Сутра на РТС-у премијера филма о митовима и легендама чачанске кошарке

О Чачку и Чачанима испредане су многе приче, али једна је проверена: то је најкошаркашкији град у земљи кошарке. За то су заслужна три човека: Радмило Мишовић, Драган Кићановић и Жељко Обрадовић. О њима, али и о митовима и тајнама чачанске кошарке говори специјално издање емисије Око магазин, односно документарни филм који ће бити премијерно приказан у понедељак од 18.20 на Првом програму РТС-а. које је на програму РТС-а сутра. Аутор Марко Љубомировић био је гост Јутарњег програма, где је открио како се јавила идеја и како је она реализована у граду на Морави.

A зашто је чачанска кошарка толико посебна, аутентична и важна да постане теме тема за документарни филм?

"Чачанска коишарка је тема зато што се о Чачку и његовој кошарци прича годинама и деценијама, и то још у однашњој Југославији која је била велесила у кошарци и ми смо хтели да провермио да ли је то заиста тако, зашто је то тако, ко је на то све утицао и како је до тога дошло. А шта друго да урадимо него да одемо у Чачак и питамо оне који су у томе највише учествовали", каже Марко Љубомировић, новинар РТС-а.

 Радмило Мишовић, Драган Кићановић и Жељко Обрадовић су се ретко када појављивали заједно у медијима, а сада су први пут сви причали о теми чији су најбитнији делови.

"Колико знам, а истраживао сам и 'ќопао' много по архиви и пре и после разговора са њима, то је први пут да су они сви заједно сели да причају о тој теми, да а објасне како су то све урадили" 

Архива што се видео снимака тиче је "танка" каже аутор, али поручује да је оно главно и оно најважније ипак ту, и биће у филму.

Прање руку је важно због заштите од коронавируса, али ово прање руку у Морави нема везе са тим. О чему се ради?

"Постоји један леп мит да су Чачани, који су важили а и даље важе за одличне шутере у Југославији, да они оперу руке у Морави и онда боље шутирају, и не могу да промаше. У филму имамо човека који је тај мит измислио, и највеће легенде које о томе причају. Има и неких неочекиваних ставова, али нећу сада откривати, нека остане за понедељак".

Чачак ће ускоро добити и музеј посвећен кошарци у том граду.

"Да, ради се на томе. Корона је то драстично успорила али би ускоро требало да се и то заврши. Пројекат постоји, локација је добијена и биће у садашњем Завичајном музеју у Чачку колико знам, а мислим да сам у праву. И све легенде ће дати неке своје медаље, дресове, успомене, донирати том музеју, да то постане нешто специфично као што је и град Чачак специфичан. 

Још једном да подсетимо, специјално издање Око магазина под називом: "Жоц, Кића и Маршал са Мораве - легенде и митови чачанске кошарке" гледајте сутра у 18.20 на Првом програму РТС-а.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво