolja odbojkašica preziva baš tako, Bošković i rođena je gle čuda u Trebinju. Najbolji rvač sveta nije Srbin po rođenju ali jeste po opredeljenju", rekao je na početku ceremonije predsednik Olimpijskog komiteta Božidar Maljković. 

Ivana Vuleta opravdano je najbolja sportistkinja Srbije

Najbolja sportistkinja za 2022. godinu je skakačica u dalj Ivana Vuleta koja je dva puta do sada u 2013. i 2015. godini ponela titulu najbolje sportistkinje u Srbiji.

Vuleta je u martu ove godine skokom od 7,06 u Beogradu postala šampionka sveta po drugi put u svojoj karijeri. U avgustu je istim rezultatom postala i najbolja skakačica Evrope. U Cirihu je osvojila i Dijamantsku ligu, i to četvrti put zaredom.

"Izuzetno sam ponosna i srećna što posle osam godina ovde stojim pogotovo prošle godine koja je bila izuzetno teška. Želim da pohvalim rad Olimpijskog komiteta, svih klubova i saveza jer ovaj način rada očigledno funkcioniše, dolaze mlade zvezde koje će da zasene javnost".

Najbolji muški sportista je rvač Zurab Datunašvili

Olimpijski komitet Srbije je titulu za najboljeg sportistu dodelio rvaču Zurabu Datunašviliju. On je u kategoriji do 87 kilograma u septembru u Beogradu postao svetski šampion.

Trofej mu je uručio predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković.

"Veliki dan za mene, mnogo sam srećan. Biti najbolji sportista u ovoj zemlji šampiona je velika čast. Boriću se svim srcem za Srbiju. Volim ovaj narod, zemlju i Beograd. Srećna Nova godina", rekao je Datunašvili.

Najbolji ženski tim su odbojkašice a najbolji muški baketaši

Najuspešniji ženski tim u 2022. godini je ženska odbojkaška reprezentacija. Na Svetskom prvenstvu u Poljskoj i Holandiji Srbija je pobedila u svih 12 utakmica i lako odbranila svetsku titulu.

Najuspešniji muški tim u 2022. godini je basketaška reprezentacija.

U istoj godini, reprezentacija Srbije je postala i evropski i svetski šampion, a Dejan Majstorović je na oba takmičenja bio najkorisniji igrač.

"Izuzetno uspešna sezona je iza nas, zadovoljni smo na koji način smo predstavljali zemlju na takmičenjima i najveći prioritet su nam Olimpijske igre u Parizu 2024. godine a mi se nadamo da ćemo se i sledeće godine u ovo vreme gledati na ovom mestu", rekao je Majstorović.

Najbolji mladi sportista je Adriaana Vilagoš 

Najuspešniji mladi sportista je bacačica koplja Adriaana Vilagoš koja ovu nagradu dobija drugi put zaredom.

„Baš mi je zadovoljstvo što sam ponovo ovde, ove godine je bilo puno mladih uspešnih sportista i drago mi je što je Olimpijski komitet Srbije mene izabrao" zaključila je Vilagoševa.

U konkurenciji su bili još i atletičarka Angelina Topić i veslači Mihailo Dedić Nemanja Luledžija.

Nagrada od ove godine nosi ime Bobana Veličković u čast preminule srpske sportistkinje.

Tijana Bošković najuspešniji sportista u timskim sportovima

Nagradu za najboljeg sportistu u ekipnim sportovima dobila je Tijana Bošković, najbolja odbojkašica sveta i najkorisnija odbojkašica Svetskog prvenstva.

U konkurenciji je još bio i basketaš Dejan Majstorović koji se takođe okitio zlatnim odličjem.

„Veliko hvala na izboru za najbolju sportistkinju za ovu godinu koja je za žensku odbojkašku reprezentaciju bila uspeša, čestitala i svim sportistima koji dobiju nagrade večeras", rekla je Boškovićeva. 

Najbolji trener je Dragan Jović 

Dragan Jović je dobio titulu najboljeg trenera. Pod njegovim vođstvom reprezentacija Srbije u taekvondou osvojila je dve zlatne i bronzanu medalju na šampionatu u Gvadalahari.

Dragan Jović je od strane Svetske taekvondo organizacije ranije ove godine u Rijadu dobio istu nagradu.

"Motiviše me put koji pređem sa sportistom i sve njegove prepreke unutrašnje i spoljašnje, ovo nije nagrada ovo je podstrek da nastavim ovako da radim", zaključio je najbolji trener.

Dušan Maravić ima "Olimpijsko srce" 

Nagradu "Olimpijsko srce" koja se dobija za zasluge u pomoći napredovanju sporta dobio je Dušan Maravić bivši reprezentativac Jugoslavije i legenda Crvene zvezde.

"Posle osvajanja zlata na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine ovo je najbitnije zvanje koje sam dobio. Zatečen sam i drago mi je. Zahvaljujem se svima i želim da citiram Miloša Crnjanskog i kažem da je život najvažnija stvar u živou.

 

 

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара