Читај ми!

Од испита из математике до полуфинала Ју-Ес опена - ко је Ема Радукану

Осамнаестогодишња Британка Ема Радукану пре само пар месеци полагала је завршне испите из математике и економије. Била је 338. тенисерка света и више од годину дана није играла због пандемије коронавируса. Данас је победила олимпијску шампионку Белинду Бенчич и постала прва квалификанткиња која се пласирала у полуфинале Ју-Ес опена.

Ема Радукану је рођена у Торонту у Канади 13. новембра 2002. године. Отац јој је пореклом Румун, а мајка Кинескиња. Са породицом се преселила у предграђе Лондона када је имала две године, а са пет је већ почела да игра тенис.

Идоли су јој Симона Халеп и Ли На. Очекивано, омиљени турнир јој је Вимблдон. Да није тенесирка, каже да би радила нешто што има везе са финансијама, по узору на родитеље, јер је добра у математици.

Пред овогодишњи Ју-Ес опен била је 150, а пред Вимблдон, пре само нешто више од месец дана, 338. тенисерка на свету. Након турнира у Њујорку сигурно ће се наћи међу првих 75, а ако овако настави и првих 50 играчица на планети.

Пре него што је овог лета добила специјалну позивницу за Вимблдон, полагала је (такође веома успешно) завршне испите из математике и економије. Због пандемије коронавируса није играла такмичарски тенис 15 месеци.

Никоме ни сет, гем само кад мора

Радукану се победом над Белиндом Бенчич пласирала у полуфинале Ју-Ес опена, а рачунајући и квалификације, на овогодишњем турниру у Њујорку победила је осам противница и ниједној није препустила ни сет.

Пред меч са Белиндом Бенчич, тенисеркама са друге стране мреже је у прва четири меча главног жреба дозволила да освоје само 15 гемова, што је успела још само Серена Вилијамс 2013. године.

Редом су пред Британком у Њујорку падали Бибијан Шофс, Маријам Болквадзе и Мајар Шериф у квалификацијама, а затим у главном жребу Стефани Вогел, Шуаи Жанг, Сара Сорибес Тормо, Шелби Роџерс и олимпијска шампионка Белинда Бенчич.

Постала је тако тек четврта квалификанткиња која је успела да у Опен ери стигне до полуфинала неког од гренд слем турнира, а а прва која је то урадила на Ју-Ес опену.

Претходно су до полуфинала стигла Кристин Матисон 1978. на Аустралијан опену, Александра Стивенсон 1999. на Вимблдону и Нађа Подороска на Ролан Гаросу пре годину дана.

Такође, прва је тенисерка још од Џенифер Капријати и 1990. године, која је стигла до барем четвртог кола на своја прва два гренд слем турнира. 

Ема ће у мечу против Марије Сакари или Каролине Плишкове имати прилику да постане и прва квалифканткиња која се пласирала у финале гренд слема.

Све било јасно већ на Вимблдону

Млада Британка је већ на овогодишњем Вимблдону показала да није без разлога добила специјалну позивницу организатора у домовини.

Избацила је са турнира Маркету Вондрусову и Сорану Кристеу - две тенисерке из топ 50 и стигла до четврте рунде са 18 година и 239 дана, чиме је постал најмлађа Британка којој је то пошло за руком у Опен ери.

Ипак, меч са Ајлом Томљановић завршила у сузама и уз интервенцију лекара јер је морал да преда при резултату 4:6, 0:3 због, како је касније саопштено, проблема са дисањем.

Радукану је пред Вимблдон била 338. тенисерка на свету, са искуством играња само једног меча на WТА туру - двадесетак дана пре почетка турнира у Лондону испала је од Харијет Дарт у првом колу турнира у Нотингему, за који је такође добила позивницу.

Мање успеха на мало мањих турнира

Занимљиво је да је британска тенисерка у досадашњој краткој карејери има више одиграних мечева, али и знатно више успеха, на гренд слемовима него на другим, слабијим WТА турнирима.

После дебија у Нотингему и добрих партија на Вимблдону, а пре квалификација за Ју-Ес опен, Радукану је у августу одиграла још два турнира.

Поново је изгубила у првом колу од Кинескиње Шуаи Џанг у Сан Хозеу, да би затим у Чикагу ушла у финале турнира серије WТА 125 (еквивалент мушким челенџерима), где је поражена од Кларе Таусон.

Радукану је у међувремену променила и тренера. Најџела Сирса, некадашњег тренера Ане Ивановић и таста Ендија Марија, заменио је Ендрју Ричардсон, са којим је Радукану већ радила као јуниорка.

Својом убедљивом и ефикасном игром, али и појавом и понашањем на терену и пажњом коју већ сада изазива ван њега, Ема Радукану је најозбиљнији кандидат да буде оно што женском тенису фали - нова звезда и препознатљиво лице које привлачи гледаоце и медије.

Поред свих успеха на терену, а и у школи, стигла је да се фотографише и за чувени магазин Воуг.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво