Читај ми!

Како је Аустралијан опен постао тениски затвор

Мало, врло мало времена је прошло од изјава да ће Аустралијан опен бити организован у најбољем реду и бити почетак релативно нормалне сезоне пошто је претходна готово изгубљена до потпуног хаоса који је настао на тамошњем континенту. Неколико недеља пре почетка првог гренд слема организатори се суочавају са безбедносним проблемима, али и све већим незадовољством самих учесника.

Због пандемије коронавируса челници Ози опена морали су да направе озбиљне корекције како би турнир уопште био организован и, пре свега, да га помере за 8. фебруар.

Први пут у историји такмичење ће почети у фебруару, сви учесници ће морати да буду у строгом карантину за чије кршење ће санкције бити драконске – од новчаних казни до хапшења и депортације.

Учесници Аустралијан опена почели су да долазе у престоницу Викторије од 15. јануара, посебно организованим чартер летовима. Биће укупно 18 или 19 летова, а сваки од играча моћи ће да поведе по двоје људи из свог тима.

Због тога су многи морали да важне чланове стручних штабова оставе код куће и навикну се на новонасталу ситуацију, али тиме није смањен ризик од појављивања нових случајева коронавируса. Две особе које су у Мелбурн летеле чартер летовима из Лос Анђелеса у Дубаија су добиле позитиван тест и покренуле низ дешавања које сам турнир доводе у питање.

"Очигледно, то није оно што смо желели да се догоди. Тренутно имамо 643 негативна теста и, нажалост, два позитивна. Од самог почетка смо знали да такве врсте ризика постоје. Сви који су дошли у Аустралију морали су да добију негативан тест 72 сата пре лета. Чим би стигли, били би изоловани док се не уради нови, али увек смо знали да тако нешто може да се догоди", изјавио је директор турнира Крег Тајли.

"Тужно је што су две особе имале позитиван тест, тако да је организација пресудила да сви који су путовали тим авионима могу се водити као 'блиски контакти'. Они неће моћи да имају исте услове као и остали играчи, који могу да тренирају."

Тим речима Тајли је објаснио због чега је 47 тенисера стављено у строги карантин по слетању на мелбурншки аеродром. Међу њима су Викторија Азаренка, Кеи Нишикори, Слоун Стивенс и они неће моћи да напуштају хотелске собе док не истекне предвиђених 14 дана.

Ни играчи који су негативни неће много профитирати јер ће свакога дана имати по пет сати "за тренинг", али то време неће моћи да проводе само на терену. У оквиру тих 300 минута ван хотелских соба укључено је коришћење теретане, оброци и пут до Мелбурн парка и назад.

Тренинзи су унапред одређени распоредом, играчи су подељени у групе и дозвољено им је да напуштају собе у размацима од пет минута. Када једна група изађе из својих просторија, детаљно се чисти и дезинфикује простор (собе, ходници, лифтови) и тако укруг.

Храна, на коју су се такође учесници жалили, наручује се пола сата пре краја тренинга и конзумира у последњем периоду петочасовне сесије.

"Оно што не разумем је да нам нико никада није рекао да, ако једна особа у авиону буде позитивна, сви из авиона ће морати у изолацију. Два пута бих размислила да ли да дођем", огласила се на Твитеру Јулија Путинцева, која ја "спарингујући са душеком" покушала да одржи форму пред један од четири највећа тениска догађаја у години.

Многе тенисерке и тенисери су путем друштвених мрежа покушавали да обавесте јавност да се налазе у некој врсти "затвора" и колико им је тешко да се навикну на нову ситуацију. Како сами кажу, проблем није што се налазе у затвореном, већ што немају адекватан начин припреме.

Тело спортисте навикнуто је на велике физичке напоре, али се они морају дозирати и полако се појачавати. Сваки нагли раст физичке активности може довести до нежељених последица и повреда.

"Људи причају да смо размажени. Пазите, ја немам проблем са тим да 14 дана будем у соби и гледам 'Нетфликс'. Верујте ми, то ми је сан. То сматрам одмором, али ми једноставно не можемо да се такмичимо након што смо 14 дана заредом провели седећи на каучу. То је проблем, а не карантин", објавила је Румунка Сорана Кирстеа.

Многи су због силних компликација, правила и протокола одлучили да прескоче Аустралијан опен, међу њима је и Роџер Федерер који је баш у Мелбурну могао да се врати после повреде, али је због породице одлучио да још мало причека.

"Ускоро ће пола учесника морати да се изолује. Недеље које смо утрошили на напоран рад за турнир ће уништити ковид позитивна особа у авиону који је био три четвртине празан. Извините, али ово је сулудо", апеловала је Францускиња Ализе Корне.

Како аршини нису за све исти и, док се њихове колеге поприлично муче да свакодневну рутину прилагоде правилима, по троје најбољих на свету у мушкој и женској конкуренцији, међу којима је и наш Новак Ђоковић, нису смештени у Мелбурну, већ у Аделејду, где су мере много "лабавије".

Ђоковић је покушао да одбије наметнуту привилегију која му је, као и осталој петорки, донела више проблема него предности.

Заједно са Рафаелом Надалом, Домиником Тимом, Сереном Вилијамс, Симоном Халеп и Наоми Осаком боравиће у граду у којем протокол није толико ригорозан, моћи ће да константно користе хотелску теретану и тренирају ван одређених пет сати за излазак.

Тиме су аутоматски стављени у предност у односу на остале ривале, чиме се само продубљује јаз у ионако већ "подељеном спорту".

"Моћи ће да изађу напоље, живеће практично нормално. А већ су изузетно привилеговани", подсетио је Жереми Шарди из Француске.

Организатори имају нешто више од 20 дана да смисле добар план и одрживи систем за организацију тако великог турнира као што је Аустралијан опен. Додатни проблем представља и чињеница да ће увод у све бити АТП куп или је барем планирано тако.

Репрезентативно такмичење на којем титулу брани Србија требало би да почне 1. фебруара и, за сада, учешће су потврдили бројни тенисери.

Одређени карантин доводи их у готово безизлазну ситуацију да ће прву лоптицу људски ударити дан или два пре званичног надметања. Све то би могло да начне шав аустралијског "мехура" чије пуцање би угрозило одржавање и Аустралијан опена.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво