Читај ми!

Евролига се ”закључава” 2023. године!

Како сазнаје шпански лист Мундо Депортиво, челници Евролиге на челу са Каталонцем Ђордијем Бертомеуом планирају да то такмичење и дефинитивно затворе и приватизују до 2023. године, а да уз то укину своје друго такмичење - Еврокуп.

Како се наводи у тексту, идеја је да потпуно затворена лига по угледу на НБА лигу, почне да се игра од сезоне 2023/2024, без отворене могућности да неко у исту уђе на основу резултата.

Једини критеријум и начин да се евентуално у том такмичњу појави неки нови клуб је да неко од учесника са уговором упадне у финансијске проблеме.

Ова идеја подразумева и потпуно укидање Еврокупа, тј. одустајање од организације другог такмичења, које су руководећи људи одржавали само као некакав првид могућности за улазак у Евролигу на основу спортских резултата.

Уз то, Евролиги би гашење Еврокупа наводно требало да буде адут у евентуалним преговорима са Фибом и националним лигама, који се жестоко противе стварању затворених лига које не зависе од резултата у домаћим оквирима.

Међутим, остаје да се види каква ће бити реакција европских држава, које су недавно координисаном акцијом са Уефом спречиле исти сценарио у фудбалу и формирање Суперлиге. 

Тренутни учесници и сувласници Евролиге је 11 клубова са десетогодишњом лиценцом: Реал Мадрид, Барселона, Басконија, Ефес, Фенербахче, Олимпијакос, Панатинаикос, ЦСКА Москва, Макаби, Жалгирис и Армани Милано, а ускоро ће исти статус добити и Бајерн Минехен и Асвел.

Алба је недавно добила дводишњу специјалну позивницу, очекује са да место које иде клубу из ВТБ лиге добије овогодишњи четвртфиналиста Зенит, ту су и овогодишњи финалисти Еврокупа Монако и Уникс, а остаје да се види ко ће бити представник АБА лиге (финале играју Црвена звезда и Будућност).

На крају Мундо Депортиво наводи да се још увек не зна којих ће пет клубова попунити пет, на овоај или онај начин, упражњених места.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво