Читај ми!

Чоло га хвали, а игра само пола сата – шта је "квака 22" Гризманових минута у Атлетику

Иако тренер Атлетико Мадрида Дијего Симеоне истиче да тим игра боље са са Антоаном Гризманом на терену, осим дербија прошлог викенда против Реал Мадрида, ове сезоне улазио је као замена у последњих пола сата свих утакмица. Шта је "квака 22" Гризманових минута у мадридског клубу?

Нападач "јорганџија" из Француске на терену проведе само око трећине времена на располагању, а најбољи је стрелац клуба заједно са Алваром Моратом са три постигнута гола.

Проблем "Гризманових минута" потиче још од његовoг трансфера 2019. године у Барселону када је отишао у каталонског великана. Три године касније, француски реперезентативац је и даље на шестом месту по висини трансфера у историји фудбала.

Трансфер Гризмана у Барселону је синоним за огорченост која је толико изражена у пословима бившег председника Барслеоне, Жозепа Марије Бартомеуа.

Уговор је увучен у контроверзу која се наставила чак и након што је играч стигао у Барселону.

Гризманова откупна клаузула пала је са 200 милиона евра на 120, а нападач је прешао у Барсу 12 дана касније.

Атлетико није био задовољан, тврдећи да је "очигледно да је споразум између Гризмана и Барселоне био окончан пре него што је смањена откупна клаузула" и покренуо је процедуру за добијање веће накнаде.

Ништа није било од тога, а Барселона је вероватно тада рекла Атлетику да "прочита уговор".

Како се истиче у тексту Би-Би-Сија, Барселона не може бити превише изненађена што им Атлетико сада говори да ураде исто.

Хладна добродошлица у Барселони

Врхунски професионалац какав је био, и још јесте, све у вези са несрећним договором је од самог почетка сугерисало да се никада неће наћи своје место у хијерархији Барселоне поред Ђерарда Пикеа, Ђордија Албе и Луиса Суареза.

Тешко да је то била његова кривица. Често је играо ван позиције, некада на десној, други пут на левој страни, али се никада није жалио.

Када је постало јасно да Барселона мора да прода играче ако жели да преживи, Гризман се нашао на врху листе.

Није му превише сметало, констатује Би-Би-Си. Гризман није могао да верује својој срећи. Обожава Атлетико колико и сви у клубу и једва је чекао да се врати.

Склопљен је двогодишњи уговор о позајмици између два клуба који је предвиђао да ако Гризман игра више од 45 минута у више од 50 одсто утакмица, онда ће Атлетико бити обавезан да плати Барселони 40 милиона евра како би могао да га потпише за стално.

Чинило се као добро решење за обе стране, нарочито за Барселону која се ослободила обавеза да му плаћа 38 милиона евра годишње. Гризманов уговор са Барселоном истиче тек 30. јуна 2024.

Сада долазимо до кључа Гризманових смањених минута. Прошле сезоне Гризман је одиграо просечно више од 80 одсто укупног времена гледајући све утакмице клуба. Када би ове сезоне одиграо сличан број минута онда би Атлетико мора да плаћа Барселони договорену суму.

Решење проблема је да француски нападач уђе у игру од 60. минута па надаље, чиме се гарантује да се његови наступи не рачунају као пуна утакмица и да се проценат времена проведеног на терену смање на испод 50 одсто.

Све до протеклог дербија са Реал Мадридом, Гризман је улазио као замена у свакој утакмици то непосредно после истека 60 минута игре. Удео одиграних минута током уговора о позајмици се смањивао ка 70 одсто.

Симеоне: Ја сам човек клуба

После утакмице против Порта у Лиге шампиона Симеоне је рекао да је чињеница да Гризман игра веома добро када је на терену пола сата и да није сигуран како би било да игра 60 минута.

Речима да је човек клуба Чоло Симеоне тешко да више може неког да увери да то представља тактички маневар.

Проблем је у томе што, упркос томе што је почео против Реала, Гризман не изненађује да се све више одбија од тога да се користи као финансијски пијун у обрачуну два клуба са великим финансијским улозима. 

Ситуација полако почиње да достиже свој врхунац будући да је Барслеона прошле недеље запретила тужбом, преко својих медија, сугеришући да је оно што Атлетико ради незаконито.

Истина је, и у Барселони то знају да како уговор стоји, Атлетико не ради ништа лоше и док је Гризман на позајмици у мадридском клубу, они одређују када и колико ће француски нападач играти. А Атлетику је потребан јер су сада заостају осам бодова од водећег на табели Примере.

Према писању француског Лекипа, два клуба су близу договора вредног 25 милиона евра који би омогућио Барселони да се ослободи потенцијалног финансијског терета и омогућио Атлетику да Гризман поново постане њихов играч.

Из Атлетика демантују да је договор близу, док је Барселона мало оптимистичнија. Овог лета Атлетико је понудио Барселони 20 милиона евра да подвуче црту испод овог питања, знајући да Барселона није желела повратак Гризмана у виду финансијске омче од 40 милиона евра.

Понуда Атлетика је одбијена, а Барселона их је подсетила да треба да се придржавају уговора. Мадридски клуб је узвратио да је то управо оно што чине.

Председник Атлетика Енрике Серезо сажео је став свих у клубу о Гризману: "Нисмо се састали са Барселоном нити намеравамо да то урадимо. Гризманова прича је прилично јасна".

Би-Би-Си тврди да је Гризман срећан што је почео против Реала, али жели више од тога.

Гризманов адвокат се бави ситуацијом и иако тренутно нема помака, како је рекао председник Атлетика, три стране знају да се решење мора наћи релативно брзо.

Правни преседан на страни Атлетика

Чак је и Мундо Депортиво, спортски лист са седиштем у Барселони, сасвим јасно ставио до знања да Атлетико не ограничава способност играча да ради свој посао.

Признају да Атлетико поштује закон јер, као играч регистрован у клубу и лиги, има право на ефективно запослење и клуб је дужан само да му дозволи да тренира са групом, али не да му гарантује место у стартној постави.

Постоји правни преседан који иде у корист Атлетика.

У сезни 2007/08, Роналд Куман је најавио да све док је он главни у Валенсији, Давид Албелда више неће носити дрес.

Албелда је тужио клуб, тврдећи да му је ограничено право на игру и изгубио је када је суд утврдио да играч још има лиценцу, а да је Куманова одлука да га не уводи на терен "чисто техничка".

Са Светским првенством на помолу, случај је прокоментарисао је и француски селектор Дидије Дешан.

Рекао да је није уобичајено да се играч Гризмановог квалитета третира на такав начин, али је и додао да ће "барем бити мање уморан" за утакмице на Мундијалу у Катару.

Са друге стране, и даље остаје питање колико ће дуго ће Гризман бити спреман да трпи да буде само замена и колико ће се Симеоне још задовољавати "ограниченом употребом свог главног адута".

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво