Бертомеу: Ако ПАО неће лако ћемо наћи замену; из Атине одговарају оптужбама о мафији и диктатури

Први човек Евролига у разговору за шпански Ел Паис рекао је да није забринут због претњи Панатинаикоса да ће иступити из Евролиге, јер постоје клубови који желе да у лигу уђу, наговестивши да би то вероватно био тим из Италије. Он поручује да је европска кошарка у хаосу, али да он и његова организација не желе да томе додатно доприносе. Убрзо је из Грчке стигао оштар одговор власника ”зелених” Димитриса Јанакопулоса.

Каталонац је на почетку разговра за шпански лист Ел Паис поново објаснио зашто је сезона у Евролиги прекинута.

”Приоритет је увек био здравље и важно је схватити да одлука није могла више да се одлаже. У Европи је веома неуравнотежена ситуација у вези са путовањима јер су многи играчи у Сједињеним Државама, а неки у Азији. И у Европи је било проблема јер су ситуације веома разнолике у погледу путовања и карантина. У неким земљама још увек није могуће тренирати нити се зна колико ће та ситуација потрајати. У Русији не можете радити ништа изван куће, у Италији можете тренирати само на отвореном. Били би смо у ситуацији да се од 3. или 4. јула се такмиче клубиови који су тренирали више са клубовима који су тренирали знатно мање, или нимало. То би представљало врло озбиљан проблем и са аспекта повреда. Не можемо играти Евролигу са неспремним тимовима или неким у бољем стању од осталих. Укратко, то би био фијаско, а оно што бисмо видели не би било Евролига, то би било нешто друго”, каже Бертомеу, који је додао да опција да се мечеви играју у августу или касније није постојала због утицаја који би то имало на наредну сезону.

На питање како је то могуће у НБА, који ће своје мечеве играти вероватно током лета, Бертомеу одговара:

”НБА има слободу коју ми немамо. Можете играти у августу и септембру, а наредну сезону започети у децембру, као што је наведено у њиховим плановима. То значи да би наредна сезона била завршена у јулу следеће године. Они то могу, прво зато што током године не морају да се комбинују ни са ким, немају националне лиге. И друго, јер ако се на крају догоди подударање са Олимпијским играма, они немају проблема који имамо ми у односу на репрезентације. Једна је ствар што ми не подржаво квалификационе прозоре, али не желимо да наносимо штету ни Евробаскету, ни Светском купу, ни Олимпијским играма”, објашањава он.

Европска кошарка је у хаосу 

Упитан да прокоментарише ситуацију у кошарци на Старом континенту, Бертомеу ју је искористио да поновно суптилно нападне Фибу.

”То је поремећај због чињенице да најважнији организам који све регулише није Међународна федерација (Фиба), већ НБА која има свој програм, и то сам више пута истицао. Ми не желимо више да доприносимо том поремећају. Јер знате, ми ако би смо играли у августу, а рачунајући да су играчи одмарали у септембру и октобру, требало би да збијемо све лиге и Евролигу од новембра до маја, јер касније имамо и тај предолимпијски турнир. Ако нас већ критикују због календара, замислите како би тек тада календар изгледао. Било би још веће лудило, зар не?”, истиче Бертомеу, и објашњава да није желео да се ова сезона завршава у на почетку нове сезоне са новим саставима, као што ће то бити случај у Фиба Лиги Шампиона, или рукометној лиги првака.

Он је наговестио да ће извесно у новој сезони бити мечева без публике, али и оних са нормалним условима већ од старта.

”Део такмичења ће бити без публике, али моја прогноза, помало ризична, је да ћемо у неким земљама сигурно имати пуне дворане. Владе неких земаља с којима смо радили на завршетку Евролиге већ су дозволиле да половина капацитета буде попуњена сада, у јулу. Ако је ће то бити тако у јулу, логична ствар је мислити да у октобру можете имати и хале са још више навијача на трибинама. Проблем је што смо први пут у овом животу морали да се суочимо са нечим што не можемо нимало да контролишемо”.

Ако ПАО неће има ко хоће 

Некима се отказивање није баш свидело. ПАО је био против и сада је љут, те прети иступањем из лиге...

”Није први пут да то чујемо. Код односа са Панатинаикосом је најважније имати стрпљење, разговарати са њима, водити дијалог и објаснити им како стоје ствари. И сам Панатинаикос зна да ван Евролиге нема бољег сценарија, већ само много лошијих. Онај ко то не схвата није разуман. И пре су од њих стизале сличне најаве, па се то никада није догодило. А ако се и деси, ако они оду доћи ће други тим. Пре неколико година имали смо Бенетон из Тревиза, Монтепаски из Сијене...”, каже Бертомеу, јасно стављајући до знања свима да му је велика жеља да у лиги види још један тим из Италије.

Са тим у вези дао је коментар о Виртусу из Болоње, који се понудио да буде замена ако неко од Евролиге одустане, и који је већ виђен као ”евролигаш”.

”Виртус је, откако га је купио власник произвођача кафе ’Сегафредо’, са нама у контакту и јасно нам је дао до знања да жели да игра у Евролиги. Они имају план о изградњи дворане са 15.000 места у Болоњи, а ми желимо други тим у Италији. То би било би веома добро за Евролигу. За нас је то важна земља. Виртус се вратио и то је учинио у великом стилу, снажно”, наглашава Бертомеу и јасно ставља до знања ко је фаворит за евентуалну позивницу.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара