ВК Партизан у потпуном расулу, сукоби на више фронтова

Ватерполо клуб Партизан је на веома ниским гранама – на то указују и некадашњи играчи, и зато су, кажу, јавности упутили отворено писмо. У најтрофејнијем клубу српског колективног спорта, тренутно траје сукоб између Управе, тренера и играча који су подржали потписнике писма. Каква су стајалишта обе стране и какве су шансе за разрешење проблема?

Актуелна Управа је у канцеларији на базену Бањица, а тренери и играчи који су им се успротивили, сами су се организовали, и тренирају на пливалишту у Кошутњаку. Само су у једној ствари сагласни - Партизанов буџет и организција, не постоје.

„Ти дугови су у великом проценту око 80 одсто се односе на ЕПС, Београдски водовод и канализацију и остала јавна предузећа. До тога је дошло тако што, на пример, ВК Партизан није плаћао струју од 2011. године", изјавила је Татјана Ракас директорка ВК Партизан.

Тренер ВК Партизан Милош Королија указује да је и раније било проблема, што се тиче резултата.

„Никад није било проблема у раду са децом, никад на овај начин да деца немају услове да раде. То се никад није десило. А богами, мислим да никад није била оваква криза морала као што је сада у Партизану", рекао је Королија.

Директорка Ракас је пре шест месеци добила већину на скупштини клуба. Тада је објавила да је затекла дуг од шест милиона евра, и да га је немогуће вратити. У међувремену, након жалби смењених чланова Управе, Министарство и градски секретаријат за спорт, препоручили су да се организује нова скупшина, јер су уочене неправилности.

На то су се у отвореном писму између осталог позвали и некадашњи играчи, а данашњи репрезентативци. Траже избор нове Управе а подржали су их Партизанови тренери и првотимци.

„По мени, више нису у питању ни дани, сати су у питању. Нама сваки сат много значи. Ми покушавамо да задржимо децу, јер нам је јако пуно деце отишло", истакао је Марко Башић, тренер ВК Партизан

Тренери кажу и да им је директорка због другачијих ставова забранила улазак на базен. Она то негира и тврди да су им истекли уговори.

„Ко не потпише уговор, тај није легитимно на базену. Ако нема уговор, онда он не ради у Партизану", закључила је Татјана Ракас.

Королија сматра да управа не постоји.

„У питању је групица људи од двоје, троје, евентуално четворо, који покушавају да киднапују клуб, а немају шансе па су зато и забранили деци да долазе на Бањицу", истакао је Милош Королија.

Директорка одговара да је тренинге на Бањици отказала због појаве коронавируса у јуниорском погону. О њеном раду, каже, изјасниће се најављена скупштина клуба. Датум још није познат.

Слободан Соро: ВК Партизан на прекретници, последњи час за изналажење решења

Некадашњи голман, првотимац Партизана и репрезентативац Слободан Соро каже за РТС да је, у овој причи, он пре свега на страни Партизана.

„Мени је најстрашније ово што сам пиви пут чуо од госпође Ракац да момци којима је истекао уговор немају право да тренирају на Бањици. Опште је познато да сви момци који су икада играли за Партизан су слободни да дођу на Бањицу и да користе базене. Дефинитивно оваква ситуација је неодржива. Пролази време, као што је рекао Милош. Сезона само што није почела а треба почети и са припремама. Окаснило се већ пар месеци да се уђе спреман у следећу сезону и стварно мислим да све ово нема никаквог смисла и да ситуација мора што пре да се дефинише", рекао је Соро за РТС.

Слободан Соро је истакао да је и ранијих година у клубу било великих криза, али је ситуација сваке године све тежа. Са посебним задовољством је подржао писмо играча са којим се у потпуности слаже.

Посебно је истакао значај Партизана, не само као клуба као центра за едукацију младих већ и као базе нашег ватерпола која је током педесет година исписивала историју тог спорта.

„Чињеница да је тренутно на Бањици десет пута мање деце него пре петнаестак гудина је за мене поражавајућа. Нисам неко ко је из менаџмента, али сигујно је да постоје људи који могу то да реше."

Констатовано је у даљем разговору да ће се ова тренутна ситуација неминовно одразити како на ситуацију са репрезентацијом, тако и на будућност нашег ватерпола и да ће требати доста времена да надокнадимо пропуштено у формирању младих нараштаја који треба да врате наш ватерполо на некадашње стазе.

Треба што више повећати базу младих који ће се бавити спортом да би имали основ за врхунски спорт. То је важно не само за ватерполо већ за све спортове и треба радити на што већем омасовљењу међу младима које треба мотувисати и пружити им могућност да се одвоје од мобилних телефона и рачунара.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се