Čitaj mi!

Piksi za RTS: Imena ne igraju, igraju timovi

Selektor Srbije Dragan Stojković u razgovoru sa Aleksandrom Stojanovićem istakao da je ekipa spremna, i da se ne boji, niti ima razloga za to. Zadovoljan je atmosferom u timu i ponašanjem igrača.

Piksi je istakao da je Kostić pod velikim znakom pitanja za duel sa Brazilom, ali da su spremne sve moguće varijante i da Srbija neće odustati od svog stila igre. 

Selektore, približava se i ta utakmica ostalo je nešto više od 24 sata. Kako vam tim deluje u ovom trenutku. Sa kakvim ambicijama ulazite u meč. Verujem da možete da iskoristite i neko iskustvo koje ste imali sa Svetskih prvenstava i kako igrač. Koja je stvar u ovom trenutku najvažnija pred taj prvi meč?

"Već skoro godinu dana čekamo na ovaj meč, i evo dočekali smo. Mislim da je ovo zaista praznik fudbala, nešto što treba sve nas da čini srećnim i ponosnim što smo deo ove svetske smotre fudbala."

"Svo ovo vreme proveli smo radeći kroz treninge, i usavršavajući neke zamisli. Kako u tehničko-taktičkom smislu, tako i na fizičkom planu. Iako on nije tako bitan, s obzirom da su igrači došli sa svojih utakmica ovde u Katar. Generalno sam zadovoljan ponašanjem i zaista atmosfera je izvanredna. Ono što kao trener želim je, kako svaki na svetu, da mi igrači budu zdravi."

"Situacija je takva pred meč da je pod velikim znakom pitanja Kostić. Sa druge strane Mitrović već nekoliko dana trenira sa nama. Da li će biti spreman ili ne videćemo. Ima vremena do sutra. Postoje planovi i A i B i C i D... Tako da Srbija će izaći u najjačem sastavu. Naravno shodno situaciji, shodno onome što budemo imali na raspolaganju."

Ali stil se neće menjati, vi ne odustajete?

"Nema potrebe. Naravno menjaćeš ga ukoliko protivnik bude toliko bolji i dominantniji. Naravno mi smo ekipa koja uvek traži da dominira. Ekipa koja želi da igra, koja se ne boji apsolutno nijednog imena na svetu. Verujemo u svoj stil fudbala i u ono što radimo. Mislim da je to verovanje jako bitno. To verovanje, kvalitet, potencijal jedan ofanzivni koji smo imali su upravo stvari koje su nas dovele dovde."

Bez obzira na to što prvu utakmicu igrate protiv jednog od favorita, verujem da će te igračima reći i da malo uživaju tokom utakmice, ovo su fantastične prilike?

"Znate kako, ovo je turnir, ovo nisu kvalifikacije, tako da je svaki bod, svaki gol važan. Imate tri šanse da iskoristite, da osvojite dovoljno bodova da vas odvedu u nokaut fazu. Prema tome sve tri ekipe uključujući i nas, imaju potpuno iste želje, a to je da odu u drugi krug."

"Ali ovde se radi o jednoj drugoj stvari. Imena ne igraju, igraju timovi. To vam je jučerašnja utakmica pokazala, Argentina - Saudijska Arabija. I mnogo primera imate, ako se vratite, ta iznenađenja. A ustvari nisu inenađenja, jednostavno timovi su bili tako pripremljeni, borili se i na kraju osvojili bodove."

"Prema tome, slažem se da je Brazil jedan od trenutno najboljih timova na svetu, ali on to tek treba da pokaže. Ima jednu zaista zlatnu generaciju igrača. Visok kvalitet. Sve to stoji, ali opet to tek treba da pokažu na terenu. Jedno je pričati, stavljati imena na zid, i diviti se tome. A drugo je na terenu da pokažete."

"Srbija apsolutno nema razloga da se boji niti će se bojati. Mi će mo dati sve od sebe da odigramo za narod, da odigramo za našu zemlju. Da odigramo za nas na kraju krajeva. Da napravimo te naše ljude ponosnim, kao što smo i činili do sada", zaključio je selektor Stojković.