Читај ми!

Новак стигао Сампраса и учинио нешто што нису Федерер и Надал!

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић победом над Борном Ћорићем у другом колу АТП турнира у Бечу математички је обезбедио да ће бити "број 1" на крају године, шести пут у каријери. Ђоковић је стигао до новог великог рекорда и изједначио се са легендарним Питом Сампрасом, а иза себе оставио највеће ривале Роџера Федерера и Рафаела Надала, као и Џимија Конорса.

Новак је пласманом у четвртфинале Беча обезбедио да ће на крају године имати најмање 11.830 бодова, и да први пратиоци Надал и Доминик Тим немају шансе да га стигну.

Тако ће по шести пут у каријери годину завршити на првој позицији АТП ранг-листе и изједначити се са идолом Питом Сампрасом, који једини за сада може да се похвали овим успехом (Конорс, Федерер и Надал имају по пет).

"Сампрас је неко на кога сам се увек угледао док сам одрастао и изједначавање његовог рекорда би свакако било остварење сна. Надам се да ћу то урадити и наставити да стремим да будем бољи играч, наставити да бележим успехе и постављам нове рекорде у спорту који волим из свег срца", рекао је Србин по доласку у Беч.

Тениска асоцијација професионалаца (АТП) неће одмах Новака прогласити званичним "бројем 1" на крају године, без обзира на тријумф над Ћорићем.

Разлог је тај што Ђоковић теоретски може да остане без првог места ако Надал одлучи да се појави на турниру у Софији (8-14. новембра) и освоји га. Међутим, то се неће десити, пошто је "бик са Мајорке" потврдио да ће играти само у Паризу и Лондону, али АТП ће званичну објаву пустити тек након што буде јасно да Рафа не игра у Софији.

Рекорд који је најбољи тенисер данашњице потврдио у Бечу значајан је и због следећег, који "чека иза ћошка".

У случају да сачува предност над ривалима, тачно осмог марта, на Дан жена, изједначио би учинак Федерера од 310 недеља на челу ранг-листе. Роџер је дуго година био први и чинило се да нико неће успети да скине његов резултат, али му је Србин сада "за вратом".

Због промењеног система бодовања, најбољи играч Планете одлучио је да прескочи мастерс у Паризу на којем је прошле сезоне освојио пехар. Остаће му 1.000 бодова из "града светлости" и такмичарску годину би требало да заврши наступом на Завршном турниру у Лондону.

Тек у престоници Енглеске има шансу да повећа бодовну разлику, пошто је пре нешто више од 12 месеци испао у групи, уз само једну победу, па га чека потенцијалних 1.250 бодова.

Математичка рачуница јасно показује да би Новак Ђоковић већ крајем марта могао на своју листу да допише још један нестваран подвиг, али му је концентрација усмерена на дешавања у Бечу.

У четвртфиналу играће са победником меча Хуберт Хуркач – Лоренцо Сонего, док га у потенцијалном полуфиналу очекује вероватно Стефанос Циципас.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво