Србија – земља из које почиње опоравак тениса

Чињеница да најбољи тенисер данашњице долази из Србије можда до сада није била најзначајнија. Можда није било превише битно што смо у више наврата прошле сезоне имали петорицу представника у топ 50 на АТП ранг-листи, што су протеклу деценију женског тениса обележиле две девојке са презименом на "ић" или што имамо најмање три изузетно респектабилне тениске академије. Све је то до сада ишло некако као "гарнир" уз приче о успесима наших тенисерки и тенисера.

Сада, у тренуцима када се "бели спорт" бори за опстанак и покушава да установи нови систем који ће, у највећој мери, личити на онај од пре три месеца, Србија игра одлучујућу улогу.

Назнака да тениска сезона може бити уништена стигла је 9. марта, саопштењем организатора да је мастерс у Индијан Велсу отказан због пандемије коронавируса.

У том тренутку, заражено је било тек нешто више од 110.000 људи и вирус се проширио на око 100 земаља, док је сада регистровано преко пет милиона случајева, од којих је скоро 350.000 са смртним исходом. Индијан Велс је "повукао ногу" и потом су редом кренули да се отказују не само тениски турнири, већ и остали спортски догађаји.

Спорт на планети Земљи је потпуно стао, ако изузмемо Белорусију и Таџикистан (до неког тренутка), а док је трајало размишљање када и како ће нешто од тога бити настављено, у први план избило је ново питање – да ли ће "преживети" они који од спорта нису зарадили довољно?

Слабије рангирани играчи морали су да добију неку врсту помоћи јер би, у супротном, били приморани да размишљају о завршетку каријере. Новак Ђоковић, председник Савета играча, направио је план за спас тениса и формирање финансијског фонда.

Обелодањен је 18. априла – саопштено је да ће најбољих 100 на свету у синглу и првих 20 дубл играча учествовати у финансијској подршци. Најбољих пет на свету донираће најмање по 30.000 долара, они од 5. до 10. места издвојиће најмање по 20.000, од 10. до 20. позиције по пет хиљада мање, тенисери рангирани од 20. до 50. донираће по 10.000 долара, док ће они од 50. до 100. уплатити по 5.000 долара.

Исту суму требало би да донирају и наведени дубл играчи, што би значило да ће бити скупљено нешто више од милион долара, а уз подршку Тениске асоцијације професионалаца (АТП) и Гренд слемова, укупна свота требало би да нарасте до 4,5 милиона америчких новчаница.

Уз понеке примедбе, посебно Доминика Тима и Матеа Беретинија, план је усвојен и реализован, па је време било да тенис врати и у оном важнијем, такмичарском смислу.

Први турнир после паузе због коронавируса одигран је у Вест Палм Бичу, уз помоћ фондације "Новак Ђоковић". Миомир Кецмановић је стигао до финала, али је изгубио од домаћег играча Рајлија Опелке.

Следећи ће бити одигран у Београду, захваљујући другом Србину – Јанку Типсаревићу. Идеја Рафаела Надала о карантинском животу и тренинзима на Мајорки није остварена, после чега су наши момци преузели ствари у своје руке и одлучили да покрену тенис са "мртве тачке".

Типсаревић је за 15. јун најавио почетак "Првенства Источне Европе", који ће бити игран на теренима његове академије у СЦ Олимп.

За сада, учешће су потврдили Душан Лајовић, Дамир Џумхур, Николоз Басилашвили, Виктор Троицки, Димитар Кузманов, Ласло Ђере, Миомир Кецмановић, Хамад Међедовић и Алехандро Давидович Фокина (мушкарци), те Далила Јакуповић, Данка Ковинић, Патрисија Марија Тиг, Јасмин Паолини, Ирина Камелија Бегу и Јана Фет (жене).

Спекулисало се да ће и Ђоковић наступити на Јанковом турниру, али је током недеље стигла вест да ће, као што је најављивао његов тренер Горан Иванишевић, организовати серију турнира у градовима широм Балкана, под називом Адрија тур.

Први турнир креће из Београда, на теренима ТЦ Новак (13/14. јун), караван се потом сели у Задар (20/21. јун), затим у Црну Гору (27/28. јун) и у Бањалуку (3/4. јул). Уз то, планиран је и одлазак у Сарајево, у недељу, 5. јула, где ће Новак и Дамир Џумхур одиграти егзибициони меч.

"Људи, видимо се ускоро на тениском терену. Идемо!", написао је између осталог Новак на друштвеним мрежама.

Поред Ђоковића, који ће играти све турнире, највећа звезда ове спортске манифестације биће 26-годишњи Доминик Тим, трећи тенисер планете, троструки гренд слем финалиста, освајач 16 титуле, укључујући и један из мастерс 1.000 серије (Индијан Велс).

Учешће на Адрија туру је потврдио и Бугарин Григор Димитров, момак којем је трећа позиција на ранг-листи била најбољи пласман, а тренутно је 19. на свету. У каријери је освојио осам титула у синглу и један је од најквалитетнијих такмичара са ових простора.

Од домаћих играча, играће и Виктор Троицки, члан златне српске генерације из 2010, која је освојила Дејвис куп, али је у екипним такмичењима за нашу земљу освајао и АТП куп ове године, као и Светски куп 2009. и 2012. Највеће успехе забележио је 2011, када се попео на 12. позицију. Освојио је три титуле у синглу до сада – Куп Кремља и два трофеја у Сиднеју.

Још великих имена из Европе најавило је долазак на добротворни турнир који је осмишљен како би се прикупила средства за хуманитарне пројекте широм региона, међу којима су и програми "Новак Ђоковић" фондације за програме раног развоја и образовања деце. Уједно, жеља организатора је да се помогне тенисерима да се врате у форму и такмичарски ритам, услед ситуације са коронавирусом.

Систем који ће се примењивати је раунд-робин, што значи да ће постојати две групе од по четири играча и свако ће играти са сваким. Конкретно, у суботу сваки тенисер ће имати по два меча, а у недељу још један меч у групи, да би се потом играло финале између двојице најбољих. Предвиђено је да се игра на два добијена сета, до четири гема.

Спортском спектаклу у Београду претходиће турнир Тениског савеза Србије, у уобичајеном формату од квалификација, које крећу у понедељак, до финала које ће бити одржано у петак. Тај турнир се игра за наградни фонд који је ТСС већ издвојио уз помоћ Новака Ђоковића.

У конкуренцији сениора, тенис ће се у Србији вратити од 30. маја – стартује серија од шест турнира, под називом ТСС тур. Фонд награда за мушкарце износи 2.550,00 евра, за жене 1.835,00 евра.

"Свестан сам проблема са којима се суочава велики број тенисера из наше земље, са многима сам на вези, и знам да пролазе кроз озбиљне тешкоће. Зато смо одлучили смо да заједно направимо план који ће играчима помоћи да преброде овај период. Биће одиграно шест турнира за сениоре и сениорке, обезбеђени су наградни фондови, организоваћемо и јуниорска такмичења, а уколико буде неопходно помоћи ћу и личним средствима да се све одржи на квалитетан начин", навео је најбољи српски спортиста.

Жреб за главни турнир биће 28, а за квалификације 64 играча.

"Поред тога, пружићу максималну подршку такмичењу, учесницима и организаторима у стратешком смислу, на плану промоције, али и на сваки други начин који буде неопходан. Захвалио бих се и Данилу Петровићу, који има велику улогу у реализацији пројекта и који је много помогао да дођемо до једне овакве идеје. Подсећам и да ће сва такмичења поштовати мере о здравственој безбедности, јер нам је очување здравља свих учесника један од приоритета", додао је Ђоковић.

Осам најбољих играча у обе конкуренције наступаће на Мастерсу, који је на програму од 14. до 16. августа, на теренима Тениског центра "Новак".

"Захвалио бих Новаку Ђоковићу на изузетној реакцији, и на жељи да помогне српском тенису. Поносни смо на то што имамо његову подршку и што нам годинама уназад излази у сусрет и омогућава да тенис у Србији живи и развија се", рекао је Мирко Петровић, председник ТСС-а.

Јасно је да су сви наши тенисери препознали озбиљност ситуације у којој се њихов спорт налази и предано раде како би се она што пре вратила у нормалу. У Србији ће се, барем за сада, играти најбољи тенис – све док друге земље не буду кренуле истим путем.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво