Читај ми!

Prilika da "orlovi" budu oni pravi – vreme je za naplatu Švajcarskoj

Švajcarska je na Mundijalu u Rusiji, uz pomoć Fifinih sudija, zavila fudbalsku Srbiju u crno. Četiri godine kasnije Dragan Stojković Piksi predvodi generaciju koja je fudbalski sazrela i koja pred sobom ima čistu situaciju – samo pobeda na "974 stadionu" vodi "orlove" u osminu finala Mundijala u Kataru. Nagomilale su se kamate na taj švajcarski "dug", ali biće dovoljno ako se namiri glavnica, plasman u nokaut fazu i osećaj ponosa srpske fudbalske nacije.

Прилика да "орлови" буду они прави – време је за наплату Швајцарској Прилика да "орлови" буду они прави – време је за наплату Швајцарској

Fudbaleri Srbije osvojili su jedan bod u prve dve utakmice na Svetskom prvenstvu u Kataru, poraz od Brazila i remi sa Kamerunom, ali i dalje imaju šansu da se plasiraju u osminu finala. Potrebno je "samo" da u poslednjem kolu savladaju Švajcarsku.

A utakmica protiv selekcije iz zemlje mleka, satova i čokolade, ima svoju istoriju - pre samo četiri godine dva nacionalna tima sastala su se u grupnoj fazi Mundijala u Rusiji, a pobedu su odneli "krstaši".

Fudbalska javnost u Srbiji sigurno se seća nedosuđenog penala za "orlove", nemački sudija Brih i tada eksperimentalni VAR ostali su nemi na rvačke zahvate švajcarske odbrane na Mitroviću, pa je protivnik posle preokreta odneo tri boda i kasnije otišao u nokaut fazu takmičenja.

U sećanju je ostao i način na koji su švajcarski Albanci Granit Džaka i Džerdan Šaćiri proslavili pogotke - rukama pokazujući dvoglavog orla, što je provokacija koju ni Fifa ni švajcarski savez nisu sankcionisali.

Četiri godine kasnije, vreme je za "osvetu". I to isključivo u fudbalskom smislu. Neka se drugi bave politikom, provokacijama, suđenjem, na "orlovima" je da pokažu kvalitet i savladaju jakog protivnika, čime bi odveli nacionalni tim u osminu finala Mundijala, prvi put od Francuske 1998. godine.

Situacija u Grupi G je jasna - Srbija bi pobedom nad Švajcarskom pretekla rivala na tabeli i put u nokaut fazu bio bi otvoren.

Osim ukoliko, što je teško očekivati (ne i nemoguće), Kamerun ne šokira Brazil u poslednjem kolu. U tom slučaju trijumf nad Švajcarcima morao bi biti za gol ubedljiviji nego eventualna pobeda afričke selekcije nad "kariokama".

Iako medijima kruže pojedine nefudbalske teme, "orlovi" su fokusirani na teren, odnosno duel sa Švajcarskom, a selektor Dragan Stojković Piksi ima problema sa povređenim igračima.

Mitrović i Vlahović došli su roviti na Mundijal, u međuvremenu se na povrede požalili Sergej Milinković-Savić, Strahinja Pavlović i Miloš Veljković, ali Piksi na raspolaganju ima dovoljno kvalitetnih fudbalera koji na terenu mogu da nadomeste svaki izostanak i dođu do preko potrebne pobede.

Ima i švajcarski selektor Murat Jakin kadrovskih problema - Šaćiri odavno ne igra na prepoznatljivom nivou, povrede vuku Niko Elvedi i Noa Okafor, kao i Jan Zomer, prvi golman nacionalnog tima koji se od povrede oporavio u poslednji čas, pred start Mundijala.

Ipak, to nije sprečilo "krstaše" da u prvoj utakmici na turniru minimalnim rezultatom savladaju Kamerun, a onda na isti način dožive poraz od Brazila, koji ih stavlja u dobru poziciju pred poslednje kolo - bod će verovatno biti dovoljan za osminu finala.

Protiv Brazila "orlovi" nisu bili na svom nivou, protiv Kameruna su prikazali deo raskošnog talenta, ali na kraju dozvolili grogiranom protivniku da izvuče remi, pa se očekuje da protiv Švajcarske iskažu svoj puni potencijal i konačno zabeleže trijumf.

Utakmica sa Švajcarskom igra se na "974 stadionu", verovatno najegzotičnijem u Dohi, a glavni sudija biće Argentinac Fernando Rapalini.

Samo 90 minuta ljute borbe deli Srbiju od plasmana u osminu finala Mundijala, a, bez obzira na kvalitet protivnika, činjenica je da "orlovi" sudbinu drže čvrsto u svojim rukama.

Pa, neka Vanja "zazida" svoj gol, Milenković stavi u džep napadače Švajcarske, a Tadić diriguje tečnom igrom "orlova", čije će napade golovima završiti Mitrović i Vlahović.

Portugalija spremno čeka u osmini finala...

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво