Startuje Trka kroz Srbiju

Jubilarna 50 međunarodna bicklistička "Trka kroz Srbiju", na kojoj će učestvovati 120 takmičara iz 18 zemalja počinje večeras i traje do 19. juna, i cilja šeste etape u Rumi.

Trka zvanično startuje 14. juna prvom etapom od Beograda (preko Mladenovca) do Zaječara. Druga etapa je 15. juna od Zaječara do Vranja (Vranjske banje), treća etapa je 16. juna od Vranjske banje do Vrnjačke banje, četvrta etapa je 17. juna od Vrnjačke banje do Zlatibora, peta etapa je 18. juna od Zlatibora - do Pala i šesta etapa 19. juna Pale (Milići) - Ruma. 

Predsednik organizacije "Trke kroz Srbiju" Ljubomir Živanović je za agenciju Beta rekao da je učešće potvrdilo oko 120 biciklista iz 20 timova (18 zemlaja) koji će u šest etapa preći 1.073 kilometra. 

"Po kvalitetu učesnika, organizaciji i pratećim sadržajima 'Trka kroz Srbiju' zauzima važno mesto u srpskom sportu a po organizaciji, uslovima smeštaja i ishrane, a narocito po bezbednosti, spada među najbolje svetske trke", rekao je Živanović.

Pokrovitelj trke je Minstarstvo za sport Srbije i trka se sedmu godinu uzastopno vozi pod sloganom "Turizam i bicklizam zajedno" rekao je Živanović, istakavši da je trka ove godine posvećena banjama Srbije - Gamzigradskoj, Vranjskoj, i Vrnjačkoj banji, kao i Zlatiboru.

Gradovi domćini etapnih mesta bore se i za veliki pehar trke "Kroz Srbiju" za najboljeg domaćina etape, a poslednje tri godine ga je osvajalo Vranje.

Trka je kategorije 2.2 za svetske bodove. Staza je dugačka ukupno 1.073 kilometra, ima pet brdskih ciljeva, dva prve kategorije u petoj etapi Zlatibor - Pale (Sljemeč 1.300 metra i Ravna Romanija 1.200 metara).

"Domaći takmičari nisu pobedili još od 2002. ali ove godine očekujemo da naši takmičari uz pobede po etapama ozbiljno konkurišu i za pobedu u generalnom plasmanu", kaže predsednik organizacije "Trke kroz Srbiju".

Na trci "Kroz Srbiju", ucestvovaće dve selekcije Srbije i profi tim Partizan Srbija.

Selektor Radiša Čubrić odredio je sastav za dve selekcije - nacionalni tim i Festinu. U reprezentaciji Srbije biće Nebojša Jovanović (Sparta Prag), Gabor Kasa (Spartak, Subotica), Dragan Spasić i Jovan Rajković (Železničar MBN), Predrag Prokić (Radnički Kragujevac) i Marko Stanković (Metalac, Kraljevo).

U timu Festina su: Aleksandar Milivojević i Milanko Petrović (Metalac, Kraljevo), Aleksandar Dukić i Dejan Marić (Železničar MBN), Marko Vuleta Đukanov (As Aptin), Goran Šmelcerović (Radnički Kragujevac).

Sportski direktor Partizana Dušan Banović odlučio se za sastav: Ivan Stević, Žolt Der, Esad Hasanović, Nikola Kozomara, Evgenij Sobal (Belorusija) i Jovan Zekavica.

Na trci "Kroz Srbiju" od biciklista iz Srbije pobeđivali su Radoš Čubrić (1965. i 1970.), Momčilo Lajzer (1976.), Dragić Borovićanin (1982.), Mikoš Rnjaković (1985, 1990, 1991, 1996.), Rajko Čubrić (1988. i 1989.), Zoran Ilić (1992.), Saša Gajičić (1997. i 2001.) i Aleksandar Nikačević (2000. i 2002.).

broj komentara 0 pošalji komentar