Читај ми!

Европски фудбал поново гостује у Београду, историјски пласман Србије

Након једне сезоне паузе, Србија поново има два представника у групним фазама европских фудбалских такмичења. Црвена звезда и Партизан представљаће нашу земљу у Лиги Европе и Лиги конференција, па ће тако Београд поново угостити неке од најбољих европских клубова. Поред тога, Србија је наставила да се пење на европској лествици, па би врло лако у наредним годинама могла имати два представника у квалификацијама за Лигу шампиона.

Иако на веома лошем гласу (углавном са разлогом и заслужено), српски фудбал наставља да се пење на европској лествици.

Србија тренутно заузима помало и нестварно 12. место на табели националног коефицијента.

То је најбољи пласман Србије на Уефиној националној табели, од како је европска кућа фудбала увела садашњи систем бодовања. 

Наша земља се тако налази испред Белгије, Швајцарске, Хрватске, Кипра, Турске, Чешке, Шведске, Норвешке, Грчке, Израла, Данске...

Захваљујући сјајним остварењима српских клубова у европским такмичењима у протеклих пет година, Србија је на добром путу да већ у сезони 2023/2024, има два представника у квалификацијама за Лигу шампиона.

Да би историјског подвига од два представника у елитном фудбалском такмичењу дошло, неопходно је да Србија не падне испод 15. позиције на поменутој националној ранг листи.

На велику жалост, Војводина и Чукарички нису успели да се домогну касније фазе квалификација или јесени у Европи, па ће се са бодове борити Црвена звезда и Партизан.

Црвена звезда је и пету годину заредом изборила групну фазу неког европског такмичења.

У два наврата се опробала у Лиги шампиона, док је убедљивом победом над Клужом изборила треће учешће у Лиги Европе у последњих пет година, друго заредом. 

Црвено-бели су имали заиста невероватне успехе у поменутом временском периоду, пошто су побеђивали и освајали бодове (и оне за коефицијент) против Ливерпула, Милана, Арсенала, Наполија, Олимпијакоса, Хофенхајма, ЦСКА, Слована и Келна...

На путу до групних фаза заустављали су тимове попут прашке Спарте, Краснодара, Салцбурга, Копенгахена, Јанг Бојса, Каирата, Клужа...

Црвена звезда је тако себе ставила у позицију да из године у годину има све лакши пут до јесени у Европи, ако такав пут уопште постоји.

Такође, шампион Србије се добрим резултатима изборио за други шешир у овогодишњем издању Лиге Европе, чиме се ставио раме уз раме са Лестером, Селтиком, Глазгов Ренџерсима, Ајнтрахтом, ПСВ-ом и московском Локомотивом, са којима се не може састати у групи.

Звезда се тако налази испред тимова попут Вест Хема, Сосиједада, Бетиса, Марсеја, Лудогореца, Фенербахчеа, Спартака из Москве и Спарте из Прага, који би из трећег шешира могли заиграти против српске екипе.

Из првог жреба, Звезда чека Лион, Наполи, Бајер Леверкузен, Динамо Загреб, Лацио, Монако, Олимпијакос, или Брагу, па је очигледно да ће ма које ривале одредиле куглице у Ниону, црвено-бели играти са неким од најквалитетнијих тимова.

Уз све напоменуто, Црвена звезда се попела на 41. место на клупској европској лествици, што је рекорд српских тимова, од када је уведен садашњи начин бодовања. 

Београд ће бити поново један од ретких градова у Европи са два представника у европским такмичењима.

За тако нешто побринуо се Партизан, који је на сјајан начин одиграо реванш против Санта Кларе, надокнадио заостатак из првог меча и изборио пласман у групну фазу Лиге конференција.

Црно-бели ће тако трећи пут у последњих пет сезона играти неко европско такмичење.

У поменутом временском периоду, Партизан је побеђивао и освајао бодове (и оне за коефицијент) против тимова какви су Јанг Бојс, Викторија Плзен, АЗ Алкмар, Видеотон, Астана, Молде, Малатија, а парирао и носио се са Манчестер јунајтедом, Бешикташем, Динамо Кијевом...  

Партизан се такође врло добро позиционирао на жребу за Лигу конференција, пошто се у другом шеширу налази заједно са Фејенордом, Карабагом, Макаби Тел Авивом, ПАОК-ом, Реном, Клужом и Зорјом, са којима неће моћи да се нађе у групи.

Партизан из најјачег шешира може угостити Тотенхем, Рому, Базел, Копенхаген, Славију Праг, Гент, АЗ Алкмар или ЛАСК, па ће се тако Београд загарантовано бити престоница врхунског европског фудбала.

Трећи и четврти шешир попуњавају: Унион Берлин, ЦСКА Софија, Витесе, Слован, Каират, Флора, Јаблонец, Алашкерт; Односно: Омонија, Линколн, Рандерс, Анортозис, Хелсинки, Макаби Хаифа, Бодо, Мура.

Црвена звезда и Партизан имаће шансу да наставе да на сјајан начин репрезентују Србију, њен фудбал и спорт генерално.

Навијамо за то да они што даље догурају у својим европским кампањама, а самим тим и осигурају два места у квалификацијама за Лигу шампиона.

Тако би, уместо свађи, прозивки, кошкања, туча, медијских препуцавања и свега ружног што потиче из ривалства два највећа српска клуба, главна тема била она несугласица ко је добио тежу групу у најјачем клупском фудбалском такмичењу на свету, а то је нешто што би сваки љубитељ овог спорта у Србији требало да жели.

Александар Петровић (AlexPetro23)

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво