Читај ми!

"Орлови" ће се у Катару срести са старим дужницима, сада је време за освету

Фудбалска репрезентација Србије сазнала је противнике у групној фази Светског првенства у Катару, а њихова имена су Бразил, Швајцарска и Камерун. Игром судбине и, како то воле да кажу, вољом жреба одлучено је да ће се "орлови" за пласман у осмину финала поново борити против Бразилаца и Швајцараца, баш као и пре четири године на Мондијалу у Русији. Тешку групу заокружило је извлачење селекције Камеруна, једне од највећих и најуспешнијих са територије Африке.

"Орлови" ће се у Катару срести са старим дужницима, сада је време за освету "Орлови" ће се у Катару срести са старим дужницима, сада је време за освету

Тада, под вођством селектора Младена Крстајића, национални тим није успео да се пласира у осмину финала, иако је на старту такмичења тријумфовао над Костариком.

Међутим, порази против Швајцарске и Бразила у наставку такмичења, уз неке у најмању руку сумњиве судијске одлуке, значили су да "орлови" још нису осетили сласт нокаут фазе у 21. веку.

Четири године касније ситуације је много другачија, посебно од доласка Драгана Стојковића Пиксија на место селектора, који је вратио самопоуздање играчима, поверење у изабране момке и изградио култ репрезентације о којем се много прича.

Следећа прилика да се направи запажен резултат биће Светско првенство у Катару, прво које ће бити играно на јесен, односно од 21. новембра до 18. децембра.

Бразил – најбоља репрезентација на свету

Не треба много говорити о Бразилу, земљи која се пет пута пела на светски трон и која је у овом тренутку прва на Фифиној ранг-листи. Бразилци су једина репрезентација која је играла на сваком светском првенству, али већ пуне две деценије немају успеха на Мондијалима.

Последњи пут "селесао" је подигао "богињу" 2002. године у Јапану и Јужној Кореји, са чувеном генерацијом коју су чинили Роналдо, Роналдињо, Ривалдо, Кафу, Роберто Карлос и други.

Бразил је доминантно прошао кроз јужноамеричке квалификације и освојио их без пораза и са 45 бодова, а на 17 утакмица постигао је 40 голова и примио само пет. Тренутно је овај тим у серији од 11 мечева у којима није осетио неуспех, а последњи им се десио пре скоро девет месеци против Аргентине.

Јасно је да Србији највећа опасност прети од нападачког дела екипе који предводи суперстар Пари Сен Жермена Нејмар, а уз њега су ту Винисијус жуниор, Габријел Жезус, Роберто Фирмино, Ришарлисон, Ентони, Родриго.

Међутим, ни други делови бразилског тима нису много слабији – два понајбоља светска голмана на располагању су селектору Титеу, у питању су Алисон и Едерсон који доминирају у Премијер лиги, док одбрану и везни ред "попуњавају" имена попут Маркињоша, Тијага Силве, Данија Алвеса, Данила, Едера Милитаа, Каземира, Фабиња, Филипеа Кутиња, Фреда...

Тите воли да игра у формацији 4-2-3-1 која у нападачким акцијама често изгледа као класична поставка 4-3-3, где су посебно опасни бочни играчи.

Најбољи стрелац екипе је споменути Нејмар, који ће имати додатни мотив у свакој утакмици, пошто му недостаје само шест погодака да изједначи рекорд легендарног Пелеа који је најбољи стрелац Бразила у историји.

Србија и Бразил отвориће групу Г утакмицом у четвртак, 24. новембра.

Камерун – прави неукротиви лавови

Камерунце је неколико секунди делило да не буду део највеће фудбалске смотре, али су захваљујући драматичном тријумфу у Алжиру обезбедили визу за Катар. Алжирци су у реваншу финала афричког плеј-офа имали резултат који их води на Светско првенство (1:1), пре него што их је растужио Токо Екамби.

Екамби је у четвртом минуту надокнаде другог продужетка погодио за 2:1 и огромно славље изабраника селектора Ригобера Сонга.

"Неукротиви лавови", како је званични надимак екипе, пласирали су се осми пут у историји на неко светско првенство, а до сада им је најбољи учинак четвртфинале из 1990. године.

Камерун је петоструки шампион Африке (последњу титулу освојили 2017.), једном су освојили олимпијско злато, а 2003. били финалисти Купа конфедерација, традиционалног такмичења које служи као увертира за Мондијал.

Земља из централног дела "црног континента" поново има изузетно јаку генерацију коју, поред споменутог Екамбија, предводе играч минхенског Бајерна Ерик Максим Шупо-Мотанг, односно Винсент Абубакар, Андре Онана, Мајкл Нгаду, као и некадашњи члан Партизана Леандре Тавамба.

Камерун је један од најнеугоднијих тимова из четвртог шешира и актуелна генерација нада се да ће моћи да понови игре и успехе чувених Самјуела Етоа, Роже Мила, Пјер Вебо.

Србија и Камерун играће другу утакмицу у групи, у понедељак 28. новембра.

Швајцарска – највећи дужник Србије

Ако сте српске навијаче пре жреба у Дохи питали кога би највише волели да извуку, већина би вероватно рекла Швајцарску. Не због тога што су Швајцарци лак противник, него због чињенице да су велики дужници Србије и да "орлови" морају да им се реванширају.

Разлог је споменути окршај из Русије пре четири године, када је Швајцарска после преокрета надиграла наше момке и ставила их у веома тешку ситуацију.

Предвођен Џерданом Шачиријем и Гранитом Џаком, момцима пореклом са ових простора, "крсташи" су искористили све тактичке слабости тадашњег селектора Крстајића и остварили важан тријумф, а исти зачинили показивањем двоглавог орла.

Јасно је да ће и овога пута дуел две репрезентације превазићи спортске оквире и то је нешто на шта Србија мора да буде спремна и да се чува провокација и већих испада.

Највише због чињенице да Швајцарска није репрезентација која је јача од наше, штавише, можда је у овом тренутку и слабија јер су сви главни играчи давно прошли зенит каријера. Споменути Шаћири и Џака су баш у 2018. достигли најбољу форму, док ни остали нису "бауци".

Немају изразиту звезду и човека који их носи у игри, већ се ослањају на тимски напор и посебно на адреналин и набој који имају када им је на грудима национални грб.

Квалификације су завршили као првопласирани испред европског првака Италије, а примили су само два поготка, што је још један позив на опрез код "орлова".

Србија и Швајцарска затварају групну фазу утакмицом у петак, 2. децембра.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво