Приморска (не)ће играти у АБА лиги следеће сезоне

Такмичење у АБА лиги је прекинуто без шампиона и испадања, наредне ће у њој играти 14 тимова, али и даље није познато хоће ли се Приморска изборити са финансијским проблемима и испунити неопходне услове за наступ у такмичењу. Шансу из прикрајка вреба МЗТ из Скопља.

Недавно су тимови АБА лиге одлучили да се коронавиурусом прекинута сезона 2019/20 не настави, а пошто је утврђено да неће бити победника нити оних који ће испасти, у АБА лигу су промовисани Борац и Сплит.

Иако се том приликом истицало да је таква одлука донета на основу резултата у АБА 2 лиги (Борац из Чачка је био убедљиво први после регуларног дела сезоне са скором 20-2 и сасвим заслужено је прволигаш, док су Сплит и скопски МЗТ имали исти скор од 13-9), у питању је у ствари ”специјална позивница”, односно wild card

У тој ситуацији празних шака је остао МЗТ из Скопља, који је већ неколико сезона у не баш добрим односнима са руководством АБА лиге због ранијих тужби и казни, те та одлука није била изненађујућа.

Наравно, она се може ”читати” и као корак ка спасу АБА лиге, односно задржавању све незадовољнијих хрватских тимова, те је након ”спасавања” Задра и његовог опстанка у највишем рангу, додатни гест добре воље био слање позивнице у Сплит, а не у Скопље.

Међутим, иако је тим из Северне Македоније разумљиво био незадовољан том одлуком, можда им се ипак посрећи, па од октобра заиграју у јадранској елити.

Наиме, хит сезоне Примирска из Копра је и даље у финансијским проблемима, због којих је негде на пола овосезонске одличне кампање била приморана да пусти најбоље играче тима (Шишко, Јагодић-Куриџа, Херис, Маринковић), као и тренера Јурицу Големца и тиме драстично смањи трошкове и тако приведе сезону крају.

Претходно је главни спонзор, компанија ”Сикст” одлучила крајем 2019. године да не остане на месту главног финансијера, па је и буџет од тада кренуо да опада.

Тим из Копра и даље није сигуран да ли ће успети да ”затвори” финансијску конструкцију за наредну сезону, а АБА лига им је за то дала рок до 1. јула, до када ће морати да доставе све финансијске гаранције.

Како сазнајемо, у редовима словеначког шампиона из прошле сезоне ипак влада оптимизам. Заправо, спортски директор клуба Горан Јагодник поручује да је убеђен да ће његов тим и даље бити део прве АБА лиге.

Но, сачекајмо први дан јула да видимо да ли је оптимизам Јагодника имао покриће, или ће велика жеља и нада МЗТ-а да се после две године врате међу најбоље екс-ју клубове постати реалност.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи