Читај ми!

Грасани: Јувентусу прети избацивање из Серије А

Фудбалском клуб Јувентус прети избацивање у Серију А због финансијских превара, тврди експерт за италијанско спортско право Матија Грасани, преноси Радио РАИ1. Јувентус је под истрагом италијанског тужилаштва због лажних финансијских извештаја, односно због тајних договора са играчима о исплатама зарада током три месеца 2020. године.

Италијански медији наводе да је у скандал укључено 17 садашњих и бивших играча Јувентуса, а ради се о суми од 60 милиона евра.

Комплетно руководство торинског клуба недавно је због овог скандала поднело оставку.

"Противзаконито понашање које се Јувентусу ставља на терет је без преседана. Овај клуб на спортском нивоу ризикује више од казне или скромне казне. Све би то могло да доведе до тешке казне. Јувентус може да буде избачен из Серије А", рекао је Грасани.

Он је истакао да се до краја сезоне може очекивати казна за Јувентус.

"Правила предвиђају да, ако се регистрација за првенство оствари изменама докумената, приватним аранжманима, који одлажу плаћање играча у сезони 2021/2022. или чак фиктивном отказу, клуб може да буде искључен из првенства и да изгуби титулу првака Италије", навео је он.

Он је подсетио да колективна оставка Управног одбора Јувентуса може да буде олакшавајућа околност за торински клуб.

"Јувентус се на овај начин одрекао прошлости, али то није довољно да се умањи озбиљност чињеница, ако се оне утврде. То је сигнал који говори о жељи клуба да изолује елементе укључене у овај скандал", казао је Грасани.

Италијански експерт тврди да је ова истрага озбиљнија од "калчополија" 2006. године. Јувентус је тада избачен у Серију Б и одузете су му титуле из 2005. и 2006. године.

"Једно је договарати се са судијама, а друго је 'дрогирати' клупске рачуне. На тај начин се крши систем такмичења са другим клубовима и нарушава се регуларност лиге", закључује Грасани.