А сада оно право: Јокић напада Гобера на старту НБА плеј-офа

Чекању је дошао крај. Најзанимљивији део сезоне НБА лиге је пред нама, а плеј-оф фазу отвара нико други до наш Никола Јокић. Српски центар предводи Денвер у походу на шампионски прстен, а прва препрека на путу су увек незгодни "џезери" из Јуте (19.30).

Врло полако и опрезно, али сигруно, ближи се крај најдуже НБА сезоне у историји лиге.

Почело је у новембру 2019. године, а није се ни слутило да ће потрајати до октобра наредне године.

Пандемија коронавируса учинила је да овогодишња плеј-оф фаза буде специфичнија од било које друге. Нема предности домаћег терена, али ни честих путовања између утакмица.

Са 30 екипа, бројка је прво спала на 22 које су ушле у својеврсни "мехур" направљен у Дизнијевом комплексу у Орланду. Након плеј-ин мечева, остало је 16 екипа које ће се борити за шампионски пехар Лерија О'Брајана.

Зна се да је регуларни део сезоне веома специфичан и са разлогом често критикован, али плеј-оф НБА лиге је нешто најспектакуларније што кошарка има да понуди.

Србија ће имати два представника: Николу Јокића и Бобана Марјановића.

Шоу почиње у 19.30 по нашем времену, посластицом за српску публику, јер ће у догледно време моћи да гледа бравуре најбољег центра лиге, сомборског "Меџика" - Николу Јокића.

Западна конференција:

Денвер - Јута (19.30)

"Џокер" ће и ове сезоне бити прва виолина екипе Денвера, који ће из сенке покушати да се домогне титуле. Прошле сезоне зауставио их је Портланд у полуфиналу конференције у седмој утакмици.

Прва препрека ове сезоне је увек незгодна Јута џез, тим из Солт Лејк Ситија. Биће то директан дуел нашег центра са "француским торњем" Рудијем Гобером, најбољим дефанзивцем лиге прошле сезоне.

Денвер је у "мехуру" играо онолико колико им је било потребно, сачувао снагу и енергију, а опет "добио" неколико играча, који су се разиграли по доласку у Орландо.

Поред Николе Јокића, главни акценат биће на Џамалу Марију, другом најбољем стрелцу екипе, али и Полу Милсапу, који важи за једног од најискуснијих чланова Нагетса.

Јута ће морати доста пажње да усмери на поменуту тројицу кошаркаша, те ће остатак Денвера покушати да искористи мањак на њима. Вил Бартон, Гери Херис, Џереми Грент, али и одлични Мајкл Портер Јуниор, могу бити икс фактори тима из Колорада. 

Што се тиче Јуте, они не играју толико квалитетно и течно, као што је то био случај пре доласка у "мехур". Полако, али сигурно затежу редове, али су се у великој мери ослањали на индивидуални квалитет Мичела, Конлија и Кларксона, који су себи стварали позиције за шут.

Мичел и Гобер ће поред офанзивних, имати тешке дефанзивне задатке, јер чувају двојац Јокић-Мари.

Очекује се веома напета и неизвесна серија, која врло лако може бити одлучена у шестој или седмој утакмици.

Клиперси - Далас (03.00)

Победник дуела Денвер - Јута, у наредној рунди на мегдан ће ЛА Клиперсима или Даласу.

Тим из Калифорније фаворит је број један за освајање титуле, јер иако нису били први у конференцији, поседују најквалитетнији и најдубљи тим у НБА лиги.

Проблем Клиперса је тимска хемија на терену и ван њега, коју због одмарања играча нису изградили, а коју у "мехуру" нису стигли да изграде.

Из личних разлога, касно су им се прикључиле изданице са клупе Лу Вилијамс и Монтрезл Херел, као и стартни плеј Патрик Беверли.

Они су ипак успели да упишу пет победа у осам утакмица у "мехуру" и очекује се да од самог старта плеј-офа убаце у брзину изнад. Двојац Кавај Ленард-Пол Џорџ окружили су одличним играчима, поменутим Херелом, Беверлијем, Вилијамсом, а потом и Шеметом, Грином, Џексоном, Морисом...

Њихов противник је екипа Даласа. Мевериксе предводи чудо од детета Лука Дончић, који, упркос томе што је тек другу сезону у НБА, доказује да може да се носи са највећим звездама лиге.

Дончић ће изванредне партије из регуларне сезоне морати да оправда и у свом првом наступу у плеј-офу. Уз његове одличне партије, Даласу је неопходан уникатни Кристапс Порзингис, али и расположени шутери Кари, Хардавеј јуниор, Бареа итд. 

Клиперси имају проблема са екипама које поседују висину, па треба очекивати и минуте за српског центра Бобана Марјановића.

Лејкерси - Портланд (18. август 03.00)

Можда и најзанимљивију прву рунду плеј-офа одиграће ове две екипе. Лејкерси су у плеј-оф ушли први пут након шест година и у њему имају највеће могуће амбиције.

Предвођени Леброном Џејмсом и Ентонијем Дејвисом, очекивања су велика, али ће и остатак екипе (Грин, Кузма, Поуп, Вејтерс, Карусо, Хауард, Мекги, Морис...) морати да покажу знатно боље партије од оних које су до сада пружали у "мехуру".

Тим из Калифорније чека паклено тежак задатак у првој рунди, пошто за ривале имају младу и гладну екипу Портланда.

Последњим атомима снаге, грчевитом борбом и сјајним партијама, Блејзерси су се пласирали у плеј-оф испред екипа Мемфиса, Финикса, Спарса, Пеликанса и Кингса.

Демијан Лилард игра кошарку живота, а велику нападачку помоћ има у Меккалуму, Ентонију, Тренту јуниору и Нуркићу.

Екипа је у "мехуру" пронашла праву хемију у игру којом могу срушити готово сваког ривала. Главни Портландов проблем је свакако одбрана, а пошто играју против трећег најбољег напада лиге, мораће да се добрано потруде и у том сегменту, уколико желе да приреде изненађење.

Хјустон - Оклахома (18. август 12.30)

Последњи, али никако најмање важан пар Западне конференције може да приреди изузетно узбудљиву кошарку и борбу за сваку лопту.

Екипа Хјустона у овогодишњи плеј-оф улази са тандемом Харден - Вестбрук, али и потпуно другачијом филозофијом од остатка лиге. 

Рокетсе одликују екстремно ниске петорке, без класичних центара и крилних центара, доста трчања и шутева за три поена.

Геније какав је Мајк Д'антони успешно изводи овај експеримент, али остаје да се види хоће ли он донети више успеха, него ли што је био случај протеклих година. (Хјустон је био надомак елиминације Голден Стејта и финала НБА пре две сезоне).

Велико доказивање је пред Харденом и Вестбруком. "Брада" важи за играча који блиста у регуларној сезони, али онда игра знатно слабије у плеј-офу, због чега је често на удару критика. "Броди" је са друге стране након низа година и неуспеха у Оклахоми дошао у Хјустон, а сада га очекују утакмице против екипе у којој је кошаркашки одрастао, али и са којом је испадао у првој рунди плеј-офа две узастопне године.

Најпријатније изненађење ове сезоне у НБА лиги свакако је тим Оклахома Сити тандера.

Екипа којој је давано читавих 0.2 одсто шанси да уђе у плеј-оф, то је и учинила.

Предвођени ветераном какав је Крис Пол, снагом коју пружа Стивен Адамс, луцидношћу Галинарија, али и младом крви Александера, Фергусона, Дијалоа и Робертсона, тим Оклахоме покушаће да загорча живот и поквари планове "ракетама".

Анализу Источне конференције прочитајте овде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи