Читај ми!

Камерон Нори – претпоследња препрека на Новаковом путу ка пехару

Британски тенисер Камерон Нори биће противник Новака Ђоковића у полуфиналу овогодишњег Вимблдона. Нори, који тренутно заузима 12. место на АТП ранг-листи, остварио је највећи успех у досадашњем току каријере и бориће се за прво финале на гренд слемовима. Ђоковић важи за фаворита, али неће имати лак посао јер се Камерон налази у животној форми.

Новак је међу четири најбоља у Лондону стигао великим преокретом против Јаника Синера, док је Нори, такође у пет сетова елиминисао Давида Гофена.

Њих двојица су се до сада састала само једном, било је то прошле године на завршном турниру у Торину, када је светски "број 3" ривалу препустио само три гема – 6:2, 6:1.

Ђоковић је изјавио да, упркос чињеници да нису много пута играли, добро познаје ривала и да ће урадити "домаћи задатак" пред окршај који је на програму у петак после подне.

"Играли смо на завршном турниру у Торину, само један међусобни дуел. Другачији услови, турнир и окружење него што је овде на Вимблдону. Полуфинале гренд слема на Централном терену у својој земљи, подршка публике… Нема шта да изгуби. Свака победа од сада за њега је велика ствар. Знам то. Тренирали смо неколико пута. Знам његову игру добро. Ту је. Наравно да ћу се спремити", рекао је Ђоковић.

Одлучујући тренуци сусрета могли би да се догоде већ на почетку, јер ће наш ас имати прилику да одмах сломи отпор Британца. Значај меча и ситуација у којој се до сада није нашао, плус велико име са друге стране мреже, биће велика препрека коју ће Нори имати пред собом. Уколико Новак тада стекне предност, могао би до краја да "зајаше талас" и оствари победу.

За то ће морати да избегне падове какве је имао против Јаника Синера, они су могли да га коштају даљег учешћа на турниру. Нори тек треба да се покаже на највећој сцени и не би био ни први ни последњи који би меч на гренд слему, са неким од чланова "велике тројке", изгубио још у свлачионици.

Краси га несвакидашњи стил тениса који одлично функционише на трави – поседује веома неугодан, раван бекхенд после којег лоптица изузетно ниско одскаче, док са форхенд стране уноси много више спина и труди се када год може да напада баш тим ударцем.

Карактеристични су његови напади са већим ротацијама и форхендом врло добро успева да мења ритам поена, посебно из дијагонале у паралелу (често преко највишег дела мреже). 

Бекхенд му није примарно оружје у офанзивном арсеналу, њиме чешће припрема поене или противницима одузима ритам. По техници тог ударца подсећа мало на Данила Медведева и играч који се налази са друге стране мреже мора много више да се савија у коленима како би узвратио на прави начин.

Норијев велики адут јесте кретање, и то је можда и основни разлог што је баш на Вимблдону остварио резултат каријере. Има ниско тежиште, стартан је и веома стабилан на најбржој подлози у тенису.

За разлику од претходна два Ђоковићева ривала (иако је Синер показао завидан напредак у кретању), много боље се сналази приликом промене правца, али зато постоје сегменти у којима је слабији.

Најзначајнији је свакако сервис. Момак рођен у Јужној Африци је леворук, што традиционално не одговара већини десноруких тенисера, али не прави значајнију предност почетним ударцем. Ту ће бити Новакова шанса да агресивним ритерном (без превелике дозе ризика), преузима иницијативу у поенима и гемовима на сервис Британца.

"Један од највећих изазова у тенису, очигледно. Рекао бих да је трава његова омиљена подлога и његов учинак овде на Вимблдону је невероватан. Биће веома тешко", признаје 26-годишњак са невероватном животном причом.

Уз увек потребан висок проценат првог сервиса, бранилац титуле би требало чешће да напада бекхенд ривала и ствара углове из којих Британцу неће бити једноставно да одговори. Такође, пожељно ће бити и миксовање слајсовима или дроп-шотовима (наравно, ни ту не треба претеривати), како га не би навикао на устаљене обрасце у игри.

Против Давида Гофена у четвртфиналу Нори је приказао изузетну менталну снагу и успео да се два пута врати након заостатка у сетовима.

Дуел је трајао скоро три и по сата, па ће и физичка спрема играти значајну улогу у завршници Вимблдона. Камерон је на терену до сада провео тридесетак минута више од Ђоковића и свестан је да ће морати да пружи најбољу могућу партију уколико жели тријумф.

"Мораћу да унапредим много ствари, нећу имати шансе уколико будем губио концентрацију као данас. Нисам мало имао среће, у неколико наврата сам губио фокус и успевао сам да га повратим. Против Новака неће бити простора за то. Радујем се што играм са њим и видећу на којем ће он нивоу бити. Сигурно је да ће бити изузетно незгодно", додао је Нори.

Укратко, Ђоковић је велики фаворит у овом мечу и због огромног искуства, квалитета, али и чињенице да ће му за тријумф бити потребно оно у чему се најбоље сналази – контролисана агресивност.

У другом полуфиналу састају се Рафаел Надал и Ник Кирјос.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара