Читај ми!

Kosovo postalo punopravni član MOK-a!

Kosovo je primljeno u punopravno članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), odlučeno je na sednici održanoj u Monaku. Kosovo će tako moći da učestvuje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016, saopštio je MOK.

MOK je razmatranje zahteva Kosova za prijem započeo pre pet godina, godinu dana pošto je južna srpska pokrajina 2008. proglasila nezavisnost.

Republiku Kosovo je priznalo 108 zemalja članica Ujedinjenih nacija, ali ne i Srbija.

Interesantno je da ovom događaju – koji predstavlja kršenje niza pravila kojima se određuje način prijema u MOK, nije prisustvovao niko iz Olimpijskog komiteta Srbije.

Međunarodni olimpijski komitet po pravilu i proceduri u članstvo može da primi samo državu koja je međunarodno priznata i kao punopravni član primljena u Ujedinjene nacije.

Izvršni odbor MOK-a razmatrao je i predloge za promenu procedure kandidovanja za organizaciju Olimpijskih igara, a kojom bi se omogućilo da više država zajednički organizuje manifestaciju, koja će, kako se procenjuje, tada biti jeftinija i obuhvatiti više sportova.

Dačić: Odluka MOK-a neprihvatljiva i neprincipijelna

Republika Srbija najoštrije osuđuje odluku o prijemu nacionalnog Olimpijskog komiteta Kosova u punopravno članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta, saopštio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Ovakvu odluku smatramo neprihvatljivom i neprincipijelnom i smatramo da je ovaj čin u suprotnosti sa Olimpijskom poveljom", ističe se u saopštenju.

Dačić je podsetio da Olimpijska povelja predviđa da podnosilac zahteva za članstvo potiče iz nezavisne države priznate od strane međunarodne zajednice u celini.

"Ovakvom odlukom MOK je prekršio svoju dosadašnju praksu koja je za prijem podrazumevala i članstvo u UN. Ovaj čin predstavlja zloupotrebu i tendencioznu politizaciju sporta, a MOK, kao univerzalna organizacija posvećena razvoju sporta i unapređenju razumevanja i prijateljstva, stavio se u poziciju političkog arbitra", dodaje se u saopštenju.

"Republika Srbija smatra da MOK ne bi trebalo da bude forum u kojem će se donositi kontroverzne političke odluke oko kojih postoje znatna neslaganja u međunarodnim okvirima, već bi trebalo da doprinosi jedinstvu i razumevanju, a ne stvaranju novih podela", zaključuje se u saopštenju.

Udovičić: Nejasna odluka uz mešanje politike 

Ministar omladine i sporta u Vladi Srbije Vanja Udovičić obratio se javnosti saopštenjem povodom odluke MOK-a da primi Kosovo u punopravno članstvo.

"Kao ministar sporta smatram da ovakva odluka prvenstveno nije dobra za sport na međunarodnom nivou jer ubuduće otvara mnoge do sada nepoznate presedane, koji ozbiljno prete da ugroze sistem sporta na svetskom planu.

Koji su motivi i razlozi da se donese jedna ovakva odluka i da se tzv. država sa tla Evrope, koja nije priznata od strane Ujedinjenih nacija, primi u članstvo? To do sada nikada nije urađeno. I to u predolimpijskoj godini, pri čemu će se Olimpijske igre održati u Brazilu koji nije priznao Kosovo.

Kako će se to odraziti na dalji rad ove najviše međunarodne sportske organizacije za olimpijske sportove i šta su sada kriterijumi za prijem u tu organizaciju, šta su uslovi i ko tumači uslove propisane Olimpijskom poveljom i da li to znači da su ti uslovi proizvoljni i da se tumače od slučaja do slučaja, najblaže rečeno, jeste krajnje nejasno.

Žao mi je što je sport postao teren za politički motivisane odluke i biće vrlo teško očuvati osnovna načela i principe sporta za ubuduće nakon ovakvog presedana, što i kao ministar, ali i kao osvajač olimpijske medalje, smatram izuzetno lošim i pogrešnim.

Sa svoje strane, uložićemo maksimalne napore da sprečimo sve negativne pojave i događaje koji mogu da uslede kao posledica ovakve odluke prilikom održavanja svih budućih međunarodnih takmičenja", navodi se u saopštenju ministra Udovičića.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво