Читај ми!

Ahmad bin Ali stadion - kapija pustinje

Fudbalska Ahmad bin Ali arena izgrađena je na mestu nekadašnjeg istoimenog stadiona u provinciji Al Rajan, udaljenoj 20 kilometara zapadno od Dohe. Zbog okruženja, mesto se ponekad naziva "kapija pustinje".

Stadion Ahmad bin Ali nalazi se pored najvećeg tržnog centra u zemlji, jednostavnog imena - Katar. Kapacitet je 40.000 sedećih mesta. Ovde će biti odigrano šest mečeva grupne faze takmičenja i jedan u osminifinala.

Prema prvobitnim planovima iz 2010. godine, objekat u Al Rajanu trebalo je da bude minimalno rekonstruisan za potrebe Svetsko prvenstvo 2022. godine.

Tada je to bio samo 7 godina star stadion, koji se smatrao jednim od najboljih u zemlji. Planirano je da se doda oko 20.000 sedišta.

Međutim, 2014. godine doneta je odluka da bi bilo povoljnije da se objekat sruši i izgradi novi od nule.

90% materijala sa stadiona je korišćeno na drugim objektima, poput reflektora, sedišta, transformatora.

Neki uređaji su donirani i za umetničke projekte.

Rušenje starih tribina počelo je 30. septembra 2014. Posao je trajao šest meseci. 

Primera radi, postojeći beton je preradom postao građevinski materijal za novi stadion, a zemljište koje je iskopano za uklanjanje temelja bilo je prodato za ponovnu upotrebu ili sačuvano za uređenje nakon izgradnje.

Izgled novog stadiona predstavljen je u aprilu 2015. Prvobitno je planirano da stadion svečano bude otvoreno u martu 2019. Kasnije je, međutim, datum završetka nekoliko puta odlagan.

Konačno, investicija je završena krajem 2020. godine, a 18. decembra je odigran prvi meč između ekipa Al Sad i Al Arabi, na Dan državnosti Katara.

Snaga i jedinstvo zemlje domaćina 

Stalni kapacitet stadiona biće 21.000, a privremeni za Mundijal biće 40.000 mesta. Nakon takmičenja, modularni gornji nivo objekta biće demontiran, a sedišta će biti predata drugim sportskim objektima u Kataru i inostranstvu.

Na privremene gornje delove i krov potrošeno je čak 9.000 tona čelika, uglavnom uvezenog iz Kine.

Jedna od najupečatljivijih karakteristika stadiona je fasada, sastavljena od uzoraka koji karakterišu različite aspekte zemlje, poput, primera radi, važnosti porodice u Kataru, prikaza pustinje, domaće flore i faune, ali i lokalnu i međunarodnu trgovinu.

Prema objašnjenju organizatora turnira, peti oblik u vidu štita, okuplja sve ostale elemente, predstavljajući snagu i jedinstvo koje je posebno važno za grad Al Rajan i Katar. 

Navijači mogu koristiti zelenu liniju metroa do Ahmad bin Ali stadiona, a stanica Al Rif se nalazi neposredno uz fudbalsku arenu.

Utakmice koje će biti odigrane na Ahmad bin Ali stadionu:

21. novembar
Grupa B: SAD - Vels

23. novembar

Grupa F: Belgija - Kanada

25. novembar

Grupa B: Vels - Iran

27. novembar

Grupa B: Japan - Kostarika

29. novembar
Grupa B: Vels - Engleska

1. decembar

Grupa F: Hrvatska - Belgija

3. decembar
Osmina finala: 1C - 2D

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво