Читај ми!

Звезда се свети Лудогорецу и Браги, а Мидтјиланду показује зубе

Жреб у Истанбулу спојио је старе познанике! Црвена звезда имаће прилику да се освети Браги и Лудогорецу за болне поразе у неким ранијим временима, али и да покаже данском Мидтјиланду да је са разлогом из последњег шешира уврштен у Групу Ф Лиге Европе. Наизглед лака, али заправо веома изазовна група чека шампиона Србије, који ће поново покушати да избори нокаут фазу европског такмичења.

Кажу да се судбина не може избећи, а она је овога пута хтела да се Црвена звезда састане са Брагом, Лудогорецом и Мидтјиландом у оквиру групне фазе Лиге Европе.

Кажу и да се срећа не добија, већ заслужује, а то да ли је Црвена звезда имала среће током добијања противника на жребу у Истанбулу, показаће само време.

Први утисак је да је свакако могло и тежим путем, ако он уопште и постоји и да шампион Србије може бити задовољан ривалима.

Иако неко ко површно прати најбитнију споредну ствар на свету, вероватно мисли да је српски представник унапред обезбедио бар друго, ако не и прво место у групи, реалност је мало другачија.

Многи би рекли да Португалци знају да играју фудбал, али да Брага није Бенфика, а да Бугари и Данци нису фудбалске велесиле.

Ипак, Брага и те како уме да победи ту Бенфику, а за Бугаре и Данце играју сви само не Бугари и Данци, већ Бразилци, Холанђани, Нигеријци, Французи... 

Реалнији утисак групе је да је невероватно изједначена. Готово да је на папиру, свака екипа способна да победи свакога, као и то да заврши на првом или последњем месту у групи. 

Било како било, црвено-беле чекају веома изазовни, али победиви противници и то је све што је могла да пожели. 

Поред мотива што бољег резултата и проласка групне фазе, Црвена звезда има један можда и већи и јачи мотив, а то је онај осветнички.

Луда шума

Иако је одиграла више него добро у гостима у Бугарској (2:2) у оквиру квалификација за Лигу шампиона у сезони 2016/17, Црвена звезда је остала без проласка над Лудогорецом, који је успео да умири крцато испуњени стадион "Рајко Митић".

Преко 50 хиљада гледалаца развило је једну од најкреативнијих кореографија у новијој историји европског фудбала и песмом "Пукни Зоро" испратило своје фудбалере пред "бој" са Лудогорецом.

Међутим, црвени кратон Гелора Канге на полувремену, као и расположени Кафу и Вандерсон, приредили су хладан туш српској екипи, која је те године остала без дуго чекане Европе.

Многи актери тог меча прижељкивали су Лудогорец у свим европским кампањама у претходних пет година, тврдећи да се однос снага драстично променио и да Бугари заслужују освету.

Звезда ове сезоне има јединствену прилику за тако нешто. Лудогорец, попут српске екипе није успео да се пласира у Лигу шампиона, пошто су изгубили у квалификацијама од Малмеа. 

Занимљиво је да је бугарској екипи "пресудио" директно Вељко Бирманчевић, српски фудбалер у редовима шведске екипе. 

Што се тиче играчког кадра и успеха Лудогореца, то није нека велика мистерија и непознаница.

Бугарска екипа, сачињена од мноштво странаца (многима су дали бугарске пасоше па се више не рачунају странцима), годинама важи за фудбалског гиганта у региону.

Сисињо, Вандерсон, Бађи и Жосуе одолевају годинама и још увек доприносе и праве разлику својим квалитетом, а ту је и новија гарнитура странца попут Гонкалвеша, Сантане, Чиботе, Мануа...

Са клупе их од ове сезоне предводи литванац Валдас Дамбраускас, некадашњи тренер Горице, Риге, Жалгириса... 

У последњих пет година играли су групну фазу европских такмичења (ове сезоне ће им бити шеста) од чега четири Лиге Европе и једне Лиге шампиона. 

Ипак, субјективни осећај је да је бугарска екипа у благом паду, узевши у обзир новчана средства, квалитет и континуитет.

Наиме, ако погледамо период од последње три сезоне, Лудогорец је 2018. у Лиги Европе помало неочекивано завршио као последњепласирана екипа у групи са Леверкузеном, Цирихом и АЕК-ом.  

Потом, следеће сезоне, у квалификацијама за Лигу шампиона избацио их је Ференцварош, али су се Бугари ускупили у Лиги Европе, пласиравши се у нокаут фазу, као другопласирана екипа у групи са ЦСКА, Еспањолом и поново Ференцварошом. 

Прошле сезоне доживели су неколико неочекивано лоших резултата. Прво их је у квалификацијама за Лигу шампиона избацио Мидтјиланд, данска екипа са којом ће се, уз Црвену звезду и Брагу, састати у групи Лиге Европе. 

Потом су у групи са Тотенхемом, ЛАСК-ом и Антверпом, забележили свих шест пораза и били последњепласирани.

У овогодишњем издању квалификација за Лигу шампиона, успешно су елиминисали Солигорск, Муру и Олимпијакос, само да би потом испали од поменутог Малмеа. 

Утисак је да је Лудогорец претходних година направио сјајне резултате, али да је ударио неки имагинарни плафон, а на Црвеној звезди је да докаже да је њен "плафон" виши, те да је квалитетнија екипа од бугарске. 

Брага

Португалски представник изабран је у групу Ф из првог шешира, па би само то морао бити разлог за респект ове веома занимљиве екипе.

У последње три сезоне, Брага је у домаћем првенству два пута завршавала на четвртом, а једном на трећем месту.

Поседује све оно што краси португалски фудбал и њихове екипе - Пар суперталентованих фудбалера, пар доказаних и искусних странаца и мноштво фудбалских зналаца.

Међу суперталенте спадају свакако Рикардо и Андре Хорта,  Абел Руиз, Роџер Фернандеш, Вендерсон и Бруно Родригеш.

Искуство доносе Лукас Пијазон, Руи Фонте, Секера, Мело и Мартинс.

Са клупе их предводи Карлос Карвахал, 55-годињши стручак који је у каријери између осталих тренирао и Бешикташ, Башакшехир, Спортинг, Свонси, Шефилд, Рио Аве...

Брага је у последњих пет сезона, четири пута веома успешно играла групну фазу Лиге Европе.

У сезони 2017/18 су завршили на првом месту у групи у којој су били још и Лудогорец, Хофенхајм и Башакшехир, да би их потом у шеснаестини финала елиминисао Марсеј.

Једну сезону касније доживели су огроман неуспех, пошто их је у квалификацијама за Лигу Европе изненађујуће елиминисала Зорија захваљујући правилу гола у гостима.

Потом су уследиле две веома успешне европске кампање ове португалске екипе.

Пре две године су били први у групи у којој су се састали са Вулверхемптоном, Вешикташем и Слованом, да би прошле сезоне завршили као другопласирани иза Лестера, а испред АЕК-а и Зорије.

У нокаут фази у поменуте две сезоне, били су лошији од Глазгов Ренџерса и Роме.

Попут Лудогореца, Брага има одређену историју са Црвеном звездом.

Српска и португалска екипа три пута су се састајале у тадашњем Купу Уефа, а српска екипа није успела да слави ни у једном мечу.

У сезони 2005/2006, Звезда и Брага су у групи одиграли два ремија, 0:0 у Србији и 1:1 у Португалији.

Две године касније, такође у групи Купа Уефе, Брага је са 2:0 савладала црвено-беле, оставивши их на последњем месту и без освојеног бода у групи.  

Мидтјиланд  

Након шест кола су лидери данског првенства, у којем су прошле сезоне у фото-финишу завршили на другом месту

"Вукови" су у три наврата били шампиони своје државе, од чега је најскорије било пре две године, када су на убедљив начин дошли до титуле.

Данска екипа је право освежење и изненађење на евро-сцени у последње време.

Прошле сезоне играли су групну фазу Лиге шампиона, у којој су се показали у одличном светлу.

Прво су у квалификацијама редом елиминисали Лудогорец, Јанг Бојс и Славију из Прага, да би потом освојили два бода у групи са Ливерпулом, Ајаксом и Аталантом, прописно намучивши фаворизоване ривале.

Ове сезоне, нису се домогли Лиге шампиона, јер их је зауставио ПСВ, али јесу групе Лиге Европе захваљујући елиминацији Селтика.

Што се тиче Мидтјиланда, Звезда је сигурно могла боље да прође са тимовима из четвртог шешира, пошто иако нема велико име и историју у евро такмичењима, Данци итекако знају да играју фудбал.

Језгро екипе састоји им се од квалитетних, али лимитираних домаћих фудбалера. Што нису успели да пронађу у својој земљи, јесу у Бразилу, одакле им долазе Жунињо, Паулињо, Евандер, Брумадо и Матос.

Важе за веома младу и брзу екипу, пошто им тек двојица фудбалера имају преко 30 година (Лосл и Далсгард).

Са клупе их предводи Бо Хенриксен, 46-годишњи домаћи тренер, који је ове сезоне заменио Брајана Прискена. 

Иако многи унапред рачунају три, четири или шест бодова освојених против ове данске екипе, да би до тога дошло, Црвена звезда, Брага и Лудогорец, мораће да потврде свој квалитет и добрано се намуче, поготово на гостовању. 

Александар Петровић (AlexPetro23

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво