Читај ми!

Меси седми пут у каријери освојио Златну лопту!

Фудбалер Пари Сен Жермена Лионел Меси освојио је Златну лопту коју додељује Франс фудбал, за најбољег играча у 2021. години. Меси је ово ласкаво признање освојио рекордни, седми пут у каријери, пошто је иза себе оставио Роберта Левандовског из минхенског Бајерна и Жоржиња из Челсија.

Омалени Аргентинац поново је освојио највише гласова својих колега и новинара, укупно 613, захваљујући управо освајању Копа Америке са националним тимом.

Био је то Месију први и дуго чекани велики трофеј са државном селекцијом, а турнир у Бразилу био је потпуно у његовом знаку јер је проглашен за најбољег играча, стрелца и асистента.

До сада је на 54 утакмице постигао 41 погодак и забележио 14 асистенција у свим такмичењима.

"Желим да се захвалим свим саиграчима у Барселони и Пари Сен Жеремену. Посебно бих желео да се захвалим саиграчима из Аргентине, као и целом стручном штабу", рекао је Меси по добијању трофеја.

Левандовски је поново најбољи стрелац Европе са чак 64 гола, али 2021. била је нешто мање импресивна од претходне на клупском нивоу, када би извесно добио Златну лопту да додела није отказана због пандемије коронавируса. Морао је да се задовољи "утешном" наградом за најбољег нападача године, која је једна од две нове које су уврштене у програм.

"Част је надметати се са тобом. Заслужио си Златну лопту. Прошле године цео свет је знао да је требало да добијеш ову награду. Мислим да Франс фудбал треба да ти да Златну лопту јер си је заслужио", поручио је Лео Роберту Левандовском који је сакупио 580 бодова.

С друге стране, Жоржињо је на клупском и репрезентативном плану имао убедљиво најбољих 12 месеци – са Челсијем је освојио Лигу шампиона, а онда покорио и Европу са Италијом. То му је донело награду најбољег фудбалера Европе у избору Уефе, али не и више од треће позиције на вечерашњој свечаности.

Месијеву годину, осим тријумфа са Аргентином, обележио је и прелазак из Барселону у Пари Сен Жермен, после више од 20 година проведених у Каталонији.

Он је претходно Златну лопту освајао 2009, 2010, 2011, 2012, 2015. и 2019. године, а сада има две више од најближег пратиоца и највећег ривала Кристијана Роналда.

Поред споменуте тројке, у ужем избору су били споменути Роналдо (6), Мохамед Салах (7) који игра невероватно већ неколико месеци, Кевин Де Брујне (8), Килијан Мбапе (9), добитник награде "Лав Јашин" Ђанлуиђи Донарума (10), Нголо Канте (5), као и Карим Бензема за којег се спекулисало да ће завршити као други.

Бензема се одласком Кристијана Роналда етаблирао као најбољи играч "краљевског клуба" и постао је најбољи стрелац у историји француског фудбала, а по повратку у репрезентацију је приграбио и трофеј у Лиги нација. Ипак, то му је донело четврто место у борби за Златну лопту.

Франс фудбал је од 18 часова почео са објављивањем пласмана 30 кандидата, а међу 10 најбољих места нису нашли Нејмар, Луис Суарес, Ђорђо Кјелини, Леонардо Бонучи, Бруно Фернандеш, Ерлинг Холанд...

Награда "Копа" за најбољег младог играча отишла је у руке везисте Барселоне Педрију.

Златна лопта у женској конкуренцији такође иде на "Камп Ноу", односно у руке Алесије Путељас, након нестварне сезоне коју је имала екипа Барселона фемени.

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво