Читај ми!

Белгијанци због прекида тражили победу за "зеленим столом", ФИБА потврдила наставак меча

Кошаркашка репрезентација Србије требало би у понедељак увече да настави утакмицу са Белгијом у квалификацијама за Светско првенство 2023. године. Србија и Белгија започеле су меч у недељу увече, али је он прекинут и на крају одложен због нестанка електричне енергије у хали "Чаир". Наставак утакмице заказан је за 19 часова, а ток тог меча и кретање резултата пратите на нашем сајту.

"Орлови" су дочекали Белгијанце у одлучујућој утакмици за пласман у другу фазу квалификација за Мундобаскет, али је она прекинута већ у првој четвртини, при резултату 3:6.

Немања Бјелица требало је да изведе два слободна бацања, када је у "Чаиру" нестало струје – искочила је склопка која се прегрејала због преоптерећености електричног система.

Пауза је трајала више од сат времена, челници Кошаркашког савеза Србије покушавали су све да учине да би дуел био настављен, "рестартован" је читав систем пре него што је донета коначна одлука да окршај буде одложен за понедељак.

Публика, која је до последњег места испунила трибине, у једном тренутку покушала је да мобилним телефонима осветли паркет како би гледала своје хероје.

Осим тога, клима у дворани је престала да функционише и услови на терену нису били безбедни за играче.

У међувремену је стигла струја у нишкој хали, али рефлектори и семафор нису радили на потребном нивоу, те је једина опција била прекид.

Недуго пошто је званични спикер саопштио да ће Србија и Белгија поново на паркет у понедељак, српски медији почели су да деле информације да гости одбијају да играју поновљени сусрет. Стигла је и потврда да Кошаркашки савез Белгије захтева победу за "зеленим столом" службеним резултатом 20:0.

Потом су и из КСС-а наговестили да би у случају да Белгијанци не заиграју у наставку победа могла да буде регистрована истим резултатом у корист "орлова".

Белгијски медији писали су о потенцијалном тријумфу њиховог националног тима, док су неки подсетили да би наводно, према правилима ФИБА, домаћин требало да има 30 минута да отклони техничке проблеме. У супротном, доживеће пораз за "зеленим столом".

"Шта је са поштовањем правила? Зар није исто за све, 'мале' или 'велике' нације? Тако да, наравно, победа за 'зеленим столом' није нешто најславније, али ако се не поштују прописи, то отвара врата за све ексцесе", пише портал Last Hour.

Међутим, све дилеме су отклоњене када је Светска кошаркашка федерација издала саопштење на званичном порталу.

"Утакмица групе А Европских квалификација за ФИБА Светско првенство 2023. године између Србије и Белгије, у недељу, 3. јула, у Нишу, прекинута је због техничких проблема који имају везе са струјом у објекту. Утакмица ће бити настављена у хали 'Чаир' у понедељак, 4. јула, од 19 часова по локалном времену, од 7.54 у првој четвртини, при резултату 6:3 у корист Белгије", саопштила је ФИБА.

КСС је потврдио да ће улазнице од недеље важити за утакмицу у понедељак.

Утакмица у Нишу важна је за обе селекције јер се бодови из прве фазе квалификација преносе у другу, где ће се Србији, Белгији и Летонији из групе А прикључити Грчка, Турска и Велика Британија.

Грчка и Летонија су пренеле по седам бодова, Турска шест и велика Британија пет. Уколико "орлови" славе у понедељак, имаће шест, а Белгија пет бодова.

Друга рунда квалификација почиње у августу, а најбоље три репрезентације ће обезбедити место на шампионату света.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво