Читај ми!

Покер великана у борби за "ушати трофеј" - ко ће у финале Лиге шампиона

Полуфиналне мечеве овогодишње Лиге шампиона обележиће дуели великих тренерских имена. Карло Анчелоти ће на мегдан Пепу Гвардиоли, док ће Унај Емери тестирати Јиргена Клопа. У првим мечевима, Манчестер сити дочекује екипу Реала (уторак, 21.00), док Виљареал гостује код Ливерпула (среда, 21.00, РТС1).

Покер великана у борби за "ушати трофеј" - ко ће у финале Лиге шампиона Покер великана у борби за "ушати трофеј" - ко ће у финале Лиге шампиона

У уторак и среду на програму су први мечеви полуфинала овогодишње Лиге шампиона, а састају се Манчестер сити - Реал и Ливерпул - Виљареал. Наредне седмице су на програму реванши у Шпанији.

У такмичењу су остале четири најбоље екипе, а свака од њих има право да се нада да ће на крају сезоне чути чувену песму групе Квин.

Свака од четири екипе има другачији стил фудбала, а за то су најзаслужнији велики тренери који седе на њиховим клупама - Анчелоти, Гвардиола, Клоп и Емери.

Сва четворица већ су освајали европске трофеје, додуше Емери у Лиги Европе, али иза себе имају богато искуство и посебан мотив да баш они буду ти који ће се попети на кров Европе.

Анчелоти гладан трофеја, Реал као казнена експедиција

Реал Мадрид у овој сезони изгледа као тим који зна шта жели. У шпанском шампионату титула је надохват руке, а оно што радује навијаче краљевског клуба су сјајне игре у Лиги шампиона, нарочито против ПСЖ-а и Челсија.

Карло Анчелоти успео је да склопи коцкице и сада јуриша на титулу коју је последњи пут освојио давне 2007. године као тренер Милана.

Иако му је то био други ушати трофеј са росо-нерима, Дон Карло није успео да се попне на кров Европе са наредним клубовима у којима је радио - Челси, Пари Сен-Жермен, Реал и Бајерн.

Италијански стручњак на терену има свог генерала - Карима Бензему. Француски нападач што је старији пружа све боље партије, а у овој сезони апсолутни је лидер екипе и својим погоцима решава важне мечеве.

Иза себе има искусни бедем - Модрић, Каземиро, Крос, а чини се да је Реал најтањи у самој одбрани, иако на голу стоји Тибо Куртоа.

Вероватно највећа предност Мадриђана у односу на остале полуфиналисте је сјајан тимски дух и заједништво, а нарочито искуство.

И то не искуство у смислу година и играчког стажа, већ искуство у освајању титула шампиона Европе - чак осморица играча најтрофејнијег европског клуба имају по четири освојене Лиге шампиона.

Гвардиола и Сити желе степеник више него лани

Манчестер сити жели да исправи грешку из прошле сезоне, када је поражен од Чеслија у финалу у Порту, али и Пеп Гвардиола има своје мотиве.

Попут Анчелотија, Пеп две титуле шампиона Европе има освојене пре више од 10 година, док је био на клупи Барсе, а није му помогло ни што је после тога радио у Бајерну и Ситију.

Сити је доминантан у Енглеској, парира му само Ливерпул, али никако свој неоспорни квалитет и специфичан систем фудбала да пребаци на међународни ниво.

Финале Лиге шампиона сигурно није мала ствар, али то не би задовољило никога на Етихаду.

Гвардиола ротира велики број играча, који се врло лако уклапају у замишљани систем игре, без обзира да ли су на терену три штопера, или три крила, или везни играч на месту лажне деветке - све то готово савршено функционише у игри Ситија.

Ипак, Атлетико је у четвртфиналу показао бројне слабости Пепове одбране, па, иако није постигао погодак, показао је немилом градском ривалу како играти против "грађана".

Превише квалитетних играча на располагању има Шпанац, али нико од њих - Де Брујне, Бернардо, Стерлинг, Гундоган, Дијаш - није освајао европске титуле, ни у клупској ни у репрезентативној каријери.

Клопова машинерија не престаје да меље

Јирген Клоп је на месту менаџера Ливерпула од 2015. године, зна свој тим у душу, али зна и како да са "црвенима" освоји Лигу шампиона - учинио је то 2019. године.

Екипа са "Енфилда" игра можда и најлепши фудбал од свих учесника полуфинала, а највећа претња противницима прети од брзоногих и убојитих крила - Манеа и Салаха.

На средини терена господари Тијаго Алкантара, а црвено можда имају и најбољи тандем бекова на свету, Александер-Арнолда и Робертсона.

У средини одбране је један од најбољих дефанзиваца садашњице Вирџил ван Дајк, а на голу поуздани Алисон.

Рекло би се екипа без мане. Ипак, Клопова тежња ка офанзивном фудбалу управо је и највећа опасност по сопствени гол, јер напад са велики бројем играча подразумева брисан простор за контранападе ривала.

А управо је такав противник чека у полуфиналу.

Ипак, екипа је изузетно уиграна, дуго је на окупу и већ је освајала звање најбоље у Европи.

Унај Емери капетан "жуте подморнице"

Виљареалу се дају најмање шансе за врх од четири преостала учесника, али екипa која је у четвртфиналу елиминисала велики Бајерн сигурно се не сме потценити.

Можда понајвише због капетана "жуте подморнице" - Унаја Емерија, који је четири пута у каријери освајао трофеј у Лиги Европе.

Истина, у осталим клубовима у којима је радио није имао превише успеха, осим у Паризу где је са "свецима" два пута био шампион.

Колико Баскијац на располагању има квалитетан састав говори чињеница да је ова екипа прошле сезоне освојила Лигу Европе, а на путу до трофеја прешла преко Арсенала и Манчестер јунајтеда.

Све своје квалитете Виљареал је показао у двомечу против Бајерна, у којем је Баварцима дозвилио само један погодак, а егзекуција је стигла у последњим минутима меча после контранапада за фудбалске уџбенике.

Емери зна како се играју велике европске утакмице, зна то и његова екипа, квалитет није споран, па Ливерпул неће имати нимало лак задатак да потпопи шпанску подморницу.

Узбудљиви мечеви и спектакл не могу да изостану. Прва ан грешку сведена су на минимум, а вероватно ће нијансе одлучити ко ће играти у великом финалу у "Стадиону Француска" 28. маја.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи