Читај ми!

"Орлови" почели припреме за Катар, шта смо научили из утакмица Лиге нација

Фудбалска селекција Србије одиграла је прве четири утакмице у Б Лиги нација, и то у само десет дана. Селектор Стојковић испробао је завидан број играча, а више је него очигледно да напад "орлова" боље функционише него последња линија.

До прве утакмице "орлова" на Мундијалу у Катару остало је нешто више од пет месеци, а четири одигране утакмице у само десет дана делују као велики напор за играче који тек што су завршили дуге сезоне у својим клубовима.

И поред тога, Србија је забележила две победе (против Словеније и Шведске), реми (са Словенијом) и пораз (од Норвешке) – утисак је да је могло боље, али не треба бити незадовољан.

Иако су у питању готово па ревијалне утакмице, после четири дуела у Лиги нација могли смо да извучемо неколико закључака.

Сви у напад

Оно што љубитеље фудбала у Србији може да радује је чињеница да национални тим не одступа од офанзивне игре, са пуно датих голова, која је врло лепа за око посматрача.

Чак седам погодака постигли су "орлови" у прве четири утакмице у Лиги нација, што показује да селектор Стојковић и даље жели да се Србија надиграва са ривалима.

Одсуство Душана Влаховића са ове репрезентативне акције онемогућило је селектора да више користи формацију са два нападача, иако је утакмицу против Словеније у Београду почео са Митровићем и младим Јовановићем као најистуренијим играчима.

Брину рупе у одбрани

Колико радује више него солидна игра у нападу, толико брине велики број примљених голова – четири у прва четири меча. Притом, чак три поготка смо примили од Словеније, која је реално најмање квалитетна екипа у групи.

Селектор Стојковић не одустаје од формације са три штопера, која у току утакмице често мења облик спуштањем Гудеља у последњу линију, па бекови више имају улогу крила, чиме цео тим добија на агресивности.

Ипак, таква филозофија пречесто отвара много простора противнику у нападачкој трећини, што су најбоље искористили Словенци, док је и Норвешка до гола стигла на врло сличан начин.

Србија добила Луку Јовића

Нападач Реал Мадрида живи кроз репрезентацију Србије. У "краљевском клубу" не добија много прилике, по свему судећи промениће средину овог лета, а наступи у дресу "орлова" много му значе како би остао у такмичарској форми.

Не само да репрезентација прија Јовићу, већ и Лука прија репрезентацији – у прве четири утакмице у Лиги нација постигао је два поготка, колико и најбољи стрелац "орлова" Александар Митровић.

Квантитет рађа квалитет

Селектор Драган Стојковић Пикси у прве четири утакмице испробао је много кандидата за национални тим, а сви они ће бити у конкуренцији за одлазак на Мундијал у Катару.

Чињеница је да Лигу нација, без обзира на такмичарски карактер, треба искористити како би се опробао што већи број играча, али и испробале одређене тактичке замисли које Пикси до сада није превише користио.

Неки нови клинци

У Лиги нација за Србију је дебитовало неколико играча, што је још један квалитет који смо добили од селектора Стојковића и његовог стручног штаба.

Младе снаге осетиле су први пут шта значи играти за А национални тим, а своју шансу добили су Ерхан Машовић, Страхиња Ераковић и Ђорђе Јовановић.

Загревање за Катар 

Без обзира на резултат, селектор Стојковић улива велико поверење. Чињеница је да смо у четири утакмице могли да забележимо и боље резултате, али они су у овом тренутку у другом плану.

Србија ће до новембра и Мундијала у Катару одиграти преостале две утакмице у Лиги нација, против Шведске и Норвешке, али биће сигурно још пријатељских мечева које ће помоћи селектору у склапању коцкица, односно тима за који очекујемо да ће нас достојно репрезентовати на предстојећем Светском првенству.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво