Рађа за РТС: Новака на крст набијају мишеви који би све дали да буду на његовом месту

Дино Рађа, легендарни хрватски кошаркаш, говорио је у Јутарњем програму РТС-а о нападима на Новака Ђоковића после организовања Адрија тура. Ђоковић се нашао на удару критика јер је, након турнира у Задру, неколико играча, међу којима је и он сам, заражено коронавирусом.

Увреде и критике су стизале са свих страна, а један од оних који га је јавно бранио јесте управо Рађа, снажном објавом на друштвеним мрежама.

"Прво, да одмах разјасним, јер су ми, наравно, рекли да браним пријатеља. Међутим, он и ја смо се срели једном у животу, попричали пар минута, сликали се и то је то. Не браним га зато што смо пријатељи, него зато што га изузетно поштујем као спортисту, због свега што је направио, а још више га поштујем због његовог начина понашања", почео је Рађа.

"Човек је стварно покушао да направи нешто за нас, некакву рекламу. Догодило се то што се догодило, али када погледате данас, после осам дана, у Задру имате троје-четворо заражених осим њих који су учествовали. Имате стотине случајева около, али ником ништа. Наравно, није поента набити на крст неког непознатог, него неког познатог. То што се иживљавају на њему је у мени изазвало реакцију која је срочена у два минута и изашла напоље, и онда су 'полудели'."

Тако је Дино објаснио због чега је реаговао, осврћући се на чињеницу да су готово сви светски медији прво писали хвалоспеве о Новаку због жеље да оживи тенис после паузе, а одмах пошто је турнеја отказана, драстично "променили плочу".

"То је генерално проклетство људског рода. Нападају га мали мишеви који би све дали да буду на његовом месту, који су љубоморни на његове успехе и на све што он ради. Једноставно, то је једна врста злочина коју ја никада нећу разумети и која је мени непојмљива – да се неко весели туђој несрећи. То није у мом ДНК."

Спортисти имају ту предност, али и проклетство, да су стално под лупом и да се сваки њихов корак прати.

"Дефинитивно јесте, поготово данас. У моје доба није било мобилних телефона и ових 'глупости', попут интернета, сликања на сваком кораку... Могао си мало више да се концентришеш на оно што радиш. Данас је то немогуће, мораш добро да пазиш шта радиш. У суштини је то океј, људи те гледају и поистовећују се с тобом. Али тако неке непоштене и неразмишљајуће ствари су ми ван памети."

Рађа је истакао да су људи који критикују Ђоковића и Горана Иванишевића "жалосни, тужни и дубоко незадовољни", а прокоментарисао је и то да највећи број негативних коментара стиже из Америке и Велике Британије.

"Погледајте колико их има у Америци, погледајте прославу Ливерпулове титуле првака и онда ћете ми рећи о њиховом кредибилитету."

Са "зецом" је у редовном контакту, док се са Новаком није чуо.

"Нисам, чуо сам се са Иванишевићем јуче и рекао ми је да је имао температуру, али да се сада осећа добро и да би потписао да тако остане до краја."

За крај, открио је и која је најбоља петорка бивше Југославије.

"Дражен (Петровић), Тони (Кукоч), Дивац, Здовц и моја маленкост", завршио је Рађа јављање у Јутарњем програму РТС-а.